Önce metabolizmayý hýzlandýrýn
Saðlýklý kilo vermek için besinleri 6 öðüne paylaþtýrýn 3 saatten fazla aç kalmayýn günde 2-2.5 litre su için yemekleri yavaþ yiyinbesin gruplarýný dengeli alýn günlük aktiviteleri arttýrýn ve akþam yemeklerini geç saate býrakmayýn.

ANTALYA - Bahar güneþinin yavaþ yavaþ sýcaklýðýný hissettirmesiyle kazak ve kabanlarýn yerini alan ince kýyafetler kýþ boyu vücutta birikmiþ fazla kilolarý ortaya çýkarýyor.
“Her aynanýn karþýsýna geçildiðinde rahatsýzlýk duyulan birkaç fazla kilonun sizi umutsuzluða itip yanlýþ yönlendirmesine izin vermeyin” diyen Diyetisyen Berna Ertuð kýsa zamanda hýzlý kilo vermek uðruna uygulanan yanlýþ diyetlerin verilen kilolarýn çok kýsa zamanda geri alýnmasýna neden olduðunu vurguladý.
Kilo vermek isteyenlere metabolizmalarýný hýzlandýrmayý öneren Ertuð 3 ana 3 ara öðün kuralýna baðlý olarak tüm gün boyunca besinlerin 6 öðüne paylaþtýrarak tüketilmesi gerektiðine iþaret etti. Kan þekerinin dengelenmesi için 3 saatten fazla aç kalýnmamasýnýn önemine deðinen Ertuð ''Bu sayede gün içinde tetiklenen tatlý krizlerini bastýrmak ve tek bir öðünde çok fazla yemek yeme isteðinden kurtulmak kolaylaþacaktýr'' deðerlendirmesinde bulundu.
DÖRT YAPRAKLI YONCA MODELÝ
Doðru besin gruplarýndan uygun miktarlarda tüketmek ve kilo verirken saðlýklý kalmak için 4 yapraklý yonca modelinin uygulanmasýný tavsiye eden Ertuð her yapraðýn süt ve ürünleri (süt yoðurt ayran cacýk) et-kuru baklagiller-yumurta-peynirekmek-tahýl (ekmek makarna pilav çorba) ve meyve sebze gibi besin gruplarýný temsil ettiðini belirtti.
Yemek yemeðe baþladýktan 15-20 dakika sonra doygunluk hissinin oluþtuðuna iþaret eden Ertuð ''Yemek çiðnenmeden hýzlý bir þekilde yutularak yendiðinde gereðinden fazla yemek kaçýnýlmazdýr. Bu nedenle yavaþ yemeye özen gösterilmeli yemek sýrasýnda lokmalar arasýnda sýk sýk aralar verilmelidir'' önerisinde bulundu.
Susamayý beklemeden su içilmesinin önemini vurgulayan Ertuð vücudun yediklerini doðru sindirebilmesi metabolik hýzýn yavaþlamamasý atýklarýn vücuttan atýlmasý ve vücut ýsýsýnýn dengelenmesi için özel bir saðlýk problemi yoksa her gün en az 2-2.5 litre (10-12 su bardaðý) su içilmesini tavsiye etti. Geç yenen akþam yemeðiyle geç saatlerde televizyon karþýsýnda yenen atýþtýrmalýklarýn kilo vermenin önündeki en büyük engel olduðuna dikkati çeken Ertuð saðlýklý bir þekilde atýþtýrmak için enerjisi düþük olan ve bol lif içeren domates salatalýk havuç gibi besinler tercih edilmesi gerektiðini kaydetti. Küçük aktivitelerin bile gün içinde enerjik kalýnmasýný saðlayacaðýný ifade eden Ertuð asansör yerine merdivenin tercih edilmesinin farkýna varýlmadan vücut þekline olumlu olarak yansýyacaðýný belirtti.
DETAYLI VÜCUT ANALÝZÝ ÖNEMLÝ
Fazla kilolarý verebilmek için aceleci davranmanýn vücudu olumsuz etkilediðine iþaret eden Ertuð uzun dönemde alýnan kilolarýbirkaç haftada vermenin yapýlabilecek en büyük hatalardan biri olduðunu vurguladý. Tedavinin diyetisyen kontrolünde yapýlmasýnýn saðlýklý bir þekilde kilo vermek için çok önemli olduðuna dikkati çeken Ertuð bunun için metabolizma hýzýnýn oksijen tüketimi yöntemiyle ölçülmesi detaylý vücut analizi yapýlmasý kiþinin saðlýk durumu yaþam þekli ve diðer tüm özellikleri incelenerek diyetisyen tarafýndan önerilen saðlýklý beslenme programýnýn uygulanmasýný istedi.