Arşiv Anasayfa Tüp Bebek
Sayfalar: 1
Adım Adım Tüp Bebek Tedavisi By: SagittariuS Date: 20 May 2013, 21:37:22
Adım Adım Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Oluyor?

Tüp Bebek ile gebe kalma işlemi belirli aşamalardan oluşmaktadır, bu aşamaların neler olduğunu önceden bilmeniz açısından aşağıda adım adım tüp bebek tedavisi yöntemini inceleyeceğiz.

Birinci Aşama: Detaylı Bilgilendirme ve Eğitim

Tüp Bebek Tedavisinin ilk aşaması olan eğitim ve bilgilendirme kısmında, tüp bebek danışmanınız sizlere süreç ile ilgili detaylı bilgiler vererek tedavinin planını çıkarır, adım adım neler yapmanız gerektiğini, ilaçlarınızı kendinize nasıl hazırlayacağınızı ve gerkeli yasal evrakları sunarak imzalamanızı ister.

İkinci aşama: Yumurtalıkların Kontrol Altına Alınması

Tüp bebek tedavisinin özü, kadın yumurtalıklarını tamamem kontrol edilmesi ve hekimin onu tamamen anlaması üzerine kurulur, bu sebeple size ilaçlar verilir, bu işlem için GNRH agonisti ya da GNRH antagonisti adı verilen 2 ilaçtan biri kullanılır, hangi ilacı kullanacağınıza hekiminiz karar verecektir. Kullanacağınız bu ilaçların görevleri ise takviminizden önce yumurtlamanızı engellemektir, kullanım olarak ise burun spreyi ya da cilt altına enjeksiyon şeklinde vücuda uygulanabilirler. Bu ilaçların kullanımı ile ilgili sizlere eğitim verilecektir.

Üçüncü aşama: Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibi

Tüp bebeğin başarı oranı yumurtalıkların fazla sayıda yumurta üretilmesi ile doğru orantılıdır. Bu sebeple yukarıda adı geçen ilaçlar ile yumurtalıklar kontrol altına alınır ve yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar kullanılmaya başlanır. Bu ilaçlar kas içine ve cilt altına enjekte edilen iğnelerdir. Bu uyarılma işlemi yaklaşık olarak 10 gün sürmektedir. İlaç kullanımı esnasında yumurtalıklarınızın gelişimini doktorunuz takip etmek isteyebilir bu yüzden sizi kontrole çağırabilir. Kontrol esnasında ultrason ile yumurtalarınıza bakılır ve gerekli görülmesi halinde kanınızdaki hormon düzeylerine bakarak ilaç dozajlarında düzenlemeye gidilebilir.

Dördüncü aşama: Yumurtaların toplanması

Yumurta gelişiminizin takibinde eğer yeterli sayıda yumurtanın olgunlaştığı tespit edilirse, gelişimi tamamlamak üzere hCG enjeksiyonu yapılır, yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonunu takip eden 36.saate programlanır. Yumurtaların toparlanması işleminde size sakinleştirici verilebileceği gibi, genel anestezi altında da işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlem yumurtalarınızın gelişiminin takibinde olduğu gibi vajinal ultrasonografi işlemine benzemektedir. Aralarındaki fark, vajinal ultrasonografi cihazına bağlı bir iğnenin vajinadan geçirilip yumurtalıklarınızın içerisindeki yumurtaları toplamasıdır. Bu işlem ortalama olarak yarım saat sürmektedir. Sperm hücreleri ile döllenme işlemi yumurtaların toplandığı gün uygulanır. Yumurtaların toplanmasından sonraki 2-3 saat dinlendirilmeniz için istirahat ettirilirsiniz. Çift hastaneden taburcu edilir. Bu uygulamanın ardından kullanılacak ilaçlarla ilgili danışmanınız size eğitim verecektir.
Beşinci aşama: Laboratuvar işlemleri

Yumurta toplamı işleminin uygulandığı günden bir sonraki gün, yumurtalardan kaç tanesinin normal şekilde döllendiği konusunda bilgilendirilirsiniz. Bu aşamadan sonra, normal olarak döllenen yumurtalar laboratuvar ortamında 2 ile 5 gün arasında takip edilerek, en uygun zamanda en kaliteliler ana rahmine geri yerleştirilir. Yerleştirme işleminin zamanı ile ilgili danışmanınız sizi bilgilendirecektir.

Son Aşama: Embriyo transferi
Transfer işlemi öncesinde çifte transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesi konusunda bilgi verilir. Transfer işlemi, çok basit bir muayene işleminden farksızdır. Herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz. Transfer öncesi tek istenilen anne adayının su içip idrar torbasını bir miktar doldurmasıdır. Çünkü transfer işlemi ultrasonografik gözlem altında yapılmakta ve bunun için de idrar torbasının bir miktar dolu olması gerekmektedir. Transfer işlemi sırasında, embriyolar ile yüklenmiş olan bir kateter vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir ve embriyolar rahim içerisine bırakılır. Eğer yerleştirme işleminden sonra geride iyi kalitede embriyo veya embriyolar kalmış ise çiftin onayı alınıp bu embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulup saklanır.

Transfer sonrası 3-4 saat hastanede dinlendikten sonra çift evine yollanır ve bayanın o günü dinlenerek geçirmesi istenir. Gebeliğin gelişimini desteklemek için progesterone, estrojen ve/veya hCG takviyesine yumurtaların toplanmasından veya embriyoların transferinden sonra başlanabilir. Tedavinin sonucunu, transferden 14 gün sonra yapılan gebelik testi ile öğrenmek mümkündür. Eğer testiniz olumlu çıkarsa 3 hafta sonra bebeğinizin kalp atımlarını gözlemek için ultrasonografi randevusu verilir.

SiteMap - İmode - Wap2