Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: 20 Yaş Dişleri  (Okunma Sayısı 2933 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 09 Mayıs 2010, 14:37:40 »

20 Yaş Dişleri

Gömülü 20.yaş dişlerinin problem olmasının nedeni genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmaması ve gittikçe çenelerimizin küçülmesidir. Çenelerimiz küçüldükçe 20.yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanmakta ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamamaktadır. Kendine yer bulamayan 20.yaş dişleri öndeki dişi ittirerek baskı yapmakta ve bu da çapraşıklığa neden olmaktadır. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmamaları nedeniyle kolayca iltihaplanabilmektedirler.



• Tam gömülü 20.yaş dişleri ; genellikle sorun yaratmazlar. Fakat rötgen ile takip edilmeleri gerekir. tam gömülü olmalarına rağmen öndeki dişin köklerine baskı yapabilirler.

• Kısmen çıkmış 20.yaş dişleri ; en çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası ( kapşon ) , zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır.Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda ; ağrı , şişlik , abse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar.

• Tamamen çıkmış 20.yaş dişleri ; genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir

20. yaş dişi iltihabı veya absesinin belirtileri ;

• Ağrı ( kendiliğinden veya üstüne basınca )

• Şişlik ( ağız içerisinde veya yüzde )

• Kızarıklık

• Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi

• Yutkunma zorluğu

• Ağzın kapatılamaması veya kapatınca 20.yaş dişi üzerindeki diş etinin ısırılması , baskı olması.

20.yaş dişlerinin zararları ;

• Öndeki dişe baskı yaparak çapraşıklığa neden olabilir

• Öndeki dişte çürüğe neden olabilir.

• İltihap için uygun bir ortam yarattığından zaman zaman ağrı ve şişliğe neden olabilir.

• Mevcut iltihap , vucudun zayıf bir anında kana karışıp ; kalp , böbrek , beyin , eklemler gibi hayati organlara yerleşebilir ve hayati tehlike yaratabilir.

20.yaş dişi iltihabının tedavisi ;

• Öncelikle antibiyotik tedavisi ile akut durumdaki iltihabın kronikleştirilmesi gerekir. ( Burada bulunan iltihap , antibiyotik kullanımı ile sadece kronikleşmektedir.Tamamen temizlenememektedir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sonrasında şikayetlerin geçmesine aldanarak dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir. )

• Daha sonra cerrahi bir işlemle bu dişler çekilmelidir.

Yirmi Daş Dişimiz Niçin Geç Cıkıyor?

İnsan vücudundaki bazı organların günümüzde pek işlevleri olmamasına rağmen insanlık tarihinin başlangıcında önemli roller oynadıkları sanılıyor. Vücudumuz sanki başka şeyler de yapabilmek için yaratılmış gibidir. Örneğin çok ilginç yerlerimizde kıllar vardır, dizlerimiz olması gerekenden çok büyüktür, ayaklarımızda bu kadar parmağa ihtiyaç var mıdır, apandisitimiz vücudumuzda ne arıyor?



Kılların nedeninin ilk insanların duygularını sadece sesle değil hareket ve koku ile de iletmeleri olduğu sanılıyor. Vücudumuzun bazı bölgelerinde bulunan tüy ve kılların ana görevleri koku üretip özellikle erkek ve dişi arasında iletişim kurmaktı. Aynı şekilde apandisitin de başlangıçta ot yiyen atalarımızın otlarını sindirmede kullandıkları, ama zamanla otlanmaktan vazgeçtikleri için körelen bir organ olduğu sanılıyor.

Yabancıların “akıl dişi” de dedikleri yirmi yaş dişleri geç çıktıkları gibi, çoğu kez problem de yaratırlar ve diş hekimlerince derhal çekilmeleri önerilir. Aslında çiğnemede pek fonksiyonu da olmayan bu dişler bize henüz yiyeceği pişirerek yemeyi keş-fedemeyen atalarımızın mirasıdır. Onların çiğ yiyecekleri yemek için daha kuvvetli bir çeneye ve dişlere ihtiyaçları vardı.

Zaten diğer bütün dişlerimiz de aynı anda çıkmaz. Önce süt dişleri çıkar. Onlar döküldükten sonra ön dişler ve köpek dişleri çıkar sonra da azı dişleri. Yirmi yaş dişleri bu sırayı biraz gecikerek takip eder. Bütün bu olaylar olurken de çenemiz gelişmeye devam eder, ancak 20 yaşını geçtikten sonra yirmi yaş dişlerine çene kemiğimizde yer açılır.

İnsanlık geliştikçe yirmi yaş dişine de çenemizde o kadar az yer kalıyor, yani insanın evriminde çene gittikçe küçülüyor. Bu nedenle bazı insanlarda bu dişler hiç çıkmadan gömülü olarak kalabiliyor. Yerine tam oturamadığından çürüyebiliyor, iltihap yapabiliyor. Bir fonksiyonu olmadığından da diş hekimleri çekip almayı tercih ediyorlar.

Görevleri sadece çiğnemek olmasına rağmen dişlerimizin içinde sinirler de vardır. Bu sinirler dişlerimizle ilgili acı, ağrı ve ısıyı beynimize iletirler. Yani dişimiz çürürse sinir bir problem olduğu konusunda beynimizi ikaz eder ama nedense bu ikazı diş çürüdükten, iş işten geçtikten sonra yapar, diş hekimleri de o dişi kurtarmak için önce sinirini alırlar.
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: 20 Yaş Dişleri
« Posted on: 10 Mayıs 2024, 20:16:14 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: 20 Yaş Dişleri oyunlari, 20 Yaş Dişleri programi, 20 Yaş Dişleri oyunu indir, 20 Yaş Dişleri program yükle, 20 Yaş Dişleri download, 20 Yaş Dişleri istenmeyen tüyler, 20 Yaş Dişleri resimleri, 20 Yaş Dişleri haber, 20 Yaş Dişleri yükle, 20 Yaş Dişleri lazer epilasyon, 20 Yaş Dişleri msn eklentisi, sarki sözleri
hulya_gs
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 697



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2010, 16:15:59 »

Çok sağol ya bende  20 lik dişi çıkarıyorum da...
Logged
Karaelmas
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2201



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 01 Haziran 2010, 16:20:04 »

bilgiler için sağol
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar Yeni
Çocuk Sağlığı
AnqeL_qiRL 1 2744 Son Mesaj 06 Mayıs 2010, 22:45:31
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Çayda Bulunan Florür Dişleri Güçlendiriyor Yeni
Ağız ve Diş Sağlığı
Milena 0 1690 Son Mesaj 10 Ocak 2013, 22:54:49
Gönderen : Milena
Çocukların Dişleri Ve Ayçekirdeği Yeni
Ağız ve Diş Sağlığı
Milena 0 1641 Son Mesaj 10 Ocak 2013, 23:09:14
Gönderen : Milena
Modern Beslenme Alışkanlıkları Dişleri Aşındırıyor Mu ? Yeni
Ağız ve Diş Sağlığı
imge34 0 1938 Son Mesaj 23 Kasım 2013, 23:06:25
Gönderen : imge34