Mavi_Kiyamet
Kraliçe
Cinsiyet:
Mesaj Sayısı: 6687
|
|
« : 12 Mart 2011, 20:36:50 » |
|
Hastanın boyu,yaşı,fiziksel aktivitesi ve cinsine göre hastaya özgü olarak hesaplanır. Günlük enerji=OGA . 24(saat). 1(bazal kalori)+fiziksel aktivite Aktivite için:Hafif aktivite için: BM %10’u Orta aktivite için:BM %20’si eklenebilir , veya Günlük enerji hesaplamasında: Kadınlar için: Erkekler için: Hafif aktivite için : 63kkcal/kg/gün Hafif aktivite için: 42kkcal/kg/gün Orta aktivite için: 40kkcal/kg/gün Orta aktivite için: 46kkcal/kg/gün Ağır aktivite için: 47kkcal/kg/gün Ağır aktivite için:47kkcal/kg/gün olarak hesaplanır. Enerji gereksinimin hesaplanmasında bir diğer yöntem: Enerji harcaması = DMH + Fiziksel aktivite + Besinlerin termik etkisi. Dinlenme metabolik hızı yaşa, beden cüssesine, cinsiyete göre değişir.
Faktör * DMH
Çok hafif hafif orta ağır
Erkek 1.3 1.6 1.7 1.9
Kadın 1.3 1.5 1.6 2.1
Zayıflama diyetlerin kompozisyonu
Protein: Diyetin protein içeriği gereksinime yeterli olmalıdır. Proteinin
kısıtlandığı zayıflama diyetlerinde hızlı kilo vermenin nedeni yağ dokusundean
çok yağsız vücut kitlesi kaybı ile ilişkilidir. Enerji içeriği kısıtlı diyetlerde
günlük enerjinin %15 i proteinden sağlanmalı ve günlük alınacak miktar
60 gr. Üstünde olmalıdır.
Yağ: Yağlar en yoğun enerji kaynaklarıdır. Diyette toplam enerjinin yağdan
gelen oranı %25-%30 u geçmemelidir.
Karbonhidrat: diyetin günlük enerjisinin %50-55 i karbonhidrattan
gelmelidir. Karbonhidrat kaynağı olarak posa içeriklerinin daha fazla olması
açısından kompleks karbonhidratlar seçilmelidir.
Posa: posa kaynağı olarak zayıflama diyetlerinde kepekli ekmek, sebze ve
meyve kullanılmalıdır. Sebze ve meyve içerdikleri zengin mineral ve
vitaminlerle hem diyete katkıda bulunurlar hem de bileşimlerindeki posa ile
bireyde mide boşalımını geciktirecek tokluk hissi yaratırlar.
Yapılan bir çalışmada protein içeriği yüksek buğday tanesi mısırözü katılarak
hava ile hacminin 5 katı genişletilmiş ve posa kaynağı olan bu ürünün zayıflama
diyetlerinde yara sağladığı açıklanmıştır.
Diyetlerde Yer Alacak Besinler:Fazla enerji içeren çikolata,pasta,kek gibi
besinler,kızartma ve yağlı yiyecekler,hamur işleri kuru yemişler alkollü
içecekler,yağlı etler diyette yasaklanmalı ve zararları hastaya anlatılmalıdır.Bu
tür besinlere karşı özellikle şişman kişilerde yoğun bir istek
vardır
Yasaklanması hastalarda stres yaratabilir.Bu durumda bu tür besinler
ayda birkaç kez günlük enerji dengesi değiştirilmeden hastaya verilebilir. Öğün Ayarlama:Öğün ayarlama diyet ayarlama diyet planlama üzerinde önemle
durulması ir husustur.Bir şişman şahıs için günde 3 öğün yeterlidir.
Her yemek sonrasında yiyeceklerin termojenik etkisi ile enerji harcaması bir
miktar artar. Düzensiz yemek fazla besin ve enerji tüketimine neden olur. Bazı
hastalarda iki ana öğün arasına bir öğün eklemenin şiddetli açlık hissini önlediği
ve bir sonraki öğünde besin alımını azaltır.
Şişmanlığın tedavisinde kullanılmak üzere çeşitli diyetler
geliştirilmiştir.Bunların bazıları uygun ve kalıcı bir zayıflama sağlarken,bazıları
halkı yanıltmakta ve çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktadır.
EN ÜNLÜ DİYETLER
Montignac diyeti:
Montignac diyetinin ana ilkeleri,şekerli,beyaz ekmekli ve patatesli bir yaşama
elveda şeklinde özetlenebilir. Yağlar şeker ve nişasta oranı yüksek besinler yada
hayvansal proteinlerle,fenollü besinler birlikte alınmamalı.
