Arşiv Anasayfa Karışık Videolar.
Sayfalar: 1
Çocuk Gelişiminde Müziğin Önemi By: Elysa Barladé Date: 23 June 2012, 16:37:46

    Çocuk Gelişiminde Müziğin Önemi


    Yeni Doğan Bebekler


    Yeni doğan bebeklerde müzik hem eğlendirici hemde eğitici bir etki yaratır. Özellikle yeni doğan bebekler müzik aracılığı ile farkında olmadan bir çok şey öğrenir.Eğerki çocuklara bu yaşlarda müzik dinletilmeye başlanılırsa bebekler çok erken bir dönemde müzikle interaktif bir ilişkiye girme dönemine başlama konusunda çok önemli bir yol kat edecektir.

    2 – 5 Yaş Arası Çocuklar

    2 ile 5 yaş arasındaki çocukların çoğu müziği sever . Gürültü yapmayı çok istedikleri bu dönemde müziği aracı olarak kullanıp istedikleri kadar gürültü yapacaklardır buda onları eğlendirdiği gibi öz güvenlerinin gelişmesinede çok yardımcı olacaktır.Bazı enstrümanları da çalmaya çalışmaları onlara sebep-sonuç ilişkisi hakkında çok yardımcı olacaktır.

    Okul Öncesi Çocuklar




    Bu yaş grubundaki çocukları özgür bırakarak zorla bir grup müzik dinletmek yerine istedikleri şeyi dinlemerine izin verilmesi onların keşfetme içgüdülerine yardımcı olcaktır .

    Gelişmiş , küçük kasların enstrüman eşliğinde(piano,gitar vb) çalıştırılması onların motor reflekslerinin gelişmesine büyük yardımcı olacaktır.

    Müzik eğitiminin çocuk gelişimine etkilerinden söz etmek demek, öncelikle “müzik-çocuk gelişimi” ikilisi arasında bir korelasyon olduğu denencesini savunuyor olmak anlamına gelmektedir. Bu denenceyi destekleyen temel sayıltı ise, müziğin insan yaşamında belirli bazı işlevleri olduğudur.

    Müziğin işlevleri, özü bakımından estetik temelli olup, bireysel, toplumsal, kültürel, ekonomik, eğitimsel nitelikler taşır. İşlevlerinin insan yaşamındaki yeri ve önemi nedeniyledir ki, müzik, insanlık tarihinin en eski çağlarından beri, hem çok etkili bir eğitim aracı, hem de çok önemli bir eğitim alanıdır. (Uçan, 1994)
    Müziğin temel eğitimindeki ilk amaç, çocukta müzik sevgisini uyandırmak, hayal dünyasında müzik imgesini geliştirmek, ritim duygusunu ve kulak duyarlılığını kesinleştirmektir. (Pamir)


    Müziği seven çocuk insanı sever, toplumu sever, yaşamı sever, eşsiz bir ruh gücü ve zenginliği kazanır. Eflatun’un da dediği gibi, estetik eğitim, ahlak eğitimini de etkiler. W.Shakespare’nin Venedik Taciri adlı oyununda “Kendinde müzik olmayan, seslerin tatlı ahenginden heyecan duymayan insan, hinlik ve hırsızlık için yaratılmıştır. Onun ruhu geceden daha karanlık, tutkuları cehennemden daha karadır. Böyle bir insana güvenmeyiniz!” diyen sözlerinden de yola çıkarak, insan ruhunun güzelliklerin yüceltebileceğini vurgulamak gerekir. Müzik bir güzellik ve eğitim aracıdır; insanı yumuşatarak geliştirir. (Yönetken, 1993)


    Sanat, “yeterli ve amacına uygun müzik eğitimi almış bireylerden oluşan, sanat kültürü almış aydınlara sahip” toplumlarda rahat soluk alır ve gelişebilir. Avrupa’da müzik sanatı son yüzyılındaki büyük gelişimini geniş ölçüde okul müzik eğitimi ve öğretimine borçludur. (Yönetken, 1993)

    2. YÖNTEM
    Bu araştırma betimsel bir alan araştırmasıdır ve evrenini, “müzik eğitiminin yararları”, örneklemini “müzik eğitiminin çocuk gelişimindeki etkileri”, oluşturmaktadır.
    Bu araştırmanın konusu ve kapsamı gereği, “yazımlanmış” ve “yazımlanmamış” veri kaynaklarının her ikisinden de yararlanılmıştır.2 Bilir kişilerin görüşlerinin alınması kapsamında elde edilen bilgilerden ve konuyla ilgili olarak yararlanılan İngilizce yazılmış/İngilizce’ye çevrilmiş/Türkçe’ye çevrilmiş kaynaklardan elde edilen veriler bulgular bölümünde kullanılmıştır.

Ynt: Çocuk Gelişiminde Müziğin Önemi By: Rose Sun Black Date: 06 August 2012, 12:14:46
Ben çocuğuma şunu dinle bunu dinle demem. Herkes istediği müzik türünü seçebilir. Bencede çok büyük rolü var müziğin çocuk gelişiminde. Bilgiler için teşekkürler.
Ynt: Çocuk Gelişiminde Müziğin Önemi By: uğurcuk Date: 28 January 2013, 02:00:13
teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2