Arşiv Anasayfa Sağlıklı Yaşam ve Spor
Sayfalar: 1
Osman Müftüoğlu Diyet By: Tuta Date: 17 August 2013, 04:41:42
Diyet yapanlara 10 emir

Eğer kilo probleminiz var ama bir doktor ya da diyetisyene görünme imkânınız yoksa ve sorununuz kışın biriktirdiğiniz 3-5 kilo fazla yağdan kurtulmaksa, temel bazı prensiplere uymanız halinde bunlardan kurtulabilirsiniz.

Aşağıdaki prensiplerin sadece kilo sorununuza değil, yaşam kalitenizi yükseltmeniz, daha keyifli uyumanız, kendinizi daha zinde hissetmeniz ve daha keyifli bir hayat sürmeniz için de faydalı olacaklarından emin olun. İşte o “10 prensip” ya da daha havalı deyimiyle “10 emir”!

1. Beyaz un, beyaz pirinç, şeker, un ile yapılan her türlü yiyecek, kuskus, mantı, pizza ve benzeri unlu besinler, özellikle de yağda kızartılmış unlu yiyecekler, şeker eklenmiş unlu tatlılardan uzak durun. Ekmekle ilişkinizi olabildiğince sınırlayın, mümkünse ekmeği sofralarınızdan kaldırmanın yollarını arayın.
2. Sadece beyaz ya da esmer şekeri değil, meyve şekerini bile yasaklar listenize alın. Meyve sularından, kompostolar, meyve salataları, tatlı meyvelerden de uzak durun. Canınız meyve istediğinde şekeri az olanları tercih edin, meyveleri olabildiğince az miktarlarda tüketin ve akşam meyve yememeyi prensip haline getirin.
3. Alkolden uzak durun.
4. Su ve ayran dışında her türlü içecekten, hele hele şeker eklenmiş meyve suyu konsantrelerinden, hatta meyve sularından bile uzak kalın. Tatlandırıcı kullanmayın. Çok arzulamadıkça tatlandırıcı eklenmiş yiyeceklere dokunmayın.
5. Nişastalı besinlerden uzak durun. Nişasta içeren sebzeleri de (patates) yasaklar listenize dâhil edin.
6. Paketlenmiş her türlü yiyeceğe hayır deyin. Grissini, kraker, peksimet, bisküvi, pasta, kek ve benzeri atıştırmalıklara, kahvaltı gevreklerinin (diyet ürünü gibi satılanlar da dahil) diyet olanlarına el sürmeyin, kahvaltı sofralarınızda yer vermeyin.
7. Kızartılmış her türlü yiyeceğe hayır deyin. Zeytinyağı dâhil hiçbir yağı ılımlı miktarların üzerinde tüketmeyin. Mümkün olduğunca az yağ kullanmaya çalışın.
8. Proteinli besinlere her öğünde yer verin. Kahvaltı, öğle, akşam yemeklerinizde bir miktar hayvansal protein yiyin. Mesela kahvaltıda yumurta, yoğurt ya da peynir, öğle ve akşam yemeklerinde balık, tavuk ya da kırmızı et. Hayvansal proteinlerin yağsız kısımlarını tercih etmeyi unutmayın.
9. Düzenli ve sürekli su içmeyi ihmal etmeyin. Susadıkça değil, aklınıza geldikçe su tüketin. Günlük tüketiminizi 10 bardak civarında tutmaya çalışın.
10. Bu madde aslında diyetle pek alakalı değil ama çok çok önemli: Her gün 30-45 dakika süre ile dakikada 100-120 adım atılabilecek bir tempoda yürümeye, haftada iki gün orta dereceli direnç egzersizleri yapmaya özen gösterin.

KÖTÜ HABER
Kirli hava şişmanlatıyor

Diabetologia adlı dergide yayımlanan bir araştırmada, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan çocuklarda insülin direnci riski daha yüksek bulunmuştur. Almanya’da yaşayan 397 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, çocukların soluduğu havadaki zehirli maddelerin miktarları, çocukların doğum tartılarından başlayarak BKİ dâhil tüm biyolojik değerleri, evde sigara kullanımı gibi birçok parametre incelenmiştir.
Araştırmacılar, hava kirliliğine yol açan maddelerin zehirlilik oranlarının ve içeriklerinin farklı olmasına rağmen hepsinin de hücrelerde oksidasyona neden olduğunu bildiriyorlar. Oksidatif stres denilen bu biyokimyasal süreç sonucunda doğrudan yağlar ve proteinler, dolaylı olarak hücre içi işlemler etkileniyor ve insülin direnci gelişiyor.
İncelenen çocuklar 15 yıl boyunca izlenerek ileriki yaşlarında kilo sorunu yaşama, şeker hastalığına yakalanma, kap-damar hastalığına sahip olma olasılıkları yönünden değerlendirilecektir. 

Ynt: Osman Müftüoğlu Diyet By: asc3 Date: 17 August 2013, 09:07:44
denemek lazım.

SiteMap - İmode - Wap2