Arşiv Anasayfa Sağlıklı Yaşam ve Spor
Sayfalar: 1
Güçlü Bir Hafıza Için Soya Sütü, Kahve Ve Balık Tüketin By: -minel- Date: 12 December 2014, 10:43:22
Güçlü bir hafıza için soya sütü, kahve ve balık tüketin

Yaşla birlikte güçsüzleşen hafızayı zinde tutmak ve ileri yaşlarda Alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemek için beslenme önemli rol oynuyor. Uzmanlar soya sütü, kahve ve balığın hafızayı güçlendirdiğine işaret ediyor.





Hafıza sorunları en önemli sağlık problemi olarak dikkat çekmeye başladı. Zihinsel becerileri artırmak, stresi önlemek, bir işle meşgul olmak ve en önemlisi beslenmede hafıza dostu bir liste hazırlamak gerekiyor.

Life Fitness Akademi Uzmanı Özgür Güngör; ünlü tıp otoritele-rinden alınan şu tavsiyeleri paylaştı:

1- SOYA ÇOK ETKİLİ

Londra Guy’s Hastanesi Araştırma Bölümü’nden Prof. Sandra File’a göre soyadaki doğal östrojen insan beynindeki hippocampus bölümüne etki ederek, sinirler arası bağlantıyı güçlendiriyor. Bu etki için günlük beslenme programına 50 mg soya sütü eklenmesi öneriliyor.

2- HAFIZA MİNERALLERİ

New York Rochester Üniversitesi ve Londra Kings Collage’ın araştırmalarına göre demir eksikliği IQ seviyeleri ve kavrama fonksiyonları üzerinde olumsuz etki yapıyor. Demir eksikliği beyne oksijen sağlayan hemoglobin seviyesinin düşmesine sebep oluyor. Ayrıca demir, beyindeki sinyallerin aktarımında önemli bir rol oynuyor. İstridye, kırmızı et ve yer fıstığında bulunan çinko da hafıza güçlendirmede etkili. Günde 7-9 mg alınmaları öneriliyor.

3- KAHVE

Beyindeki uyanıklık ve konsantrasyonu düzenleyen bölgeleri uyarıyor. Arizona Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre hafıza testine girmeden önce bir fincan kahve içen ileri yaştaki yetişkinlerin, içmeyenlere oranla performanslarında önemli gelişmeler kaydedildi.

4- ZİHİNSEL EGZERSİZLER

Yaşlandıkça hafızada değişiklik olması normal karşılanıyor. Zihni aktif tutabilmek için bulmaca, yapboz, sosyal ve kültürel ilgi alanlarını geliştirmek beyinde farklı patikalar açılmasını sağlıyor.

5- FİZİKSEL EGZERSİZ

North Carolina Duke Üniversi-tesi’nin araştırmasına göre haftada 3 defa en az yarımşar saatlik egzersiz yapmak, beyin gücünün gelişmesine katkıda bulunuyor. Kalbin sağlıklı kan pompalaması beynin organizasyon yeteneği ve planlama gibi görevlerini yerine getiren ön kısmındaki bölgelerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor.

6- SAKIZ ÇİĞNEMEK

Japon Araştırmacılar, insanların sakız çiğnerken hafıza için önemli olan beynin hippocampus bölümünü aktive ettiğini söylüyor. Northumbria Üniversitesi’nden Dr. Andrew Scholey’e göre bunun en basit açıklaması; sakız çiğnemenin kalp atışını hızlandırıp beyne oksijen akışını düzenleyerek kavrama yeteneğini artırması.

7- GINKGO BİLOBA

Dünyanın 300 milyon yıldır var olduğu bilinen ağaç cinsi. Doğu kültürlerinde binlerce yıldır hafızayı güçlendirmek için kullanıldı. Kılcal damarları genişletip beyne kan akışını güçlendiren bu bitkiden günde 120 mg alınması tavsiye ediliyor.

8- BALIK AĞI

Balık yağında bulunan Omega 3, beyin hücre zarlarının en önemli bileşeni. Özellikle anne karnındaki bebeğin gelişiminde de ayrıca önem taşıyor. Sardalya, somon, ringa ve uskumru Omega 3 bakımından zengin balıklar. Haftada 3 defa 330 mg takviye alınması ya da haftada 3 defa balık tüketilmesi öneriliyor.

9- BİBERİYE VE ADA ÇAYI

Bu bitkilerden üretilen esansların uyanıklık ve zihinsel rahatlamaya faydası olduğu söyleniyor. Northumbria Üniversitesi psikologlarına göre bu esanslar burun sinirlerini etkileyerek dikkati artırıyor, denekler kendilerini yüzde 15 oranında daha uyanık ve zinde hissediyor. Diğer bir araştırma, ada çayı kapsülü içen deneklerin içmeyenlere oranla ezberlemeleri istenen sözcükleri yüzde 10 oranla daha iyi hatırladıklarını ortaya koydu.

10- B VİTAMİNİ

Beyne oksijen ve serbest radikallere karşı koruma sağlıyor. Duyuları keskinleştirip hafızayı güçlendiriyor. Niacin veya B3 beynin gelişiminde önemli, B6 beyindeki sinirsel etkileşimin sağlanması için gerekli, ayrıca ruh halimizi iyileştiren seratonin de sağlıyor, beyin hücrelerinin genel sağlığı açısından önemli. B Grubu vitaminler;  balık, yumurta, ciğer, tavuk, patates, muz, yağsız kırmızı et, kuru yemişler, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri, kabuklu deniz hayvanlarında bulunuyor.


SiteMap - İmode - Wap2