Arşiv Anasayfa Serbest Kürsü
Sayfalar: 1
Kıllarda Tüylerde Kalıcı Yöntemler By: Lal-ü Aşk Date: 03 March 2011, 11:30:11
Kalıcı yöntemler nelerdir?
İğneli epilasyon (Elektrolisis): Bu yöntemle kıllar kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir, fakat bu uzun sürer. Önce kişiye özel steril bir iğne, kıl köküne sokulur; minimal düzeyde bir elektrik akımı verilir; bu akım ısıya dönüşerek kılı harap eder. Gerekli alanlara bir kaç haftada bir uygulama yapılır. Uygulanacak alan çok geniş ise işlem maliyeti artar. Uygun yapılmayan tedavi ile iz kalabilir.

Fiziksel epilasyon yöntemlerinin yan etkileri nelerdir?
Ağda, tıraşlama gibi yöntemlerle folikülit gelişebilir. Bu durumda tedavi edilen kıl kökleri iltihaplıdır ve ağrılı, sivilce benzeri bir oluşum meydana gelir. Folikülit haftalarca sürebilir. Bu durumda işlem en azından kısa bir süre durdurulmalıdır.

Aşırı kıllanma (Hirsutizm) tıbbi olarak nasıl tedavi edilir?
Hormon tedavisi: Orta ve şiddetli düzeyde hirsutizmi bulunan bayan hastalarda, antiandrojen maddeler içeren ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar erkeklik hormonları ile karşı etkileşime girerler. Bir çok olguda kıl uzama süresi yavaşlar, kıllar daha ince ve daha az gürünebilir bir hal alır. Belirgin iyileşme görülmesi için, 6-12 ay geçmesi gerekir ve tedavi yıllarca sürdürülmelidir.
Spironolakton: 50-200 mg dozunda, aşırı kıl gelişimini azaltır. Bazen doğum kontrol haplarıyla birlikte kullanılabilir. Yan etki olarak göğüslerde hassasiyet ve adet düzensizliği yapabilir.
Doğum kontrol hapları: Bir çok düşük doz kombine haplar faydalı olabilmesine rağmen, 'Diane 35' özellikle spesifik antiandrogenik aktiviteye (erkeklik hormonu karşıtı etki) sahiptir. Bu haplar siproteron ve östrojen içerirler. Yan etki olarak, özellikle ilk aylarda, adet dönemleri arasında kanama, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı yapabilir. Doğum kontrol hapları her kadın için uygun olmayabilir.
Siproteron: Adet siklusunun ilk on gününde, 50-200 mg dozda, doğum kontrol hapları ile birlikte kullanımı oldukça etkilidir. Kilo artışı, depresyon ve libido kaybı yapabilir.

Hirsutizmin tedavisini hangi branş uzmanları yaparlar?
Eğer hirsutisminiz var ise, muhakkak dermatoloji, jinekoloji veya endokrinoloji uzmanlarına başvurmalısınız.


SiteMap - İmode - Wap2