Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Güney Afrika Mutfağı  (Okunma Sayısı 3065 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 20 Nisan 2011, 18:08:12 »

Bobotie, Dumpling, Milk Tart

Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye’nin bir buçuk katı büyüklüğünde geniş bir ülkedir. Bu nedenle de bölgelere göre yeme alışkanlığı değişiklikler göstermektedir.

Kuzeydeki Transval ve özerk cumhuriyetlerde bu farklılık daha da çarpıcıdır. Örneğin, kırsal kesimlerdeki çiftliklerde ve küçük yerleşim alanlarında rastlayacağınız kahvaltıyı Johannesburg ve Pretoria gibi büyük şehirlerde bulamazsınız. Buna karşılık Cape Town’da gelenek ve alışkanlıkların etkisi ile tamamen farklı bir kahvaltı ve öğle yemeği ile karşılaşırsınız. Kırsal alanlarda kahvaltı çok besleyicidir. Genelde tahıl ezmesi, mısır veya yulaf çorbası yenir. Tahıl ezmesi bir yemek çeşididir. Mısır, tuz ve su karışımı kaynatılıp ezilerek hazırlanır. Şehirlerde ise tahıl gevreği yenip, portakal suyu, çay veya kahve içilir. Şehirlerde, kadının çalışma hayatından dolayı öğle yemeği hafiftir. Kırsal bölgelerde ise kuvvetli bir öğle yemeği yenir. Esas olarak bu yemek sebze ve et içermektedir. Şehirlerde en önemli öğün akşam yemeğidir. Akşam yemeği doğrudan bir et yemeği ile başlar. Et ile birlikte en az iki çeşit sebze yenir. Bu sebzeler genellikle soğan ve patatesle birlikte, kabak, fasulye, bezelye veya mısır olabilir. Daha sonra ise salata ve tatlı yenir.

1652 yılında Hollandalılar tarafından Cape Town bölgesinde kurulan Güney Afrika’nın yemeklerinde, Hollanda Mutfağı’nın büyük etkisi vardır. Daha sonra kısa bir dönem Fransız Mutfağı bu ülkenin mutfağını büyük ölçüde etkilemiş, krem ve koyun eti kullanımı tamamen Fransız etkisi ile bu mutfağa girmiştir. Tabii Alman Mutfağı’nın etkisini de unutmamak gerekir. Özellikle tüm ülkede yaygın olarak tüketilen “Burevers” denilen ve bir çeşit geleneksel yiyecek olan sosis de Almanların bu mutfağa katkısıdır. Aynı zamanda İngilizlerden de etkilenmiş olan Güney Afrika Mutfağı’nda Doğu Hint Mutfağı’nın etkisi çok fazladır. Malaya’dan getirtilen köleler çiftliklerde işçi olarak çalışırken eşleri de aşçılık yaparlardı. Hindistan’ın çeşitli baharatları bu vesile ile bu mutfağa girmiştir. Kısaca Güney Afrika Mutfağı çok fazla yabancı etki almış bir mutfaktır. Bu yabancı etki yerli halkın kendi yemekleriyle karışmış ve ortaya çok çeşnili bir mutfak çıkmıştır.

Güney Afrika’nın bazı bölgelerinde yapılan bir yemek diğer bir bölgede bulunmayabilir. Bölgelerin kendilerine özgü değişik özel yemekleri vardır. Bunlardan bir tanesi kıyı şeridinde suda yetişen bir çiçekten yapılan “katır çiçeği çorbası” dır. Zaten bu yörede klasik çorba türleri sevilmez. Mısırla yapılan “Porridge” gibi klasik çorbalar iç ve kuzey bölgelerde çok sevilerek yenir. Ama balık ve deniz ürünleri hem kıyı şeridinde hem de iç bölgelerde sevilir ve yenir. Güney Afrika dünyanın en bol ve lezzetli deniz ürünlerine ve balığına sahip bir ülkedir. Halk bunları kendilerine özgü metotlarla ama Hint baharatları katarak pişirir. Pişirme teknikleri olarak en çok ızgara, tencerede pişirme ve fırın kullanılır. Mutfakta en çok kullanılan otlar ve baharatlar, kişniş, acı biber, tuz, karabiber, anason, sarımsak ve maydanozdur.

