Malzeme Ispanak 500 gram Soğan 3 orta boy Tereyağı (erimiş) 1/2 su bardağı Salça 2 yemek kaşığı Su 7 su bardağı Duru Mercimek (kahverengi) 1 su bardağı Duru Çiğ köftelik Bulgur 2 su bardağı Tuz 2+1/2 tatlı kaşığı Erik ekşisi 2 yemek kaşığı Porsiyon Adedi: 8-10
YAPILIŞI Ispanaklar bol su ile birkaç defa iyice yıkanır ve ayıklanır. Soğanlar soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır.Geniş bir tencerede yağ ile soğan kavrulur, salça ilave edilerek biraz çevrilir. Üzerine 6 su bardağı sıcak su dökülür ve yıkanmış mercimek ilave edilerek kapak kapatılır. Kaynayınca ateş kısılır. Hafif ısıda mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Öte yanda bir tepsiye,bulgur ve bir tatlı kaşığı tuz konur,üzerine 1 su bardağı sıcak su dökülerek kapak kapatılır. Kabarınca, el ıslatılarak elastik bir yapı oluncaya kadar iyice yoğrulur(yada bulgur ıslatılmadan, azar azar su ilave edilerek de iyice yoğrulabilir) Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır. Yumuşayan mercimeğe kalan tuz,köfteler ve erik ekşisi ilave edilir. Diğer taratfa ıspanaklar doğranır. Köfteler biraz pişince ıspanaklar ilave edilir.ıspanak ve köfteler iyice pişince ateşten alınır ve sıcak olarak servis yapılır.(K.K.Hamamcılar)
NOT: Malatya yöresi yemeklerindendir. Öğle ve akşam öğünlerinde sevilerek tüketilir. Malatya'da özel hazırlanan ince yarma ile yapılır. Erik ekşisi yok ise, nar ekşisi, o da yoksa limon suyu kullanılabilir.