Arşiv Anasayfa Beslenme
Sayfalar: 1
Dondurulmuş Gıdaları Güvenle Tüketin! By: SagittariuS Date: 30 March 2013, 19:55:44
Dondurulmuş ürünlerin Türkiye’de en çok tüketildiği yerler İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentler yer alıyor. Bu tüketimi artıran en büyük etmen ise dünyadaki ve ülkemizdeki insanların bilinçli hale gelmesi, derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması ve büyük marketlerin sayılarının artması gösterilebilir.

 

Dondurulmuş gıda şirketlerinin tüketiciler için daha sağlıklı, düşük kalorili, besin değeri kaybetmeden seçenekler sunmasıyla artık diyetisyenlerin de hastalarına tavsiye ettiği bir beslenme önerisi haline geldi.

 

Düşük kalorili donmuş atıştırmalıklar, tok hissetmenize yardımcı olacak lif oranı yüksek dondurulmuş besinler güvenli ve kalori kontrollü bir kilo kaybı için rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca, dondurulmuş gıda satın almayı tercih etmeyen zamanı olan kişilerin evlerinde de dondurma işlemi uygulayarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanabileceklerini belirtti. Sanılanın aksine dondurulmuş besinler, besin değeri kaybına uğramazlar.

 

Tüketicelerin sürdürdüğü telaşlı yaşamlarında, hem acele beslenme isteğine karşılık olarak hem de kişiye özel besin ihtiyaçlarına uygun örneğin  organik, gluten içermeyen, yüksek kaliteli tamamen doğal malzemeler kullanılarak hazırlanan donmuş besinler iç rahatlığı ile tüketilebilinir.

 

Özellikle uzun bir iş gününün ardından, yüksek yağlı ve kalorili fast food yerine hazırlanması hızlı ve kolay bir yiyecek olan dondurulmuş düşük kalorili ürün tüketimi daha sağlıklı bir seçimdir.

 

Dondurarak muhafaza etmek, genel olarak besinlerin doğal lezzet, renk ve besin değerinin en iyi şekilde korunmasını sağlayan bir yöntem olup; bu sayede mevsiminde olmadığı halde her türlü meyve ve sebzeyi mevsimindeki haliyle tüketmek mümkün olur.

 

Dondurulmuş besinlerin saklama sürelerine dikkat!

Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişir.

Örneğin:

 

    -6 C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır.

 

    -12 C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.

 

    -18 C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 3 ay kadardır.

 

Gıdaları dondururken dikkat!

Dondurma işlemi uygulayacağınız besinin öncelikle temiz (yıkanmış, ayıklanmış vb.) olmasından emin olunmalı. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta besinlerin taze olması gerektiği. Temizliğinden ve tazeliğinden emin olduğunuz besinleri temiz küçük buzdolabı poşetleri kullanarak tek yemeklik (tek pişirimlik) miktarlara ayırmalı ve bu şekilde dondurmalıdır. Buzdolaplarınızın derin dondurucu kısmını sonuna kadar doldurmayın.

 

Donmuş gıdaları çözdürürken dikkat!

    Dondurulmuş besinlerin kalitesi dondurma işleminde olduğu kadar çözündürme işlemiyle de yakından ilişkilidir. Dondurulmuş besinler çözdürülürken eğer doğru işlem uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz durumlar meydana gelebilir. Olması gereken şekilde çözdürme işlemi uygulanmamış besinde mikrobiyolojik açıdan üremeler oluşabilir hatta besin zehirlenmelerine sebep olabilir.

 

    Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden doğru bir çözdürme işlemi sağlık açısından çok önemlidir.

 

    Dondurulmuş besinler sadece bir kere çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilir.

 

    Çözdürme işlemi; oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır. Çözdürülecek olan besin buzdolabında bekletilirken mutlaka bir kap içerisine konulmalıdır. Aksi halde çözme işlemi sırasında besinden damlayacak sular başka bir besine bulaşarak çarpraz kontaminasyona sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda da besin zehirlenmeleri ortaya çıkabilir.

 

    Çözdürülmüş besinler bekletilmeden kısa süre içerisinde pişirilmelidir.


SiteMap - İmode - Wap2