Arşiv Anasayfa Dünya Mutfakları
Sayfalar: 1
Kore Mutfağı By: SmBRN Date: 20 April 2011, 18:06:06
Dado, Kimchi, Kore Makarnası, Kore Mutfağı, Pulgogi, Uzakdoğu Yemekleri, Yeşil Çay

Kore, Uzakdoğu mutfaklarının tüm özelliklerini bünyesinde barındırması yanında, özgün lezzetleri ile de farklı bir mutfaktır. Japon mutfağının deniz lezzetleri ile Çin mutfağının toprağa dayalı yiyeceklerinin özgün bir sentezi gibidir Kore mutfağı. Kore yemekleri besleyici, vitamini bol ve genelde düşük kalorilidir. Sebze ağırlıklı bir mutfak olduğu için kilo almaktan korkmadan herşeyi yiyebilirsiniz. Dünyaca ünlü Kore mutfağında öne çıkan tadların başında bol sarmısak ve kırmızı biber gelir. Ayrıca lezzeti artırmak için çeşitli baharatlar, soya sosu, susam yağı ve zencefil de kullanırlar.

17. yüzyılda Kore mutfağına kırmızı biberin girmesiyle Kore yemeklerinde bir devrim yaşandı diyebiliriz. Koreliler kırmızı biber sayesinde balıkları ve sebzeleri günlerce saklamanın yolunu buldular ve bu şekilde Kimchi ortaya çıktı.

Koreliler’in geleneğinde yemekleri arka arkaya servis etmek yoktur, bütün yemekler aynı anda masaya konur. Ana yemek her zaman çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır.

Soya sosu, susam yağı, sarmısak ve baharatlarla marine edilmiş ızgara dana eti olan Pulgogi’yi denemenizi tavsiye ediyoruz.

Kimchi:
Kimchi, Kore’ye özgü geleneksel bir sebze yemeğinin genel adı. Kore mutfağında çok ö nemli bir yeri vardır ve her öğünde “olmazsa olmaz” diyebileceğimiz bir yemektir. Koreliler için Kimchi’si bir öğün düşünülemez, genelde pilav ve ana yemek ile birlikte servis edilir. Temelde Kore lahanası ve turpla yapılır ama 187 farklı yöresel çeşidi vardır. Sebzeler baharatlandıktan sonra birkaç gün mayalanmaya bı rakılır. Kimchi yaparken kullanılan sebzeler isteğe ve mevsime göre değiştirilebilir, bu yüzden çok kimchi çeşidi vardi. Ancak, en çok kullanılan sebzeler lahana ve turptur. Çok az kalorili bir yiyecek olan Kimchi, mayalandıktan sonra günlerce buzdolabında saklanabilir. Mayalanma sonucu oluşan mikroorganizmaların ve organik asitlerin insan vücuduna birçok faydası olduğu biliniyor.

Kimchi bugün hem iç erdiği besin değeri hem de kendine özgü acılı ve keskin tadıyla dünyaca ü nlenmiştir. Hatta Kore’de ulusal Kimchi festivalleri bile düzenlenir.

Kimchi tarifi:

Malzemeler

    * 5 baş Kore lahanası,
    * 2 adet beyaz turp,
    * bir demet su teresi,
    * 2 demet yeşil soğan,
    * 2 kase kırmızı toz biber,
    * 4 yemek kaşığı tuz,
    * 4 yemek kaşığı şeker,
    * 5 diş sarmısak,
    * 1 kök taze zencefil,
    * 1 kase tuzlu karides suyu,
    * ve istenirse taze istiridye.

Hazırlanışı
Lahanalar ikiye ya da dörde bölünür. Lahanalar tuzlanıp 4 saat bekletilir ya da tuzlu suda 12 saat bekletilir.
Turplar dilimlenir ve su teresi 5 cm uzunluğunda kesilir. Yeşil soğanlar ince ince dilimlenir, sarmısak ve zencefil dilimlenir veya dövülür.