Güney Afrikalılar sığır etini kişniş, tuz ve karabiber ile kurutup, ince ince keserek yerler. Ayrıca ince kuru sosisleri de çok lezzetlidir. Bu kuru eti ve sosisi hem yemek yapımında kullanırlar, hem de her öğünde yiyebilirler.

Güney Afrikalılar çok ekmek tüketirler. Ekmekleri daha çok siyah ekmektir.

Güney Afrikalılar genellikle hafif tatlılar severler. Bunlar içinde en ünlüleri “Milk Tart” ve “Dumpling”dir. Bizdeki burma tatlısına benzeyen özel bir tatlıları da vardır. Ülkede çok çeşitli tropikal meyveler yetiştiği için halk tatlı yerine genellikle meyveyi tercih eder.

Bu zengin çeşnili mutfak genelde, ete, balığa, bakliyata ve sebzeye dayanır. En çok kullanılan etler sığır, tavuk, ve domuz etleridir. Bu arada bu ilginç ülkenin mutfağında “deve kuşu” ve “timsah” etleri de özel günlerde yenir.

Bobotie

hazırlama: 50 dakika
pişirme: 45 dakika

1 kg. kıyma
1 baş soğan
3 dilim tost ekmeği
1/4 litre süt
75 gr. kuru üzüm
3 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı erimiş
tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
10 adet kuru kayısı
12 adet badem
2 yumurta
2 tatlı kaşığı kayısı marmeladı
2 çorba kaşığı köri
1 çorba kaşığı toz kırmızı biber
1 defne yaprağı veya 1 limon yaprağı
karabiber
tuz

servis için:
3 çorba kaşığı chutney
6 çorba kaşığı kayısı marmeladı sosu
1 küçük kase hindistan cevizi rendesi
1 küçük kase kıyılmış fındık

Ekmekleri sütle ıslatın. Kıymayı derin bir kaba koyun. Sütle ıslatılmış ekmeği sıkarak fazla sütünü alın, kalan sütü atmayın. Ekmekleri kıymaya karıştırın. Soğanı soyun. Ufak ufak doğrayın. Kuru kayısıları küçük küçük kesin. Limonu sıkın ve suyunu kayısıların üstüne dökün.

Bademleri ince ince kıyın. Defne veya limon yaprağım yumuşatmak için ılık suyla ıslatın. Tavada tereyağını eritip sıvıyağı ekleyin. Köri tozunu ve toz kırmızı biberi içine atıp karıştırın. Soğanları ekleyin ve soğanlar körinin ve kırmızı biberin rengini alıp

yumuşayıncaya kadar karıştırarak kavurun. Soğanları kıyma ve ekmek karışımının üstüne dökün. Kesilmiş kayısıları, kıyılmış bademleri, kuru üzümleri, tuzu, karabiberi ve kayısı marmeladını ilave edip, hepsini birden karıştırın. Kayısı marmeladı yemeğinize çok özel bir tat verir. Malzemelerinizi iyice karıştırdıktan sonra cam bir fırın kabına koyun.

Sütün geri kalan kısmını yumurtalarla çırpın ve yemeğin üzerine dökün. Defne veya limon yaprağını kıvırarak baca gibi yapıp yemeğin üzerine batırın. Orta ateşte önceden kızdırılmış fırında 45 dakika pişirin.

Yemek piştikten sonra fırından çıkarın. Yemeğe bir bıçak sokarak pişmesini kontrol edebilirsiniz. Bıçak girdiğinde yemek biraz yumuşak olmalı.

Yemeğinizi yanında Chutney, kıyılmış fındık, hindistan cevizi rendesi ve özel hazırlanmış Kayısı Marmeladı Sosu ile birlikte servis yapın.

Kayısı Marmeladı Sosu

hazırlama: 5 dakika

4 çorba kaşığı kayısı marmeladı
1/2 baş soğan
1 tatlı kaşığı Worchestershire sos

Soğanı ince ince kıyın, kayısı marmeladı ve Worchestershire sosu ilave edip birlikte çırpın. Bobotie ile servis yapın.

