Arşiv Anasayfa Beslenme
Sayfalar: 1
Işte Enerjinin Anahtari By: AnqeL_qiRL Date: 06 May 2010, 17:54:08
İŞTE ENERJİNİN ANAHTARI
Diyetisyen Ezgi Çam, gün içerisinde harcanan enerjinin anahtarının kahvaltı olduğunu belirterek, kahvaltı yapmayan çocuklarda derslerde algılamanın azaldığını söyledi.
Malatya Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi’nin ’yeterli ve dengeli beslenme’ konusunda ilköğretim okulları öğrencileri, öğretmen ve velilere yönelik eğitim çalışmaları çerçevesinde ilk eğitim Gazi İlköğretim Okulu’nda verildi. Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Arife Dulkadir Dilek ile diyetisyen Ezgi Çam tarafından yeterli ve dengeli beslenme için süt ve süt ürünleri grubu, et ve et ürünleri, meyve ve sebze, tahıl ve tahıldan yapılan ürünler konularında bilgiler aktarıldı.
Yetişkinlerde ve çocuklarda 4 ana besin grubundan her öğünde yeterli miktarlarda yenilmesinin yeterli ve dengeli beslenmek için şart olduğuna dikkat çeken diyetisyen Ezgi Çam, "Sadece bir grup besinler, sadece süt ve süt ürünleri ile beslenmek yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olur. Kahvaltı günün 3 öğününden ilkidir ve vücudumuzu bir makine olarak kabul edersek, devreye sokulması kahvaltı ile başlar. Vücut uyurken sürekli çalışmaya devam eder, gün içerisinde alınan enerjiyi sabaha kadar tüketebiliriz. Bu nedenle gün içerisinde harcadığımız
enerjinin anahtarı kahvaltıdır" dedi.
Çam, kahvaltısız güne başlandığında ise sonuçlarını şöyle açıkladı:
"Yorgun, stresli ve konsantrasyon bozukluklarının yaşandığı keyifsiz bir gün. Saat 10-12 arasında vücuttaki enerjide büyük bir azalma olur. Bu da kas kasılması, kontrolden yoksun bir sinir sistemi, baş dönmesi, açlık duygusu ve uyuşukluğa neden olur."
Çam, kahvaltı yapmayan çocuklar ve gençlerde görülen durumları da şöyle dile getirdi:
"Derslerde algılamanın azaldığı görülmüştür. Sabah kahvaltısını aksatan erişkinlerin kolesterol düzeylerinin kahvaltı edenlere göre daha yüksek çıktığı görülmüştür. Bedensel olumsuzlukların yanı sıra ruhsal çöküntülere de rastlanabilir. Karnı aç olan çocuğun canı ne görürse çeker. Bu da oburluğa atılan ilk adım olur. Şişman insanların çoğunun kahvaltı yapmadığı gözlemlenmiştir. Kahvaltı yapılmazsa metabolizma yavaşlar.
Kahvaltı yapılmadığı zaman vücut sonraki yenilenleri yağa dönüştürerek depolar. Çocuklar hızlı büyüme ve gelişme sürecinde olduklarından yeterli ve dengeli beslenmeyle desteklenmelidirler. Bağışıklık sistemleri gelişmesi için her sabah karbonhidrat ve protein kaynaklarından zengin bir kahvaltı yapmaları gerekmektedir. Her sabah sağlıklı kahvaltı yapan çocukların kilolarını korudukları, daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekeri seviyelerinin olduğu bilinmektedir."

SiteMap - İmode - Wap2