Ispanaklı Alt Üst Böreği By: SmBRN Date: 12 March 2011, 21:36:50
Malzeme : 500 gr. un, 500 gr. ıspanak, 250 gr. yağ, 1 baş soğan, 2 yumurta, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu.
Yapılışı: 1- 500 gr. unu hamur tahtasına eleyiniz. 2- Bir kaşık yağ, 1 yumurta kırıp, tuz atıp ılık su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapınız. 3- Yaş bez altında 15 dakika dinlendiriniz. 4- Yağı bir tavaya koyup hafif eritiniz. 5- Soğuk bir yere koyup hafif donmağa başlarken kaşıkla karıştıra, karıştıra beyazlatınız. 6- Dinlenen hamuru 2 eşit parçaya ayırınız. 7- Bir parçayı 1/2 cm kalınlıkta daireye açıp üzerine dondurulmuş yağın yansını fırça ile sürüp boyuna 3'e katlayınız. 8- Boyuna katladığınız hamurlara kalan yağı sürerek tekrar 3'e katlayıp hamura kare şekli veriniz, En üstüne yağ sürmeyiniz. 9- Diğer hamuru da aynı şekilde açıp yağlayıp katlayınız. 10- Hamurlan 20 dakika dinlendiriniz. 11- Yağı donmuş her yumağı yarım cm. incelikte açınız, yağ artmışsa hafif yağlayıp, kenarlarından içe doğru bükerek bir çubuk yapınız. 12- Çubuğu kendi etrafında döndürerek yuvarlayıp bir yumak elde ediniz. 13- ikinci hamurda da aynı şekilde açıp yumak yapınız. 14- Tekrar 20 dakika dinlendiriniz. 15- Her parçayı tepsi büyüküğünde 1 cm. kalınlıkta açıp birini alta koyup içine içini koyup diğer yufkayı da üstüne kapatınız. 16- Kenarlarını hafif bastırıp üzerine yumurta sarısı sürünüz. 17- Önceden kızdırılmış fırında altı üstü pembe renkte pişiriniz. 18- Karelere kesip servis yapınız.