Arşiv Anasayfa Kulak - Burun - Boğaz
Sayfalar: 1
Allerjik Rinit By: SmBRN Date: 13 September 2010, 12:26:49
Belirtiler: Allerjik rinitin belirtileri hapşırma, berrak burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntıdır. Belirtilerin görülme zamanı ve süresi allerjiye neden olan maddenin (allerjen) türüne göre değişir. Bitkisel maddelere karşı allerjisi olanlarda ilkbaharda daha fazla olmak üzere daha çok bahar aylarında, diğer maddelere karşı allerjisi olanlarda ise yıl boyu süren şikayetler görülür.

 

Allerjisi olan kişilerde soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür ve daha uzun sürer. Allerjiyi yaratan madde ile birlikte tütün dumanı gibi solunum sistemini uyaran maddeleri solumam, belirtilerin alevlenmesine veya şiddetlenmesine yol açabilir.

 

Tanı: Allerji tanısı için ilk adım şikayetlerin, allerjiye neden olabilecek olası maddelerin, kişide veya ailesinde egzema, astım, gıda allerjisi gibi başka sorunların dikkatle sorgulanmasıdır. Daha sonra allerjik belirtilerin görüldüğü organlar (burun, gözler, boğaz, kulaklar, akciğerler) muayene edilir. Bundan sonra allerjiye neden olabilecek maddelerin tarama testi yapılır. Tarama testi deriden ve kandan yapılabilir.

 

Tedavi: Allerjik nezlenin temel tedavisi allerjiye neden olan maddeden uzak durmak veya korunmaktır. Tarama testlerinin amacı, hangi madde veya maddelerden korunulacağını öğrenmek ve buna göre korunma önlemlerini belirlemektir.

 

Hafif dereceli allerjide allerjiye neden olan maddeden korunmak korunmak çoğunlukla yeterlidir. Sık rastlanan allerjenlere karşı alınması gereken temel korunma önlemleri şunlardır:

 

Polenler :

    * Allerji mevsimi olan ilkbahar aylarında bitki ve ağaçların bulunduğu yerlerden uzak durun.
    * Pencerelerinizi kapalı tutun, gerekiyorsa klima kullanın.
    * Evinizde HEPA filtreli hava temizleyiciler ve elektrikli süpürgeler kullanın.

Mantarlar :

    *
      Evinizdeki bütün alanları mantar öldürücü özelliği olan dezenfektanlarla temizleyin.
    * Evinizin içinde bitki bulundurmayın. Saksı topraklarında mantar üreyebilir.
    * Küflenen besinleri uzaklaştırın.

Ev tozu akarları :

    * Çarşaf ve yastık kılıflarınızı en geç haftada bir sıcak su ile yıkayın.
    * Sentetik dolgulu yastıklar kullanın.
    * Yastık ve yorganınlarınızda allerjik olmayan kılıflar kullanın.
    * Evinizde nem oranını %50'nin altında tutun.
    * Toz barındıran koltuk yastığı vb eşyaları kaldırın.
    * Duvardan duvara halı kullanmayın. Mümkünse evinizde hiç halı kullanmayın.
    * Evinizde HEPA filtreli hava temizleyiciler ve elektrikli süpürgeler kullanın.

Hayvan tüyleri :

    * Ev içinde evcil hayvan beslemeyin. Varsa, yatak odasına girmesine izin vermeyin.
    * Evcil hayvanınızı en az haftada bir kere yıkayın.
    * Hayvanı elledikten sonra her seferinde ellerinizi yıkayın.
    * Evinizde HEPA filtreli hava temizleyiciler ve elektrikli süpürgeler kullanın.

Belirtilerin şiddetli olması, bütün yıl boyunca sürmesi, çok sayıda maddeye karşı allerji olması ve korunma önlemlerinin alınamaması hallerinde ek tedavilere ihtiyaç vardır. Kortizonlu burun spreyleri, anti-histaminik cinsi ilaçlar ve tuzlu su ile burun yıkama tedavileri kullanılır. Belirtilerin çok şliddetli olduğu bazı hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi gerekebilir.

 

Bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı, allerji belirtileri şiddetli ve uzun süren hastalarda -eğer allerji yapan maddeye karşı üretilmiş bir aşı varsa- bir kaç yıl süren ve çoğunlukla birkaç hafta aralıklarla uygulanan aşı tedavisi (immünoterapi) yapılabilir.

 

Allerjik nezlesi olan hastaların burun şikayetlerinin hafifletilebilmesi için burun yapısının normal olması gerekir. Septum deviasyonu, konka hipertrofisi gibi hava akımına engel olan yapısal bozukluklar varsa bunlar cerrahi olarak düzeltilmeidir.
Ynt: Allerjik Rinit By: kubra06 Date: 14 September 2010, 15:40:00
Teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2