Sayfa: [1]
Gönderen Konu: Arjantin Mutfağı  (Okunma Sayısı 2500 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*
Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11426



Üyelik Bilgileri WWW
« : 20 Nisan 2011, 18:12:30 »

Arjantin Mutfağı, Empanadas, Kordoba Böreği, Mate, Yeşil Çay


Arjantin Mutfağı ete dayalı bir mutfaktır. Arjantin dünyanın en çok sığır eti üreten ülkesidir. Bu onların tarihinden gelir. Geçmişten günümüze kadar Arjantin yerlileri hayvancılık yapmış ve ana besin maddesi olarak da et tüketmişlerdir.

Arjantin’de yeme alışkanlığı 4 ana bölgeye göre değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik mutfağın temel besin maddesi olan el dışındaki besin maddelerinde ortaya çıkar. Ayrıca Arjantin halkı İspanyol, Yahudi, Fransız, İtalyan, Alman göçmenlerinden ve yerlilerden oluşmuştur. Bu farklı kültürler doğal olarak yerel kültürü etkilemiştir.

Kuzey Arjantin’de mutfak tahıl ve ete dayanır. Ama bu bölgede sığır eti yerine keçi eti tüketilir. Güney’de ise geniş besicilik ortamında sığır eti ve av etleri yenir. En ünlü aşçıların yetiştiği bu bölgede mutfak çok gelişmiş ve rafinedir.

Arjantinliler çok fazla ekmek tüketmezler. Genelde pirinç ve patates yerler. Bunlar ekmeğin yerini almaz sadece tamamlar.

Arjantinliler tatlıyı çok severler. Tatlıları genellikle sütlü tatlılar, kremalı tatlılar ve böreklerdir. Bu tatlılarda çok reçel kullanırlar. Arjantinliler sütle hazırladıkları tatlılarına “dulce de leche” “sütlü tatlı” derler. Bu tatlılar dünyanın en lezzetli ve değişik sütlü tatlılarıdır.

Arjantinliler kendilerine özgü “yeşil çay” içerler. “Mate” denilen yeşil çay diğer çaylar gibi kaynamış sıcak su ile hazırlanır. Bu çayla ilgili felsefik bir yaklaşım da vardır. Arjantin’de bir eve konuk gittiğiniz zaman size bu çayı ikram ederler. Bu çay dostluğun ve paylaşımın simgesidir.

Arjantinlilerin dünyaca ünlü kırmızı ve beyaz şarapları vardır. Genelde ülke halkı yemeklerinde şarap içer.

Arjantinlilerin sabah kahvaltısı çok hafiftir. Genellikle çay, kahve, süt veya kendilerine özgü içeceklerden birini içerler. Croissant yani ay çöreği, ekmek, tereyağı ve reçel yerler. Arjantin’de en önemli iki öğün öğle yemeği ve akşam yemeğidir. Öğle ve akşam yemeklerinde çok et, pirinç, patates ve taze sebze tüketirler. Bu yemekler genellikle sütlü bir tatlı ile biter. Arjantin halkı genelde akşamüstü saat beşte de mutlaka çay içip, sandviç veya kek türü birşeyler yer.

Empanadas “Kordoba Böreği”

hazırlama: 40 dakika
dinlenme: 30 dakika
pişirme: 20 dakika

hamur için:
1/2 kg. un
1 çorba kaşığı toz şeker
40 gr. tereyağı veya içyağı
4 çorba kaşığı süt
ılık su
tuz

iç için:
200 gr. içyağı veya tereyağı
1/2 kg. bonfile
1/2 kg. yeşil soğan
3 havuç
1 acı yeşil biber
2 domates
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı çekirdeksizkuru üzüm
10 siyah zeytin
2 katı yumurta
sıvıyağ
karabiber
tuz

Unu, tereyağı veya eritilmiş ve posası alınmış içyağı, ılık süt, şeker, tuz ve aldığı kadar ılık su ile yoğurarak, yumuşak bir hamur hazırlayın. Dinlenmesi için bir kenara bırakın.

Eti önce ince dilimler halinde kesin. Daha sonra bu dilimleri ince şeritler getirin. Bu şeritleri minik parçalar halinde doğrayın. Yeşil biberi, taze yeşil soğanları ince ince kıyın.

