Arşiv Anasayfa Hamur İşleri
Sayfalar: 1
Açma Kete By: Mavi_Kiyamet Date: 06 May 2010, 00:18:24
Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum ve ilk ramazan tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.Kayseri de ramazan hazırlıklarından biriside ketedir.Kete iki şekilde yapılır,birisi benim burada sizinle paylaştığım açma kete diğeride yuvarlak şekilde yapılan ketedir.Özellikle sahur için hazırlanır  çok doyurucudur ve tok tutar.Tabiki biraz yağlı ve yapımıda zahmetli.Kayseri de böyle yöresel hamurişlerini satan çok sayıda yer var ama evde yapılanın tadı bana her zaman daha güzel gelir. Bu keteyi özellikle çocuklar oruç tuttuğu için yaptım malum günler uzun. Dondurucuya paketleyip koydum istedikleri zaman çıkartıp çözdürüyorum mikrodalgada ısınıncada çok güzel oluyor.

                  Hamur için malzemeler :                 yarım  kilo ılık süt
                                                                     1 çay bardağı zeytinyağ
                                                                     1 yemek kaşığı kurumaya
                                                                     2 yemek kaşığı şeker
                                                                     1 tatlı kaşığı dolusu tuz
                                                                     un
               Un hariç bütün malzemeler yoğurma kabına alınarak karıştırılır.Aldığı kadar un konularak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur ve hamurun üzeri kapatılır.Yarım saat kadar dinlendirilir.

                  Arasını yağlamak için   :   1 paket tereyağ (250 g)+yarım su bardağı zeytinyağ(teryağ eritildikten sonra zeytinyağ konur ve iyice soğutulur)

             
                Açma ketenin değişik yapım şekilleri vardır ama ben bir çoğununu denedikten sonra kendime göre en pratik olanını yapıyorum.Aşamaların anlaşılması için fotoğraflarınıda çektim.

              Önce hamur 6 eşit parçaya bölünür.
             
              Hamuru açabildiğiniz kadar açın (çok ince olmasına gerek yok) ilk yufkayı serin üzerini 4 yemek kaşığı yağ ile iyice (yağlanmadık yer kalmasın)yağlayın.Üzerine 2. yufkayı açıp yağlayın sonrada 3. yukayı koyup yağlayın ve aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi katlayın elinizle biraz çekerek uzatın ve istediğiniz büyüklüğe göre kesin ,ben 7 parçaya kestim.

              Diğer 3 hamurada aynı işlemi uygulayın.
                         
              Kestiğiniz hamurları oklavayla açarak biraz büyültün.Hamurların arasına sürülen yağın üzerine biraz daha yağ ve un birazda tuz(çay kaşığının ucu ile) ekleyerek elinizle karıştırın (orjinalinde yağ ve un kavrulur isterseniz kavurabilirsiniz) Bu içten 1 yemek kaşığı alarak açtığınız hamurun ortasına koyun ve bohça gibi kapatın ters çevirip elinizle düzgün bir şekilde inceltin ve tepsiye dizin.
Ynt: Açma Kete By: PnR_Sz Date: 06 May 2010, 16:21:21
Fena Değil,Teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2