Arşiv Anasayfa Çocuk Sağlığı
Sayfalar: 1
Sünnette Sıcaklık Faktörü Önemli Mi? By: AnqeL_qiRL Date: 05 May 2010, 21:47:22
Yazın yapmak istemem
40 derecede sünnet yapılır mı Prof. Dr. Oğuz Acar: Memorial Hastanesi Üroloji Başkanı
Sünnet teknik olarak her zaman yapılabilir ancak sıcakta sünnet yapılmasının sakıncaları var. Birincisi; yazın sıcak havada mikro organizmalar daha kolay ürerler ve daha kolay enfeksiyona sebep olurlar.

Kanama olur
İkincisi;sıcak havadan kılcal damarlarda genişleme olur. Sıcakta kanama ihtimali artar. Sıcak ortamda sünnet ameliyatları daha zordur. Ancak sünnet sosyal bir ameliyattır; çocuklara tatil zamanlarında yapmak zorunda kalıyoruz. Yazın yapılacak sünnet ameliyatının çok steril bir ortamda yapılması gerekiyor. Sünnet yapılan ortamda kanama ve oluşacak herhangi bir komplikasyona anında müdahale edebilecek bir ekip ve ekipman bulunması şart. Bunun için de sünnetin mümkün olduğunca donanımlı bir ameliyathanede yapılmasını öneriyorum. Sünnetten sonra yara hemen bir günde iyileşmez. Tatile gidebilmek için en az 10 gün geçmesi gerekiyor. Yara iyileşmeden denize girmek yaranın iyileşmesini geciktirip enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.

Çocuklara işkence olur
Dr. Sabahattin Hüseyin: Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Üroloji Uzmanı
40 derece sıcakta sünnet yapılabilir ancak bu kadar sıcakta işlem yapmak ne kadar doğrudur onu sorgulamak lazım. Tıbben sakıncası olmasa da o kadar sıcak havada çocuğun rahatsız olacağını düşünüyorum.

Ya klima yoksa
40 derece sıcakta çocuğa sünnet yapmak insani açıdan doğru değil! Çünkü eğer evde klima yoksa çocuğa işkence olur. Eğer yapılacaksa da bu iş için uygun koşullar sağlanmalıdır. Çocuk iyileştikten sonra dışarı çıkabilir ama zaten bu kadar sıcak havada normal bir çocuğun da dışarı çıkmaması gerekir. Soğuk bir mekan yoksa uygun şartlar oluşturulamamışsa sünnet serin bir mevsime ertelenmelidir.

Sonbaharı bekleyin
Prof. Dr. Bülent Alagöl : International Hospital Üroloji Uzmanı
Sünnetin yapılacağı yaş ve mevsimle ilgili spekülasyonlar var ancak sünnet 40 derece sıcakta da yapılabilir. Çünkü çocuk uzun süre yatmıyor. Narkozdan sonra 4-5 saat dinlendiriliyor. Bir gece yatacaksa da klimalı bir ortamda yatabilir. Böylece fazla bunalmamış olur. 3-4 gün sonra da denize girebilir. Ancak ben doğumdan hemen sonra ya da çocuk okula başlamadan 7 yaşından önce sünnet yapılmasını öneriyorum. Böylelikle okula gitmeyen bir çocuğa çocuğun da rahatı açısından serin mevsimlerde sünnet yapılması daha uygun oluyor.

Sıcaklar etkilemez
Dr. Egemen Eroğlu: Amerikan Hastanesi - Pediatrik Cerrahi Uzmanı
En fazla sünneti yazın yapıyoruz. Enfeksiyon riski artar gibi bir durum söz konusu değil. Sünnet her mevsim yapılabilen bir operasyondur. Çocuğun bir hafta denize girmesine izin vermiyorum sonra denize girebiliyor. 45 derecenin bile enfeksiyon kapma riskine bir katkısı olmaz. Bu sünneti gerçekleştiren uzmanın belirttiği koşullar çerçevesinde bakımının düzgün yapılması ile alakalıdır

Tatil olması yeterlidir
Doç. Dr. Deniz Ersev: Medical Park Hastanesi Üroloji Uzmanı
Sünnet önemli bir cerrahi işlemdir. Ancak mevsimin bir önemi yoktur. Yara küçük olduğundan dolayı sıcak ya da soğuk zamanda yapılması fark etmez. Hastalar çocuk oldukları için sıcak onları çok fazla etkilemez. Bu da sorun yaratmaz. Çocuk 2-3 gün evde kalır. Daha sonra yaraya zarar vermeden oyun oynayabilir. Çocuk sünnetten yaklaşık 10 gün sonra denize bile girilebilir. Zaten aileler genellikle okullar kapandığı zaman çocuklarını sünnet ettirip hep birlikte tatile gitmeyi tercih ediyorlar.

Hep sıcakta yaparız
Sünnetten dört gün sonra doktor hastasını kontrole çağırır eğer bir problem ve enfeksiyon yoksa tatile gitmesine izin verir. Aileler çoğu zaman okullar kapanır kapanmaz ya da açılmadan 10 gün önce bazen de şubat tatilinde çocuklarını sünnet yaptırmayı tercih ediyor. Bu da aslında haziran ve aylül ayları gibi oluyor ve çok da sıcak zamanlara denk gelmemiş oluyor.

3-6 yaş arasında sakın yaptırmayın
Memorial Hastanesi sünnet yaptıracak ailelere şu önerilerde bulunuyor:

Sünnet her yaşta yapılabilir ancak özellikle 3-6 yaş arası çocuklarda yapıldığında psikolojik travmalara neden olabiliyor ve bu nedenle de pek önerilmiyor.

Yenidoğan döneminde sünnet tercih edilir. Çünkü cerrahi işlem daha rahattır. Yara iyileşmesi daha çabuk olur sünnet sonrası bakım kolaydır. Henüz kişilik oluşmadığı için psikolojik travmaya da neden olmaz. Bu nedenle de en ideal dönem olarak kabul edilir. 2.500 gr ağırlığın üzerinde ve ilk 24 saatini doldurmuş yenidoğan tüm erkek bebekler sünnet için uygundur.

Halk arasında doğuştan sünnetli ya da peygamber sünnetli olarak bilinen 'hipospadias' durumunun varlığında kesinlikle sünnet yapılmamalıdır. Bu durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekmektedir.

Ailede kanama hastalığı olan düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü bulunan kişiler dikkat etmeli. İğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testleri yapılmalı ve bundan sonra sünnet edilmelidir.

Önlem alınmalı!
Ailede bulunan kronik hastalıklar önceden geçirilmiş ve hastanede yatmayı gerektirmiş hastalıklar ve ameliyatlar da doktor tarafından bilinmelidir.

Sorunları olan hastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alınarak tehlikeli durumların ortaya çıkması önlenmelidir.

Sünnet sırasında derinin fazla kesilmesi kanama şekil bozuklukları idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon karşılaşılabilecek problemlerdir.

Sünnetin konusunda deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir.

Sünnetin çocuk cerrahları ve ürologlar gibi uzman kişiler tarafından yapılması en sağlıklı ve güvenli yoldur.
Ynt: Sünnette Sıcaklık Faktörü Önemli Mi? By: SagittariuS Date: 12 August 2012, 15:36:15
Bilgiler İiçin Teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2