Snoek fish “Kayısı Marmeladı Barakuda”

hazırlama: 15 dakika
pişirme: 30 dakika

1 adet Snoek balığı veya 1 yayın balığı
1 kavanoz kayısı marmeladı
1 limonun suyu
1 diş sarımsak
250 gr. tereyağı
4 çorba kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı karabiber
tuz

Snoek balığının orta kılçığını balığı parçalamadan çıkarın veya balıkçınıza çıkarttırın. Fırın tepsinizi sıvıyağ ile yağlayın. Balığı tepsiye koyup üzerine limon suyunu gezdirin ve bir kenara bırakın. Balığın sosunu hazırlamak için tencereye yarım su bardağı su koyup, tereyağını ve kayısı marmeladını ilave edin, sarımsağı dövüp üstüne atın birlikte hafif ateşte erimeye bırakın.

Karışımınız eriyince, balığı tuzlayın, karabiberini serpin. Daha sonra eriyen tereyağı ve kayısı marmeladını homojen bir hale gelmesi için çırpın ve balığın üzerine kaşıkla sıcak olarak gezdirin. Balığın üstünü tamamen bu sosla örterek, önceden kızdırdığınız ortadan sıcak fırına atın ve 30 dakika kadar pişmesini takip ederek pişirin. Balığınız pişince fırından çıkarın. Sıcak olarak yanında tereyağlı sade pilavla servis yapın.

Kayısı marmeladı ile hazırladığınız sos balığa nefis bir tat ve koku verir.

Milk tart “Sütlü Tart”

hazırlama: 15 dakika
pişirme: 25 dakika
soğuma: 2 saat

tart hamuru için:
200 gr. petit beurre bisküvi
100 gr. tereyağı

üstü için:
3/4 litre süt
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1/4 su bardağı süt
40 gr. tereyağı
3/4 su bardağı toz şeker
4 iri yumurta
1 tatlı kaşığı badem esansı
1 tatlı kaşığı tarçın
bir tutam tuz

Bisküvileri ince ince ufalayın veya dövün, tereyağını eritin ve bisküvilere katarak karıştırın. Tart kabının dibini bir parça yağlayın ve içine bisküvi karışımını koyun. Elinizle hamurun üzerine bastırarak kabın dibine yayın ve soğumaya bırakın.

3/4 litre sütü kaynatın. Şekerle yumurtaları, şeker eriyinceye kadar çırpın. Şeker eriyip karışım köpüklenince karıştıra karıştıra kaynamış süte ilave edin. Bir parça soğuk sütle erimiş tereyağını, tuzu, nişastayı ve unu karıştırın. Soğuk süt ve un karışımını daha önce hazırladığınız süt ve yumurta karışımına, karıştırarak boşaltın. Badem esansını içine katın, iyice karıştırdıktan sonra 5 dakika kadar hafif ateşte karıştırmaya devam ederek pişirin. Tarçını ilave edin, tekrar karıştırarak kremanız koyulaşıncaya kadar hafif ateşte pişirin. Pişen kremayı hazırlamış olduğunuz bisküvi hamurunun üzerine dökün. Serin bir yerde en az 2 saat soğumaya bırakın. Tartınızı buzdolabına koymayın, dışarıda bekletin. Hazır olunca kabında servis yapın.

Vinegar pudding “Sirkeli Puding”

hazırlama: 25 dakika
pişirme: 40 dakika

75 gr. tereyağı
3/4 su bardağı kahverengi toz şeker
2 iri yumurta
200 gr. un
1 tatlı kaşığı tepeleme kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1/2 tatlı kaşığı küçük hindistan cevizi rendesi
bir tutam tuz
4 çorba kaşığı kayısı reçeli (tanesiz) veya 4 çorba kaşığı kayısı marmeladı

şurup için:
1/2 litre su
400 gr. toz şeker
3/4 su bardağı sirke

Suyu şeker ve sirke ile 5 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Tereyağını eritin. Kahverengi şekeri tereyağı ile krem haline gelinceye kadar çırpın. İçine yumurtaları, çırpmaya devam ederek ilave edin. Unu, kabartma tozunu, zencefili, küçük hindistan cevizi rendesini ve tuzu yumurta karışımına ilave ederek, iyice karıştırın. Kayısı reçelini veya marmeladını ilave edin. Karıştırıp içine önceden hazırlayarak soğumaya bıraktığınız şurubu ekleyin. İyice karıştırıp bir kek kabına koyarak, önceden 180 derecede kızdırdığınız fırında 40 dakika pişirin. Sıcak olarak yanında çırpılmış krem ile servis yapın.

