Arşiv Anasayfa Gebelik, Doğum Ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Sütten Kesme By: SagittariuS Date: 09 July 2011, 13:29:17
Sütten Kesme Hakkında - Bebekler Ne Zaman Sütten Kesilmelidir - Emzirmeyi Bırakma Hakkında

Sütten Kesme

Doğum Sonrası

Bebeğin anne sütüne ya da hazır mamaya bağımlılığını sona erdirme ve kademeli olarak katı besinlere geçme sürecine sütten kesme denilmektedir. Buna doğru zamanda başlamak çok önemlidir.

Sağlık uzmanları sütten genellikle 4 ile altı ay arasında kesmeyi önerirler. 4 aydan önce sütten kesmek önerilmez çünkü sindirim sistemi halen gelişmemiştir ve böbrekler katı yiyeceklerle başa çıkacak olgunlukta olmayabilir. Bu besinlere erken başlamak alerjilere maruz bırakabilir ve başını kontrol etme ve besini yutma eşgüdümünü sağlayacak kas ve sinir sistemi tam olarak gelişmiş olmayabilir.
Altı aylıktan sonra da bebeği sütten kesmek önerilmez çünkü bu yaştan itibaren sütün sağladığından daha fazla demir ve başka besinlere gereksinimi olacaktır. Ayrıca, bunun geç bir döneme bırakılması bebeğin çiğnemeyi öğrenmesini zorlaştırır ve bebek yeni tat ve bileşimleri kabul etmeyebilir.

Sütten kesmeye başlanması
Bu dönemi zamana yayın. Bebeğinizin yorgun, sizin de telaşlı olmadığınız bir zaman seçin, örneğin öğlen saati. İlk gün emzirdikten ya da biberonla süt maması verdikten sonra bir ya da iki kaşık katı besin verin. Başlarda en uygur yiyecekler pirinç maması, muz püresi, soyulup pişirilmiş armut, elma ve kayısı püresi gibi şeker ilaveedilmemiş meyva püresi ile patates ve havuç gibi sebzelerin tuzsuz püresidir.

Bebeğiniz kaşıkla yemeğe alışınca yavaş yavaş yemek miktarını arttınn ve çok pişmiş et ve baklagillere, başka sebze ve meyvalara, ve tam yağlı yoğurda başlayın. Öğünleri günde iki ya da üçe çıkarın. Ayrıca 12 aylık olana dek günde 560 mi anne sütü ya da biberon sütü vermeyi sürdürün.

6 ile 9 ay arası bebeği çiğnemeye alıştırmak için ezilmiş ya da kıyılmış yiyecekler verin ve çeşitli besinlere başlayın, örneğin et, çok pişmiş yumurta, bulamaç, kuru fasulye ve balık verin. Ayrıca kemirmesi için eline bir parça ekmek, makarna, meyva ve sebze küpleri ve sert peynir verebilirsiniz.

9-12 ay arası bebeğiniz günde üç öğün yemeye alışmış olmalıdır aralarda küçük besinler verilebilir. Aile sofrasındaki yemekleri küçük parçalara bölünmüş durumda yiyebilecek duruma gelmiştir.

İlk katı yiyecek
Sütten keserken başlıca amaç ona yeni tatları tanıtmak ve kaşıkla yemesini öğretmektir, ilk başta yemek istemezse ısrar etmeyin ama bir hafta sonra yeniden deneyin.


SiteMap - İmode - Wap2