Arşiv Anasayfa Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
Sayfalar: 1
Yasaklı Kitaplar By: SmBRN Date: 23 March 2011, 21:41:51


NAZIM HİKMET ŞİİRLERİ

6 Mayıs 1931 günü Nâzım Hikmet, yazdığı ilk beş şiir kitabında (835 Satır (1929), Jokond ile Sİ-YA-U (1929), Varan 3 (1930), 1+1=1 (1930), Sesini Kaybeden Şehir (1931) ‘bir zümrenin başka zümreler üzerinde hâkimiyetini temin etmek gayesiyle halkı suça teşvik ettiği’ iddiasıyla mahkemeye sevk edildi.
RIFAT ILGAZ - SINIF

Rıfat Ilgaz 1940’lı yıllar için oldukça anlamlı olarak görülen ”Sınıf” sözcüğünü kitabının adı olarak seçince hakim karşısına çıkmak zorunda kaldı.1944 yılının Ocak ayında yayımlanan Ilgaz’ın ikinci şiir kitabı “Sınıf”ın kapak rengi de kırmızı olunca, kitap yasaklanmaktan kurtulamaz ve yazarı 6 aya mahkum edildi.
SABAHATTİN ALİ - SIRÇA KÖŞK

Aşk hikayeleriyle başladığı öykü serüveni, yaşadığı fırtınalı hayat ve kıstırılmışlıkla git gide sertleşmiş, ideolojikleşmiş, sonunda hırçın yaklaşımlarla birlikte başkaldırıya dönüşmüş olan Sabahattin Ali’nin 1947 yılında yayınlandığı son öyküsü Sırça Köşk’te devlete bir başkaldırış olduğu iddiasıyla yayından kaldırıldı.
MEDAR-I MAİŞET MOTORU (Bir Takım İnsanlar) - SAİT F. ABASIYANIK

Kitabın ana karakteri Nevin zengin bir ailenin kızıdır. Fakat kadın aradığı mutluluğu bir türlü bulamaktadır. Kitap Nevin’in mutluluğu, huzuru arayış çabası anlatılmaktadır. 40’lı yılların belki de en şaşırtıcı yasaklı kitaplarından biri olan Sait Faik’in “Medar-ı Maişet Motoru” isimli romanı 1944’te yayımlandığında sıkıyönetim mahkemelerince toplatıldı. Kitabın toplatılma gerekçesi ise kitaptaki kahramanlardan biri eski bir asker kaputu giymektedir. Ve sıkıyönetim, askerin eski bir asker kaputu giyemeyeceğine hükmetmiştir.

ANDRE MALRAUX - UMUT

1968 yılında Fransız yazar Andre Malraux “Umut” romanıda yasaklılar arasına giren kitaplar arasında yer aldı. “Umut”, 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla içinde komünistlik propagandası görüldüğü için toplatıldı.
ATİLLA İLHAN - BÖYLE BİR SEVMEK

Ne kadınlar sevdim zaten yoktular / yağmur giyerlerdi sonbaharla bir / azıcık okşasam sanki çocuktular / bıraksam korkudan gözleri sislenir / ne kadınlar sevdim zaten yoktular / böyle bir sevmek görülmemiştir… Dizeleriyle başlayan ‘Böyle Bir Sevmek’ isimli şiirin de yer aldığı 1979 yılında basılan Atilla İlhan kitabı 80 darbesi sonrası yayından kaldırılan ve toplatılan kitaplar arasında yer aldı.
CAN YÜCEL - RENGAHENK

12 Mart 1971’de Che Guevara ve Mao’dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hüküm giyen Can Yücel, 3 yıl sonra çıkan afla serbest kaldı. 1980 yılında ise “Rengahenk” adlı şiir kitabı müstehcenlik suçlamasıyla toplatıldı.
NİHAT BEHRAM - DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ın yakalanmalarından idamlarına kadar olan süreci ele alan kitap 1976 yılında yayınlandıktan hemen sonra yasaklandı ve tam 22 yıllık sansürün ardından tekrar 1998 yılında piyasaya sürüldü.
ADALET AĞAOĞLU - FİKRİMİN İNCE GÜLÜ

Fikrimin İnce Gülü, Adalet Ağaoğlu'nun hem Almanya ve öteki olmak gerçeğine, hem de sistemin insanı neye çevirebildiği üzerine öncü ve farklı bakışıyla öne çıkan ikinci romanıdır. Roman hakkında, ‘askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif (küçük düşürmek)’ suçlamasıyla dava açıldı. Kitap, 1 Haziran 1981 yılında dördüncü basımından sonra toplatılır. İki yıl süren davanın ardından Ağaoğlu aklandı.
GEORGES POLITZER - FELSEFENİN TEMEL İLKELERİ