Dumpling with cream “Krem ve Tarçınlı Buharda Toplar”

hazırlama: 15 dakika
pişirme: 10-12 dakika (takip ederek)

1/2 kg. un
250 gr. tereyağı
4 yumurta
1/2 litre krem
1,5 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı su
tarçın
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz

Derin bir tencerenin yarısına kadar su doldurun, içine 40 gr. tereyağı atın ve kaynamaya bırakın.

Derin bir kaba unu koyun, üzerine kabartma tozunu, 1 çorba kaşığı toz şekeri ve tuzu ekleyin, bir karıştırıp sıvıyağı koyun. Yumurtaları bütün olarak üstüne kırın ve birlikte bir tel çırpıcı ile çırpın. Suyunu ilave edin ve yine karıştırın. Hafif koyu, akıcı bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamuru bir çorba kaşığı ile tepeleme olarak alın ve kaynayan yağlı suya kaşık kaşık atın. Tencerenin kapağını kapatarak Dumpling’ler kocaman toplar haline gelinceye kadar pişmeye bırakın. Bu arada, tatlının servis kabını hazırlayın. Bunun için derin bir servis kabının dibine, şekerin yarısını koyun, kaşıkla yayın. Üzerine bol tarçın serpin. Kalan tereyağını ceviz büyüklüğünde parçalar halinde bu tarçınlı şekerin üzerine top top koyun ve yine bol miktarda tarçın serpin. Bu arada Dumpling’leriniz kocaman toplar haline gelerek pişmiştir. Tencerenin kapağını açın, bu biraz şekli bozuk toplan sıcak sıcak bozmadan kevgirle suyunu süzerek çıkarın ve servis kabındaki tereyağı, şeker ve tarçın karışımının üzerine koyun. Sıcak topların üzerine yine bol miktarda önce tarçın, sonra toz şeker serpin. Üzerine bol krem dökün, kremin üzerine yine tarçın serperek sıcak olarak servis yapın.

Toz şekeri ve tarçını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2011, 20:52:40 Gönderen : SagittariuS » Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Güney Afrika Mutfağı
« Posted on: 28 Mart 2024, 11:55:23 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Güney Afrika Mutfağı oyunlari, Güney Afrika Mutfağı programi, Güney Afrika Mutfağı oyunu indir, Güney Afrika Mutfağı program yükle, Güney Afrika Mutfağı download, Güney Afrika Mutfağı istenmeyen tüyler, Güney Afrika Mutfağı resimleri, Güney Afrika Mutfağı haber, Güney Afrika Mutfağı yükle, Güney Afrika Mutfağı lazer epilasyon, Güney Afrika Mutfağı msn eklentisi, sarki sözleri
!aysun!
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 613



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 04 Ağustos 2011, 18:12:32 »

Bilgiler için teşekkürler
Logged

Karaelmas
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2201



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 04 Temmuz 2013, 09:13:31 »

Teşekkürler.
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Internetin Yeni Fenomeni 'türkleşmiş Güney Koreli' Chaby Kimdir? Yeni
Network ve İnternet
-minel- 0 1311 Son Mesaj 04 Mart 2015, 14:33:34
Gönderen : -minel-
Aşk-ı Rana - Güney Utkun Yeni
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 1133 Son Mesaj 07 Nisan 2015, 21:21:42
Gönderen : sanane_61
Güney Sudan'da Koleraya 29 Kurban Yeni
Güncel Haberler
*Nox* 0 1308 Son Mesaj 05 Temmuz 2015, 21:31:25
Gönderen : *Nox*
Güney Carolina'da Sokaklar Göle Döndü Yeni
Güncel Haberler
-Trinity- 0 1247 Son Mesaj 05 Ekim 2015, 06:24:21
Gönderen : -Trinity-
Güney Afrika'ya Uzaylılar Çöktü! Yeni
Güncel Haberler
-Trinity- 0 1398 Son Mesaj 12 Kasım 2015, 10:22:45
Gönderen : -Trinity-