Arşiv Anasayfa Genel Sağlık
Sayfalar: 1
Et Hakkında Bilmeniz Gereken 25 şey! By: SmBRN Date: 13 March 2011, 14:18:13
ÖZGÜR ŞEF’iN MUTFAĞI YAZI DiZiSi-1Sizlerle öyle bir konunun içine dalıyoruz ki, bu yazı dizisinin sonu geldiğinde hepiniz kendinizi kasabınızla kavga ederken bulacaksınız ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Artık alışveriş ve yemek alışkanlıklarınızı değiştirme zamanı geldi. Size şimdi başucu bilgileri vereceğim.

Eşiniz ya da çocuklar gazeteyi ele geçirmeden hemen kesip, buzdolabınıza asın! Merak etmeyin, teknik direktörünüz Özgür Şef ve artık maç kaybetmek yok! En önemlisi, kasaba girdiğinizde hangi yemeği yapacağınıza karar vermiş olmanızdır. Aksi halde kasap elindeki fazla etleri verebilmek için türlü numaralar yapar.

İşte et hakkında bilmeniz gereken 25 önemli detay. Önce ızgaralık et seçiminden başlayalım:1- Seçiminiz dana ise, et hayvanın sırt kısmından olmalı. Kasabınıza ukalalık edebilmek için  şu kelimeleri ezberleyin: ‘Antrikot, kontrfile, bonfile’. Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır.2- Taze et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır. 3-Etin rengi biraz koyu olabilir fakat mor olmamalıdır. Mor renkli etlerden uzak durun. Ya küspe yemiş değersiz bir hayvanın etidir ya da kasabınız o ete su enjekte etmiştir.4- Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmış olmamalı. Eğer et pelte gibi yayılmışsa içine su enjekte edilmiştir.5- Etin üzerindeki yağ dokusu ince  ve sık olmalı. Sakın et yağlı diye kaçmayın çünkü yağ zerrecikleri demek  lezzet  demek. Bunlara ‘yazı’ denir ki, kasabınıza, “Bana şuradaki yazılı antri-kotu verin” derseniz, kasabınız sizden çekinecek ve en iyi eti size vermeye çalışacaktır.6- İçinde küçük yağ hücreleri (yazı) oluşmuş etler, genelde merada beslenen doğal hayvanlardan elde edilmiştir. Bol omega-3 içerdiği için ne bu yağlar ne de bu hayvanın sütünden yapılan tereyağı zararlıdır.7- Kıymayı gözünüzün önünde çektirin ve kasabınıza “Önce aynasını al usta” deyin. Ayna, kıyma makinesinin ağız kısmıdır, daha önce nasıl bir kıyma çekildiğini bilemezsiniz.8- Kasabınızı dikkatle izleyin. Eline dövme demirini alıp etlere vurmaya kalkıştığı anda çanta, semsiye gibi maddelerle kafasına vurmak suretiyle bu eylemi engelleyin! Şaka bir yana etinizi asla dövdürmeyin. 9-İyi pişmiş seviyorsanız eti ince kestirin, üstüne kekik, tuz attırmayın.10- Tencere ve güveç yemeklerinde sırt eti şart değil, pahalıdır çünkü. Dana (Tranç diye isteyin) ya da kuzu but iyi sonuç verir. Dana budundan çıkan ‘nuar’ kullanmayın. Bence en lezzetsiz bölgedir. Sadece fırında soslu rosto yaparsanız lezzetli olur.11- Haşlama yemeklerinde, incik kemiği mükemmel sonuç verir. Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı boyunca bütün ağrılığını taşıyan bölge olduğundan kaslı bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada vardır.
Ynt: Et Hakkında Bilmeniz Gereken 25 şey! By: melek_03 Date: 13 March 2011, 21:31:31
yararı var ama zararı da. tşk.ler
Ynt: Et Hakkında Bilmeniz Gereken 25 şey! By: _dark_ Date: 18 March 2011, 11:01:37
alıp yiyoruz ama kasabın bize ne eitin nasıl verdiğini bilmiyoruz
bilgiler için teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2