Arşiv Anasayfa Kulak - Burun - Boğaz
Sayfalar: 1
Işitme Kaybı Ve Işitme Cihazları By: SmBRN Date: 15 September 2010, 21:19:43
İşitme kayıplarının iki türü vardır:

İletim tipi işitme kaybı: Kulak kanalı, kulak zarı ve orta kulak sorunlarına bağlı işitme kayıplarına iletim tipi işitme kaybı denir. Bu tür işitme kayıplarının sık rastlanan nedenleri arasında kulak kiri (buşon), kulak zarındaki delikler, akut orta kulak iltihabı, kronik orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikimi (efüzyonlu otitis media), kolesteatom ve otoskleroz sayılabilir. Bu hastalıkların çoğu ilaç tedavisiyle veya gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Cerrahi tedavi uygulanamayan veya başarısız olan durumlarda iletim tipi işitme kayıplarında işitme cihazı kullanılabilir.

Sensörinöral (sinir tipi) işitme kaybı: İç kulağın veya işitme sinirinin hasar görmesi sonucunda oluşan işitme kayıplarıdır. Bu tür işitme kaybı kabakulak, kızamık, yüksek şiddette ses, bazı ilaçların kullanımı, yaşlanma, kulak travmaları, Meniere hastalığı gibi bir çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Sensörinöral işitme kayıplarının ilaç veya cerrahi tedavi yöntemleriyle geriye döndürülmesi çoğunlukla mümkün değildir. Bu tür işitme kayıplarında yaşanan iletişim güçlükleri işitme cihazları kullanılarak rehabilite edilir.

İşitme cihazları nasıl çalışır ?
İşitme cihazlarının içinde birkaç farklı eleman vardır: 1.sesleri toplayan bir mikrofon, 2.seslerin şiddetini hastanın işitme kaybının özelliklerine göre ayarlayan ve yükselten bir amplifikatör, 3.sesleri kulağa veren bir hoparlör, 4.cihaza enerji sağlayan bir pil. İşitme cihazının teknik özellikleri ve ayarları, cihazı kullanacak olan hastaya göre belirlenir. Yani, bir hastanın kullandığı cihazı bir başkasının kullanması mümkün değildir.

Cihazların farklı şekilleri var mı?
Güncel cihazların 3 temel şekli vardır:

    *
      Kulak arkası tipteki işitme cihazları kulak kepçesinin arkasında taşınır ve sesler kulak kanalına ince bir tüp aracılığıyla ulaştırılır.
    *
      Kanal içi cihazlar kulak kanalı girişine yerleştirilir.
    *
      Tamamen kanal içi cihazlar boyut olarak en küçük olanlarıdır ve kulak kanalının içine yerleştiğinden dışarıdan görünmezler.

Kulak arkası  *                                    Kanal içi  *                    Tamamen kanal içi

Belli bir kişide kullanılacak işitme cihazının şekli, işitme kaybının türü ve derecesine, kulak kepçesi ile kanalının şekline ve büyüklüğüne, hastanın hangi elini kullandığına ve hastanın tercihine göre belirlenir.

İşitme cihazı hangi kulağa takılmalıdır ?
Her iki kulakta işitme kaybı varsa ideal olan her iki kulağa da işitme cihazı takılmasıdır. Ancak, bir kulağın işitme kaybı diğerinden çok farklı derecede ise tek kulağa, çoğunlukla da daha iyi işiten kulağa cihaz takılması doğrudur.

İşitme cihazı nereden alınabilir ?
Bir elektronik alet olan işitme cihazlarını üreten çok sayıda firma, marka ve her birinin çok sayıda modeli vardır. Firma ve marka seçimi yapıldıktan sonra hangi modelin seçileceği işitme ile ilgili uzmanlar  (uzman odyologlar) ve doktorunuz tarafından belirlenecektir. Son olarak belirlenen model üzerinde kişiye özgü ayarlar yapılacaktır. Marka seçiminde bir deneme süreci sağlanıp sağlanmadığı, memnun kalmadığınız takdirde iade koşulları, garanti şartları, düzenli servis bakımı ve arızalandığında verilecek onarım hizmetleri de dikkate alınmalıdır.

 

SiteMap - İmode - Wap2