Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Diş Gıcırdatma Bruksizm By: Gail Date: 04 January 2013, 15:36:42
Muhtemelen çoğu insan zaman zaman dişlerini gıcırdatır ve sıkar. Ara sıra olan diş gıcırdatma, tıbbi adıyla bruksizm genellikle zarara yol açmaz; ancak diş gıcırdatma düzenli bir şekilde gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı komplikasyonları meydana gelebilir.

İnsanlar Neden Dişlerini Gıcırdatır?


Diş gıcırdatma stresten ve anksiyeteden kaynaklanabilse de, genellikle uyku sırasında gerçekleşir ve büyük olasılıkla anormal ısırma veya diş kaybı ya da eğri dişlerden kaynaklanır.

Dişlerimi Gıcırdattığımı Nasıl Anlayabilirim?


Diş gıcırdatma genellikle uyku sırasında gerçekleştiği için çoğu insanın dişlerini gıcırdattığından haberi olmaz. Çoğu zaman dişlerini gıcırdattıklarını uyku sırasında buna şahit olan eşlerinden öğrenirler.


Eğer dişlerinizi gıcırdattığınızdan şüphe ediyorsanız diş doktorunuzla konuşun. Doktorunuz ağzınızı ve çenenizi bruksizm belirtilerine karşı inceleyebilir. Çene hassasiyeti ve dişlerinizdeki anormallikleri tespit edebilir.

Diş Gıcırdatma Neden Zararlıdır?


Bazı durumlarda kronik diş gıcırdatma, dişlerin kırılmasına, sallanmasına veya dökülmesine neden olabilir. Kronik gıcırdatma dişlerin köklerine kadar zarar verebilir. Bu vakalar olduğunda köprü, kaplama, kök kanal, yerleştirme, kısmi protez ve hatta tam protez tedavilerine ihtiyaç duyulabilir.


Şiddetli diş gıcırdatma yalnızca diş kaybıyla sonuçlanmaz; aynı zamanda çenenizi etkileyebilir, saç dökülmesiyle sonuçlanabilir, TMD/TMJ’ye neden olabilir ve hatta kötüleşmesine yol açabilir ve yüzünüzün görünümünün değişmesine neden olabilir.

Dişlerimi Gıcırdatmayı Bırakmak İçin Ne Yapabilirim?


Diş doktorunuz dişlerinizi uykunuz sırasında gıcırdatmanızı engellemek için size bir ağız koruyucusu verebilir. Eğer dişlerinizi gıcırdatmanıza neden olan faktör stresse, doktorunuzla stresi azaltmak için bazı seçenekler hakkında konuşun. Doktorunuzun önerebileceği opsiyonlar arasında stres rehberliği, egzersiz programına başlamak, bir fizik tedavi uzmanına görünmek veya kas rahatlatıcı kullanmak yer alabilir.


Diş gıcırdatmayı durdurmak için diğer ipuçları arasında aşağıdakiler yer alabilir:


Kola, çikolata ve kahve gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
Alkolden uzak durun. Diş gıcırdatma alkol tüketiminden sonra yoğunlaşma eğilimi göstermektedir.
Kalem gibi yiyecek dışında hiçbir şeyi ağzınızda çiğnememeye özen gösterin. Sakız çiğnemek çene kaslarınızın daha fazla çalışmasına neden olduğu için dişlerinizi gıcırdatma ihtimalini arttırır.
Kendinizi dişlerinizi sıkmayacağınız veya gıcırdatmayacağınız konusunda telkin edin. Eğer gün içinde sıktığınızı veya gıcırdattığınızı fark ederseniz dilinizi dişlerinizin arasına sokun. Bu uygulama çene kaslarınızın rahatlamasını sağlar.
Geceleri kulak memelerinizin ön kısmındaki yanaklarınıza ılık bir havlu tutarak çene kaslarınızın rahatlamasını sağlayın.

SiteMap - İmode - Wap2