Tuzlu karides suyu kırmızı toz biberle karıştırılır. Az acılı Kimchi tercih edenler kırmı zı biber miktarı azaltabilir. Bu karışıma dilimlenen turplar, su teresi, yeşil soğ anlar, sarmısak ve zencefil eklenerek hepsi elle karıştırılır.
Lahanalar yıkanarak süzülür. Hazırlanmış olan karışım lahana yaprakları arası na doldurulur.

Karışımı lahanaların aralarına iyice yaydıktan sonra her lahana en dıştaki yaprağı ile kapatılır ve bütün lahanalar toprak bir kaba teker teker yerleştirilir. İlk mayalanma için oda sıcaklığında bir veya iki gün bekletildikten sonra buzdolabına konur. Küçük parçalar halinde kesilerek servis edilir.
“Mat-itkae Duseyo!” (Afiyet olsun!)

Yeşil Çay
Kore’ye ilk defa Goryeo hanedanlığı zamanında gelen Yeşil Çay, ülkenin en çok tercih edilen geleneksel içeceği. Tarihte yaşil çayın en çok Budist keşişler tarafından tercih edildiği biliniyor ve rahatlatıcı özellikleri sebebiyle meditasyonun da vazgeçilmez bir parçası. Budizm’in yasaklandığı Joseon Hanedanlığı zamanı hariç her dönemde popülerliğini korudu. Günümüzde ise artık Yeşil Çay’ın sağlık açısından birçok yararı olduğu çok iyi biliniyor.

Koreliler için çay içmek yalnızca bir zevk değil, aynı zamanda yaşam tarzlarına yerleşmiş çok köklü bir gelenek. Koreliler için çayın hazırlanması, servis edilmesi ve içilmesi adeta bir seremoni haline gelmiş ve bu merasime “Dado” diyorlar. Koreliler çay yapmayı bir sanat olarak görüyor. Çünkü “da” çay demek ve “do” ise birşey yapma, oluşturma sanatı anlamına geliyor. Geleneklere g? ?re çay demlendikten sonra bardaklara çok fazla doldurulmamalı. Her bardağa çok az konmalı ve bittikçe servis eden kişi bardakları tekrar doldurmalı, çünkü ç ayın tadı ve rengi durdukça güzelleşiyor.

Çayların 6 temel tadı oluyor: tatlı, ekşi, acı, tuzlu, asitli, biberli. İlk olarak içenin dilinde keskin bir tat bı rakıyor ama eğer çayı ağızda bir süre tutulduktan sonra gerçek tadını hissettiriyor. Ayrıca çayın tadını ve rengini alabilmesi için mutlaka iyi demlenmesi gerekiyor.

Kore’de Yeşil Çayın haricinde meyve aromalı ve bitkisel çaylar da bulunuyor. Örneğin Tarçın çayının ateş düşürücü, pirinç çayının soğuk algınlığını önleyici, mısır çayının ise hazımsızlığı giderici özelliği bulunuyor.
Ynt: Kore Mutfağı By: !aysun! Date: 04 August 2011, 18:12:08
Bilgiler için teşekkürler
Ynt: Kore Mutfağı By: BUK3T Date: 26 May 2012, 14:12:32
teşekkürler
Ynt: Kore Mutfağı By: Elysa Barladé Date: 31 May 2012, 20:31:40
Teşekkürler, abla =)
Ynt: Kore Mutfağı By: Nurtence Date: 05 April 2013, 03:49:16
Kore mutfağı benim alanım kesinlikle; Bulgogi kesinlikle yenmesi gereken bir yemektir. Hatta bir kaç tane yemek sayabilirim size. "Bulgogi, Galbi, kimci, ramen" bunlardan bir kaçı deneyin bayılacaksınız Gülümseme

SiteMap - İmode - Wap2