Arşiv Anasayfa Sebze Yemekleri
Sayfalar: 1
Etli Pırasa Dolması By: SmBRN Date: 11 May 2011, 17:11:54
Dolma, Etli Dolma, Pırasa Dolması, Pırasalı Yemekler
Malzemeler:

    1/2 kg. kıyma yağlı koyun
    1 kg. pırasa
    2-3 çorba kaşığı pirinç
    2 adet soğan
    1 demet maydanoz
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    6 adet pırasa 1200 gr
    2 1/4 su bardağı su 450 gr
    2 tatlı kaşığı tuz 12 gr
    1/3 su bardağı pirinç 60 gr
    2 adet soğan 120 gr
    60 gr. maydanoz 1 demet
    1 1/2 su bardağı kıyma 250 gr
    1 tatlı kaşığı karabiber 2 gr
    10 gr. margarin 1 yemek kaşığı
    1 adet yumurta
    2 yemek kaşığı limon suyu 20 gr

Hazırlanışı:

Öncelikle, yağlı koyun kıymasını içine rendelediğimiz veya küçük küçük doğradığımız kuru soğanı katalım. Biraz yoğurduktan sonra ince ince doğradığımız maydanozu, tuz karabiber ve tarçını ilave edelim. Karıştırdıktan sonra 2-3 çorba kaşığı kadar pirinci de ekleyelim. Malzemeyi iyice karıştıralım.

Ayrı bir yerde, yıkadığımız pırasanın beyaz yerlerinden yaprak boyunda kesip sıcak suda haşlayalım. Daha sonra pırasayı zedelemeden iç lısmından bir iki kat çıkartalım. Sağlam olan üst kısmın içine hazırladığımız kıyamalı harcı dolduralım.

Pırasa dolmalarını düzenli aralıklarla tencereye dizelim. Arzu ederseniz et suyu ile orta ateşte pişirelim.


Etli Pırasa Dolması Tarifi - Etli Pırasa Dolmasının Yapılışı


Malzemeler

l kg pırasa
* 2 adet soğan(küçük doğranmış)
* 250 gr kıyma
* 2 çorba kaşığı pirinç
* 1 çorba kaşığı salça(l kahve fincanı su içinde eritilmiş)
* 2 çorba kaşığı Sana
* Maydanoz (kıyılmış)

Tuz,karabiber

Terbiyesi:
* 1çorba kaşığı un
* 2yumurta sarısı
* l çorba kaşığı yoğurt
* l limon suyu





Yapılışı:


l. Pırasaları 6 cm boyunda kesip kaynayan suda 5-6 dakika haşlayın.
2. Haşlanmış pırasaların içlerini boşaltıp,en dıştaki ilk 5 katı/sırayı tutun,iç harcını doldurup kapatın.
3. Eğer muska şeklinde börek yapmak isterseniz, pırasaları 15-20 cm.boyutlarında kesin;içlerini boşaltın ve haşlayın,Pırasaların boyları daha kısa da kesilebilir;ne kadar kısa olursa,o kadar iyidir.
4. Pırasa şeritlerinin başına harcı koyun; köşeleri kenarlara katlayarak muska şekline getirin.
1. Dolma içini hazırlamak için,kıymanın içine soğan,pirinç,maydanoz,tuz,karabiber ve bir kaşık Sana’yı katıp,iyice karıştırın.Sert olmaması için, azıcık suyla sulandırıp kullanıma hazırlayın.
2. Pırasaları hazırlayın.
3. Pırasaları,iç harcı ile doldurup,uçlarından bastırarak tencereye yerleştirin.
Üstüne bir tabak kapatın.
4. Tabağın kenarına gelecek kadar su doldurup, Sana’yı ilave edin.Yaklaşık l
saat orta ısıda pişirin.
5. Terbiyesi için,un,yumurta sarıları,yoğurt ve limon suyunu bir kasede telle veya çatalla güzelce çırpın.Pişen yemeğin suyundan bu karışıma azar azar katın.Sonra, bu terbiyeyi yemeğe katarak karıştırın.
6. Bir tabağa alarak,servis yapın.

PÜF NOKTASI:
Pırasanın beyaz kısımlarının yemeklerde kullanılması önerilir.Yeni kısımlarını
ise,çorba ve salatalarda değerlendirebilirsiniz.


SiteMap - İmode - Wap2