GROS’un görüşüne göre,birkaç hafta izlendiğinde bu diyetin sağlığa olumsuz
etkisi yok,ancak karbonhidrat yoksunluğu bir yorgunluk kaynağı. Uzun
dönemde ise ,vücut gereksinim duyduğu enerjiyi alabilmek için kaslardan
yemeye başlar,lipit içeren maddelerin kanda birikmesi riski artabilir. Normal
beslenme düzenine dönüş,hızlı kilo almayı da beraberinde getirir.
Scardale Diyeti:
Kahvaltıda yarım greyfurt,öğlen et ya da balık ızgara,akşam sebze. Süt ürünleri
ve protein içeren gıdalara çok az izin var. Diyet 14 gün sürüyor.
GROS’un açıklanmasına göre,bu diyeti 14 gün boyunca uygulamak tehlikeli
değil. Alınan protein,tuz mineralleri ve vitaminler toplamda yeterlidir.
Ancak,diyeti uzatmak yada tekrarlamak,gerekli yağ asitlerinin kısmen
yasaklanması,kalsiyum eksikliği ve kaslardan protein alımını gerektiren protein
yoksunluğu gibi nedenlerle,dengesiz beslenmeyle sonuçlanır. Yetersiz kalori
alımı sağlığa olumsuz etkilerde bulunabilir.
Atkins Diyeti:
Yemek listesinde et, balık , yumurta, peynir ve sınırsız miktarda yağla birlikte
50 gr. Kadar sebze yer alıyor. Protein ve yağ yemenin serbest olduğu bu diyette
karaciğer, fazla yağ yüzünden vücuda zararlı olabilecek miktarda keton cisimler
üretilebilir. Bunları vücuttan atmak için bol miktarda su gerekli.
GROS’ un açıklamasına göre, bu keton cisimlerin fazlalılığı iştah keser, ancak
böyle bir ortamda karbonhidrat yoksunluğu organizmaya zararlı olabilir. Bunlar
beslenme yoluyla alınmadığında, vücut gereksinim duyduğu glikozu üretmek
için kendi protein kütlesini azaltmaya başlar, kaslardan yer. Meyve sebzece
yoksun olan bu diyet lif vitamin ve tuz minerallerinin azalmasına yol açabilir.
Yağ bakımından zengin olduğu için, kandaki kolesterolü yükseltir.Yeniden
karbonhidrat alınmaya başlanıldığında kilolar geri döner.
Sağlıklı dengeli diyet Atkins diyeti Enerji 1200-1500 kkal 1900-2400 kkal Enerjinin dağılımı Protein %15-20 Yağ %25-%30 CHO %55-60 %25 %70 %5 Enerji veren besin öğelerinin miktarı Protein 50-65 gr Yağ 35-45 gr CHO 170-210 gr 100-140 gr 150-200 gr 20-30 gr Diğer besin öğeleri Besin seçimi iyi yapılırsa tüm besin öğelerini yeterli düzeyde sağlamak mümkündür. B grubu vitaminler(özellikle B6,folik asit ve tiamin)ile demir ve magnezyumdan yetersizdir. Diğer özellikler Beslenme eğitim ile davranış değişikliğini ve düzenli egzersiz alışkanlığının yerleşmesini amaçlar. Gelir düzeyine göre düzenlenebilir. Yağı çok yüksek ve doymuş yağ asi Tlerinden zengin olduğundan sağlık için riskli ve çok pahalı bir diyettir,iyi beslenme alışkanlıklarının kazanılmasına katkısı yoktur.
Kilo vermek iştir. Bir işin yapılabilmesi için bir enerjiye ihtiyaç vardır.
Vücut,bu enerjinin kaynağını dışarıdan almak zorundadır. Çok düşük bir
kaloriyle beslenip diyet yapıldığında vücuttan bir miktar yağ gider,yağların çoğu
vücutta kalsa da beyin bunu “yağsız kaldım”diye algılayabilir. Bu durumda da
korkunç bir iştah açılması olur ve verilen kilonun birkaç misli geri alınır. Ayrıca
sürekli diyet yapan kişilerin kilo vermesi çok yavaşlar. Çünkü vücut dışarıdan az
kalori geldiğinde tasarrufa geçer. Uygulanan yanlış yada çok düşük kalorili
diyetlerde metabolizmayı yavaşlatınca da,kişi normal ya da normale yakın
miktarda yemek yendiğinde çok kısa zamanda çok miktarda kilo alır.
|