George Pulitzer’in Paris İşçi Üniversitesi’ndeki öğrencileri tarafından alınan notlara dayanan ve ölümünden sonra (1945) yayımlanan eseri Felsefenin Temel İlkeleri (Principes Élémentaires de Philosophie) Türkiye'de de geniş bir okuyucu kitlesi buldu ve 12 Eylül darbesi sonrasında yasaklanan ilk kitap oldu.
PINAR KÜR - BİTMEYEN AŞK

1985 yılında Pınar Kür’ün “Bitmeyen Aşk” romanının halkın ar duygularını incittiğine karar verilmesi nedeniyle raflardan indirildi. Aynı yıl toplatılma sırası Pınar Kür’ün bu defa “Asılacak Kadın” romanındadır.
Türkiye'de yasaklanan diğer kitaplar

Melih Cevdet Anday-Yan Yana,
Mahir Kaynak-Yel Üfürdü Sel Götürdü,
Aydoğan Vatandaş-Armagedon,
Ahmet Altan-Sudaki İz,
Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel-Çizgilerle Nazım Hikmet,
Neşe Düzel-Türkiye’nin Gizlenen Yüzü,
Ataol Behramoğlu-Ne Yağmur...Ne Şiirler...,
Carlos Marighella-Şehir Gerillası,
Mao Tse Tung ve Che Guevara-Gerilla Harbi,
Mahir Çayan-Toplu Yazılar,
İsmail Beşikçi-Doğuda Değişim ve Yapısal Sorunlar,
V.I.Lenin - Devlet ve İhtilal, Harun Karadeniz - Olaylı Yıllar ve Gençlik,
V.I. Lenin - Ne Yapmalı: Hareketimizin Can Alıcı Sorunları,
Sevgi Soysal - Yürümek,
Hasan Kıyafet - 12 Mart Fıkraları,
Bediüzzaman Said Nursi - İhlas Risaleleri,
Karl Marx - Kapital,
Kral Lear -William Shakespeare,
Lady Chatterley -D.H.Lawrance,
Anna Karenina- Tolstoy.’

Ynt: Yasaklı Kitaplar By: !aysun! Date: 04 June 2011, 11:26:47
teşekkürler.
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: _dark_ Date: 05 June 2011, 11:02:00
Kitaplara yasak getirilmesi çok saçma zaten, bir tür özgürlüğe saldırı buda.
Teşekkürler.
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: bigeselin Date: 05 June 2012, 11:53:30
tşk belki dns ayarlaeıyla bir kaçına ulaşabiliriz??? tabi emin değilim
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: Elysa Barladé Date: 09 June 2012, 19:06:21
Çok saçma! :@ Ne demek ya adından dolayı yasaklandı? İnsanlarlar daha ne salaklık yapacağını şaşırdılar.
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: Rose Sun Black Date: 06 August 2012, 12:43:50
Adından dolayı kitap yasaklanıyorsa, o zaman Siktir Et'i de yasaklayın kardeşim?
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: Scusa Date: 26 August 2012, 12:08:47
bazılarının yasağı kalktı diye biliyorum nihat behram mesela sırça köşk vb.. iyi de oldu gerçekten kitaplara yasak gelmesi kötü bir şey
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: damlaa Date: 26 January 2013, 00:37:19
aslında yasaklanan düşünceler oluyo her zamanki gibi..
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: lagaluga Date: 15 April 2013, 16:13:52
teşekkürlerr
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: ssüheyla Date: 15 March 2014, 09:00:32
yıllar evvel bir kitap okudum  yedi aşk dakikası adlı yasaklı bir kitabın tekrar basımı dolayısıyla mahkemeye çıkışı hakkında idi. Ortalama bir okura bir kitaptan bir bölüm okuturlar. Okunan bölümü müstehcen bulur.İşin ilginç yanı okunan bölüm İncil dendir. yani kitabı tamamına göre ve kişiye verdiği duyguya göre değerlendirmek gerekir. Kitap yasaklamak saçmalıktır. İyi bir kitap her zaman basılacaktır kötüsü ise zaten ortadan kalkacaktır.
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: ayşegül Date: 07 April 2014, 20:57:39
çok saçma bence..
Ynt: Yasaklı Kitaplar By: cehennet10 Date: 31 August 2014, 20:56:06
Kitapların yasaklanması kadar acıklı bir şey olamaz. Hayallere duygulara nasıl kilit vurulur?

SiteMap - İmode - Wap2