Her börek için hemen hemen bir tatlı kaşığı hesabı ile tencereye tereyağı veya arzuya göre posası alınmış içyağını koyun. Eriyince içine eti atın ve hafifçe 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra içine ince kıyılmış yeşil soğanları ve biberleri ilave edin ve hafif ateşte çevirerek kavurun. Domateslerin kabuğunu soyup doğrayın. Havuçları soyun, minik parçalar halinde doğrayın ve domatesle birlikte tenceredeki et, soğan ve biberlerin üzerine atın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada katı yumurtaları küçük küçük kesin. Zeytinleri ince ince kıyın. Sebzeler pişip rengi değişince, içine küçük küçük kesilmiş katı yumurtaları, ince ince kıyılmış siyah zeytinleri koyun. Karabiberi, tuzu, kırmızı biberi, kimyonu ve çekirdeksiz kuru üzümü ilave edin. Hepsini karıştırıp soğuması için bir kenara bırakın. Hamurdan bir yumurta büyüklüğünde kopardığınız parçaları hemen hemen, bir çay fincanı altı büyüklüğünde kalınca 3 mm. kadar açın. İçine hazırladığınız içten bolca koyun ve kenarlarını birleştirdikten sonra, hamurun ucunu alttan yukarı doğru bukle vererek ve kıvırarak kapatın. Veya daha kolay olarak böreği masaya koyup, kapattığınız iki ucun üzerine çatalla bastırarak şekil verin. Daha sonra yağlanmış bir fırın tepsisine sıralayarak kızgın fırında 20 dakika kadar pişirin. Ya da derin bir tavada kızdırılmış bol yağda 2-3 dakika, börekler altınımsı kahverengi oluncaya kadar çevirerek kızartın.

Bal Kabağı Dolması

hazırlama: 1,5 saat
pişirme: 1 saat

1 orta boy bal kabağı
1 kg. gulaş kesilmiş sığır eti
1 büyük baş soğan
2 diş sarımsak
2 büyük domates
1 yeşil biber
2 tatlı kaşığı toz şeker
10 adet kuru kayısı
3 patates
3 tatlı patates
2 su bardağı et suyu (2 etsu tabletle hazırlanmış)
1 kahve fincanı dry cherry veya 1/2 kahve fincanı kayısı likörü
1 su bardağı konserve mısır
100 gr. tereyağı
4 çorba kaşığı sıvıyağ
Karabiber
tuz

Soğanı ve yeşil biberi ince ince kıyın. Sarımsakları dövün. Domatesleri küçük küçük doğrayın. Derin bir tavaya sıvıyağı ve tereyağının yarısını koyup kızdırın. Eti içine atarak et altınımsı kahverengi bir renk alıncaya kadar kızartın. Et kızarınca içine soğan ve sarımsakları ekleyip, hafif ateşte 3-4 dakika kavurun. Daha sonra ateşi yükselterek, etlerin üstüne, domatesleri, yeşil biberi, bir tatlı kaşığı şekeri, karabiberi ve etsu tabletleri ile hazırladığınız et suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak, tencerenin kapağını kapatın ve 1 saat, etler iyice yumuşayıp pişinceye kadar, hafif hafif kaynamaya bırakın. Et pişerken patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın. Tavada, kalan tereyağının yarısını eritin. Yağınız eriyince içine kayısıları atın ve 1-2 dakika çevirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker atın, bir kere daha çevirip patatesleri ilave edin. Hepsini 5 dakika kavurun.

Etin pişmesinin sonuna doğru, hemen hemen 10 dakika önce ete, kayısılan ve patatesleri ilave edin ve hep birlikte yine hafif ateşte pişirin.

Etiniz pişerken, bal kabağını üst kısmından kapak şeklinde kesin. Kabağın içindeki çekirdekleri ve lifli kısmı temizleyin. Bal kabağını yıkayarak, süzün. İçinden servis yapabileceğiniz bir fırın kabına koyun. Kalan tereyağını eritin. Balkabağının içini erimiş tereyağı ile yağlayıp, karabiber ve tuz serpin.

Daha sonra etinizi ateşten çekin. İçine konserve mısırları, cherry veya likörü, tuzu ilave edip, yavaşça, kayısıları zedelemeden karıştırın. Yahninizi bal kabağının içine boşaltın, kabağın bir kenara koyduğunuz kapağı ile ağzını kapatın. Önceden 170 derecede kızdırdığınız fırında, bal kabağının etli kısmı pişinceye ve kabuğu hafif kahverengi bir renk alıncaya kadar 1 saat pişirin.

Bal Kabağı Dolması’nı pişince fırından çıkarın. İçinde piştiği kaptan çıkarmadan, kepçe ile içinden önce yahniyi, daha sonra da bal kabağının etli kısmını alarak servis yapın.

