Arşiv Anasayfa Kulak - Burun - Boğaz
Sayfalar: 1
10 Soruda Bademcik Ameliyatı By: imge34 Date: 19 September 2014, 20:50:04
Sık iltihaplanan bademcikler büyüme geriliği, böbrek, kalp, eklemleri etkileyen kronik hastalıklara yol açabiliyor.



İltihaplandıklarında hayatı kabusa çeviren ve özellikle çocuklarda büyüme geriliği, böbrek, kalp eklemlerini etkileyerek kronik hastalıklara neden olabilen ademciklerin alınmasıyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak anlattı.
Bademcikler ağız içinde iki taraflı bulunan ve lokal fonksiyon gören savunma organlarıdır. Görevleri ağız yoluyla gelen mikropları hedef alan lokal savunma hücreleri üretmek olan bademcikler boyutları arttığında ya da sık iltihaplandıklarında farklı bulgular vererek hayatımızın akışını kabusa çevirebilir. Sık iltihaplanan bademcikler büyüme geriliği, böbrek, kalp, eklemleri etkileyen kronik hastalıklara yol açabileceği gibi, tıkayıcı boyuta ulaşan ancak ltihaplanmayan bademcikler ise çocuklarda uykuda nefes durması (uyku apnesi), horlama, ağız kokusu, agresyon, okul başarısında azalma, büyüme geriliğine yol açabilmektedir.
TEDAVİ NASIL YAPILIR

Tıkayıcı boyuta ulaşan ve buna bağlı olarak uykuda nefes durması (uyku apnesi), horlama, ağız kokusu, agresyon, okul başarısında azalma, büyüme geriliği gibi belirtiler veren çocuklarda, ya da 2 yıl takip edilen ve yılda en az 5 defa bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda tedavi bademciklerin alınmasıdır.
Bademcikler en erken ne zaman alınabilir?
Koruyucu fonksiyonları nedeniyle 4 yaş altında özel durumlar haricinde bademciklerin alınması uygun değildir.
Hangi durumlarda 4 yaş altında bademcik ameliyatı yapılır?
• Çocuk yıl içinde en az 7 kez ateşli bademcik enfeksiyonu geçiriyorsa,
• Uykuda nefes durmasına yol açan tıkayıcı boyuta ulaşan büyük bademcikleri varsa 4 yaş altında bademcik ameliyatı yapılabilir.
AMELİYAT NASIL YAPILIR

Genel anestezi altında yapılan ameliyatta çocuk tamamen uyutulur, ağrı ya da acı hissetmez. Bu ameliyatın lokal anestezi ile yapılması hem hastanın güvenliği, hem de psikolojik etkileri nedeniyle uygun değildir.
Thermal Welding Yöntemi nedir?
Son yıllarda en sık kullanılan ve operasyon sırasında kanama olmaksızın, bademciklerin çıkarılmasını sağlayan, her hasta için tek kullanımlık steril uçları olan özel aletle yapılan yöntemdir. Ağrının çok az olması, kanama olmaması ve dikiş kullanılmaması bu yöntemin en önemli avantajlarıdır.
Hastanede ne kadar kalınır? İyileşme süresi nedir?
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Beslenmeye operasyondan 2 saat sonra başlanır. Yumuşak kıvamlı gıdalar verilir. Püre, ılık çorba, sebze yemekleri, meyve püresi, muhallebi ve dondurma tercih edilen gıdalardır. 1 hafta boyunca gıdaların daha yumuşak kıvamlı olmasına dikkat edilmelidir.
Ameliyat sonrası kanama olur mu?
Ameliyat sonrası kanamanın, özellikle termal welding ile yapılan operasyonlarda görülme ihtimali yok denecek kadar azdır.
Bademciklerin alınması vücutta savunma eksikliği yaratır mı?
Hayır yaratmaz, boğazda ve üst solunum yollarında lokal savunma görevi yapan birçok lenfoid organ bulunur ve bunlar bu görevi üstlenir.
Bu ameliyat için en uygun zaman nedir?
Bademcik ameliyatı yıl içinde her mevsimde yapılabilir.


SiteMap - İmode - Wap2