Arşiv Anasayfa Genel Sağlık
Sayfalar: 1
Dış Kanmalar Ilk Yardım By: SagittariuS Date: 15 July 2011, 11:34:53
Atardamar Kanamasında İlk Müdahale - İlk Yrdım Bilgileri - Kanamalarda İlk Müdahale - Toplardamar Kanaması


DIŞ KANAMALAR

Dr.Süleyman Gökçen

1. Atardamar Kanaması:

Bir atardamarın açılması olabilecek en ciddi kana-ma ile sonuçlanır. Atardamardan çıkan kan oksijen dolu ve parlak kırmızı renktedir. Kalbin hareketine uygun olarak kan ritmik hamleler ile genellikle ileri doğru fışkırır. Eğer önemli bir atardamar kesilmiş ve anında müdahale yapılmazsa, bir dakika kadar az bir sürede kanama ölümle sonuçlanabilir. Tehlike! Tehlike! Kanamayı kontrol altına alma yollarını uygulayın ve derhal ACİL AMBULANS SERVİSİ (112)'yi arayın.




2. Toplardamar Kanaması:

Bu genellikle derin bir kesiğin sebep olduğu damar açılması ile olur. Bu yaradan kalbe geri dönmekte olan kan çıkacaktır. Bu kan koyu kırmızı renkte olur. Düzgün bir şekilde akar. Eğer müdahale edilmezse hayati tehlike yaratan bir durum oluşa-bilir. Bu kanamayı kontrol etmelisiniz. (takip eden sayfadaki kanamayı durdurma adımlarına bakın) Eğer kanamayı durdurma için yaptığınız ilkyardıma rağmen kanama devam ederse, hastayı bir sağlık merkezine götürün veya ACİL AMBULANS SERVİSİ (112)'yi arayın.



3. Kılcal damar kanaması:

Kılcal damarlar vücutta en küçük ve en çok bulunan damarlardır. Bir kesik veya sıyrık kılcal damarı açtığı zaman, genellikle kanama yavaş olur. Vücudunuz bu kanamayı kendi kendine pıhtılaşma yeteneğiyle kontrol edecektir. Bu durumda çoğu zaman, hızlı ve kontrol edilemeyen bir kan kaybı ile karşılaşmazsınız.

SiteMap - İmode - Wap2