Arşiv Anasayfa Beslenme
Sayfalar: 1
Şişmanlık Beyinde Başlıyor! By: SagittariuS Date: 30 March 2013, 19:55:11
Tüm dünyada hastalık olarak kabul edilen obezite ile mücadele edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki bu artışın sebebi ne ve nasıl önlenebilir?

 Reem Nöropsikiyatri Merkezi Kurucusu Doktor Mehmet Yavuz, obezitenin nedenlerini ve kontrol yöntemlerini aktarıyor.

Günümüzün en büyük sağlık problemlerinden biri haline gelen obezitenin artmasında pek çok faktör bulunuyor. Teknolojinin gelişmesiyle insanların işlerinin kolaylaşması ve buna bağlı olarak hareketsiz yaşamın artması ve fast-food tarzı yiyeceklerin yaygınlaşması obeziteye davetiye çıkarıyor. Doktor Mehmet Yavuz ise, birçok hastalığa sebep olan obezitenin yaygınlaşmasında pek çok faktör olduğunu söylüyor.

 

Yeme kontrolü iki hormona bağlı

Leptin hormonu, organizma günlük aktivitelerini yerine getirecek kadar gıda aldığında devreye girerek doygunluk hissi uyandırır ve böylece dışarıdan gıda alımı durur. Grelin hormonu ise leptinin aksine açlık hissi uyandırır. Obezlerde leptin aktivasyonu azalmış, grelin salınımı artmış ya da her ikisi de değişmiş olabilir.

 

İlaç kullanımı obeziteyi tetikliyor

Son yıllarda bilim adamlarının leptin aktivasyonunu artırarak tokluk hissi uyandıracak ve böylelikle şişmanlığı tedavi edecek ilaçlar üzerinde çalışıldığını ancak bu konuda etkin bir ilaç henüz geliştirilemediğini söyleniyor.

 

Tiroit ve insülin direnci de önemli faktörlerden

Tiroit hormonları, metabolizma aktivitesini düzenleyen hormonlardır ve az salgılandığında metabolizma yavaşlar. Bu durumda kalori harcanma düzeyi düşeceği için alınan gıdalar yakılamayıp depolanmaya başlar. Ve sonuç yine aşırı kilo alımıdır.

 

Bazı durumlarda kas, karaciğer ve yağ dokusunun insüline karşı direnç geliştirebilir. Bu nedenle insülin kan şekerini parçalayamaz, kanda şeker oranı yükselmeye ve vücut gereğinden fazla kalori maddesi üretmeye başlar. Bu yükselme dışarıdan vücuda giren kalorilerle birleşince ihtiyaç fazlası kan şekeri yağa dönüştürülerek depolanır.

 

Yaşlandıkça kilo alma riski artıyor

Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar. Metabolizma yavaşladığı halde dışarıdan alınan gıda miktarı eskisi gibi olursa bir süre sonra ihtiyaç fazlası kaloriler vücutta depolanmaya başlar. Bu nedenle kişiler yemek disiplinleri değişmediği halde yıllar süresince artan bir grafikle kilo almalarına bir anlam veremezler. Yaş ilerledikçe kontrolsüz kilo alımını engellemek için yemek alışkanlığını disiplinize etmeyi ve düzenli egzersizi öneriliyor.

 

Kadınlar daha çabuk kilo alıyor

Erkeklerin bu konuda metabolizmaları daha hızlı çalıştığı için şanslı olduğunu belirtiliyor. Obezitenin sinsi bir hastalık olduğunu ve vücuda yerleştikten sonra mücadelenin zorlaştığı vurgulanıyor.

 

Obezite cinsel hayatı da vuruyor!

Şişmanlık nedeniyle yağlar arttıkça testosteron miktarı azaldığını, cinsel istek ve performans düşüyor. Kadınlarda ise karın içi yağların androjen algısını artırdığı için menopoz öncesinde kıllanma gibi sorunlar baş gösterebileceğinin vurgusu yapılıyor.

 

Polikistik over sendromu ve obezite bağlantılı mı?

Kesin olan bir şey var ki, o da bunların birbirini tetikleyen durumlar olmasıdır. Ancak obez olup zayıflayan kadınlarda polikistik over tablosunun düzelmesi, obezitenin bu hastalığa neden olduğu görüşü destekleniyor.

 

Obezite kanseri de tetikliyor

Tedbir alınmazsa 2050 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasının obez olacak. Engellemek ise bizim elimizde! Bilinçli beslenme ve düzenli egzersiz ile obeziteyle mücadele edilebilir!


SiteMap - İmode - Wap2