Arşiv Anasayfa Sağlıklı Yaşam ve Spor
Sayfalar: 1
Tiroid Orbitopati - Tiroid - Guatr Ve Göz Hastalığı By: Mavi_Kiyamet Date: 27 December 2012, 02:44:22
graves, troid, göz hastalıkları, troid orbitopati, basedow graves hastalığı, graves orbitopati, orbita dekompresyonu

Tiroid Orbitopati - Tiroid-Guatr ve Göz Hastalığı

 

Bu hastalık çeşitli isimlerle anılabilir: "Tiroidle ilişkili göz hastalığı", "Tiroid orbitopati", "Basedow Graves hastalığı" ve "Graves orbitopati" gibi.

 

Tiroid orbitopati vücudun bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır. Tam olarak nedeni bilinmemektedir.

 

Yirmi-otuz ve 50–60 arasındaki yaş gruplarında daha sık görülür.  Kadınlarda erkeklere kıyasla daha sıktır. Sigara içenlerde daha sıktır ve seyri daha kötüdür.

 

Bu hastalıkta hem tiroid bezi hem de göz çevresindeki dokular (orbita) etkilenir. Tipik bir hastada tiroid bezi büyür (guatr), kanda tiroid hormonları artar ve gözler öne doğru çıkar (proptozis). Ancak her hastada guatr ve tiroid hormonu artışı olmayabilir.

 

Bu hastalıkta göz çevresindeki kaslar kalınlaşır ve yağ dokusu artar. Bunun sonucunda gözde öne çıkma meydana gelir.

 

Ayrıca göz hareketleri kısıtlanabilir ve çift görme olabilir. Gözkapakları tam kapanmayabilir ve gözün ön yüzeyi açıkta kalabilir. İleri durumlarda göz siniri üstündeki aşırı basınç nedeniyle görmede azalma meydana gelebilir.

 

Tiroid orbitopati hastaların dış görünümünün bozulmasına ve bu yüzden ciddi sıkıntı duyamalarına neden olur. Bu hastalık çeşitli ilaçlar ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.

 

Hastalığın erken döneminde tedavi immun sistemi baskılamaya yöneliktir. Bunun için ilaç tedavileri verilir.

 

Hastalığın geç dönemlerinde, orbita ve gözkapağı dokularında meydana gelen değişiklikler sıklıkla cerrahi girişimleri gerektirir.

 

Tiroid orbitopati ameliyatlarında öncelikle gözün öne çıkıklığının düzeltilmesi ve göz siniri üstündeki basıncın azaltılması amaçlanır. Daha sonra, ikinci aşamada, gözkapaklarını ameliyat etmek ve kapakların aşırı açıklığını düzeltmek gerekebilir.

 

Gözün öne çıkmasını düzeltmek için yapılan orbita dekompresyonu ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Hasta ameliyattan sonra bir iki gün hastanede gözlem altında tutulur.

 

Gözkapağı ameliyatları ise lokal anesteziyle yapılır ve hastanın yatmasını gerektirmez.

 

Bu tedaviler sonucunda hasta yeniden sağlığına ve normal görünümüne kavuşabilir.

SiteMap - İmode - Wap2