Chimichuri “Barbekü İçin Safranlı Marinad”

hazırlama: 25 dakika
marinad: 24 saat

1,5 su bardağı marinad sosu için:
1/2 tatlı kaşığı safra
120 ml. zeytinyağı (1/2 su bardağı)
120 ml. beyaz sirke
1 baş soğan
2 iri diş sarmısak
1/4 su bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kekik
1 çorba kaşığı limon suyu
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Limon suyunda safranı erimesi için 20 dakika bekletin. Soğanı küçük küçük doğrayın. Sarımsakları dövün. Tüm malzemeyi cam bir kapta karıştırın ve ağzı çok sıkı kapanan cam bir kavanoza koyarak 24 saat buzdolabında bekletin. Et ve tavuklarınızı, hatta deniz ürünlerini bu sosta marine ederek ızgara yapabilirsiniz. Ayrıca sarmısaklı ekmeğin üzerine bir parça sürerek ızgara etlerinzin yanında servis yapabilirsiniz.

Chimichuri “Barbekü için Marinad”

Hazırlama: 5 dakika
marinad: 24 saat

1,5 su bardağı marinad sosu için:
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı sirke
1/4 su bardağı su
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 iri diş kıyılmış sarmısak
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1.5 tatlı kaşığı kıyılmış taze kekik veya 2 tatlı kaşığı kuru kekik
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Tüm malzemeleri derin bir cam kapta karıştırın. Kapağı sıkı kapanan bir kavanoza koyup 24 saat buzdolabında beklettikten sonra marinad için kullanın.

Bu marinad sosu özellikle sığır, dana ve tavuk etleri içindir.
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2011, 20:52:22 Gönderen : SagittariuS » Logged

Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27193

View Profile
Re: Arjantin Mutfağı
« Posted on: 20 Haziran 2018, 20:01:08 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Arjantin Mutfağı oyunlari, Arjantin Mutfağı programi, Arjantin Mutfağı oyunu indir, Arjantin Mutfağı program yükle, Arjantin Mutfağı download, Arjantin Mutfağı istenmeyen tüyler, Arjantin Mutfağı resimleri, Arjantin Mutfağı haber, Arjantin Mutfağı yükle, Arjantin Mutfağı lazer epilasyon, Arjantin Mutfağı msn eklentisi, sarki sözleri
!aysun!
Kraliçe
*
Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 613



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 04 Ağustos 2011, 18:13:28 »

Bilgiler için teşekkürler
Logged

tijen
Acemi Üye
**
Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 12

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 20 Aralık 2012, 22:46:12 »

merhaba,empanada latin amerikanin olmazsa olmaz tadlarindan biridir.arjantin,sili,peru ve bolivyada  cok yaygin bir sekilde yapilir.nacizane sili´li biri olarak eklemek isterim ki,tarifin ozunde  yesil sogan degil kuru sogan var ve puf noktasi sogan miktarinin et miktarindan fazla olmasidir.soganlar mutlaka  ayri bir tavada karamelize edilip etlere eklenir,empanadanin ozelligi sogan tadinin baskin olmasidir.ayrica  yagda kizartilabildigi gibi firindada piseni vardir. benim bahsettigim orjinal arjantin ve sili´de yerel halkin,yaptigi tariftir.
Logged
Karaelmas
Yönetici.
*
Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2201



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 14 Temmuz 2013, 02:39:05 »

Teşekkürler.
Logged

Sayfa: [1]
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Rus Mutfağı Yeni
Dünya Mutfakları
kezban62 3 2269 Son Mesaj 04 Temmuz 2013, 09:14:14
Gönderen : Karaelmas
Çin Mutfağı Yeni
Dünya Mutfakları
kezban62 5 7995 Son Mesaj 10 Aralık 2012, 11:45:16
Gönderen : kako34
Fas Mutfağı Yeni
Dünya Mutfakları
kezban62 2 1647 Son Mesaj 04 Temmuz 2013, 09:13:25
Gönderen : Karaelmas
Arjantin'de Survivor Kazası: 10 Ölü Yeni
Güncel Haberler
-minel- 0 431 Son Mesaj 10 Mart 2015, 09:42:11
Gönderen : -minel-
Arjantin'i Ağlatan Türk Oyuncu Ergün Demir Yeni
Televizyon / Radyo / Magazin
-minel- 0 455 Son Mesaj 15 Ekim 2015, 09:14:23
Gönderen : -minel-