Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Osmanlı Saray Mutfağı  (Okunma Sayısı 8382 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 21 Nisan 2011, 08:19:01 »

Osmanlı Saray Mutfağı


Bu bölümdeki yemekler, Sn. Engin Türkerin yıllar süren çalışmaları sonucunda oluşturduğu arşivinden alınmıştır.

Engin Türkere göre, Fatih Sultan Mehmet fethettiği İstanbula 550 yıl sonra gelseydi, damak zevkine uygun yemek yiyeceği bir restoran bulamayacaktı. Onun severek yediği Yoğurtlu Tutmac, Tiritli paça, Zirva ve benzeri yemeklerin hiçbiri artık yapılmıyor.

Bunu gören Türker, Osmanlı Saray Mutfağı reçetelerine ulaşmak için uzun bir çalışma başlatıyor. Yazılı metinlerin olmayışı bu çalışmayı oldukça zora soksa da sonunda Topkapı Sarayı, Edirne Sarayı ve Osmanlı arşivlerinin taranmasıyla birtakım kaynaklara ulaşıyor ; 1540 lı yıllarda yaşadığı tahmin edilen Mehmettin Şirvani isimli Osmanlı katibine ait elyazması risaleler, 1469,71 ve 73 yıllarına ait Topkapı Sarayı mutfak gider defterleri ve helvahane kayıtları ile 1539 yılı Edirne Sarayı mutfak kayıtları...Bu kaynaklar ve yıllar süren çalışmaları sonucunda Türker, kültür tarihimizin bu kıymetli reçetelerini günümüzde de yaşatılabilir kılıyor.

Büyük imparatorluğun dört köşesindeki farklı mutfak kültürleriyle yoğrulmuş Osmanlı Saray Mutfağı nın en ihtişamlı zamanlarını oluşturan , 17. yüzyıla dek olan dönemin bazı reçetelerini günümüze ulaştırmak bu denli ciddi çabalara ihtiyaç duymuştur.

Badem Çorbası
Kaynak: Edirne Sarayı 1539
Bir Ziyafet Defteri
Semih Tezcan

Bu reçete, Şah Cihangir ve Beyazid in , 1539 yılı kasım ayının 2. yarısında Edirne de düzenlenen sünnet törenlerindeki çanak yağması ziyafetinde yer alan bir yemektir.

Malzemeler (8 porsiyon için)
Süt (2,5 su bardağı) 500gr.
Badem 150gr.
Acı badem 50gr.
Un (2,5 su bardağı) 200 gr.
Tereyağı (4 çorba kaşığı) 150 gr.
Misket hindistan cevizi 1 adet
Kemik suyu (4 su bardağı) 800 gr.
İçme suyu (2 su bardağı) 400 gr.
Nar (1 adet) 250 gr.
Tuz (1 çorba kaşığı) 30 gr.
Maydanoz ½ bağ

Bademleri haşlayın, kabuklarını soyun ve akşamdan ıslatın.

Bademleri mikserde çekin.

Tencerede tereyağını eritin, un ile karıştırın. Hafif ateşte 5 dakika kavurun. Tencereye süt, su ve çekilmiş bademleri ekleyin. Hafif ateşte 20 dakika kaynatın.

Çorbanın inmesine yakın hindistan cevizini rendeleyerek ilave edin.

Çorba pişince tavada az miktarda tereyağı eritin, biraz kemik suyu koyun, ince doğranmış maydanozu ekleyip çevirin ve üzerine dökün.

Servis sırasında üstüne nar taneleri serpin.

Kavata Çorbası
Kaynak: Melce üt tabbahin (basılı ilk Türk yemek kitabı)
Mehmet Kamil 1844

Malzemeler (8 porsiyon için)
Yeşil ham domates 1kg.
Buğday unu (2 su bardağı) 240 gr.
Süt (2 su bardağı) 450 gr.
Et suyu (4 su bardağı)
Tereyağı ( 2 çorba kaşığı) 80 gr.
Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr.
Dolmalık biber 1 adet
Dere otu ¼ demet

Domates ve biberi kaynar suya atın. Birkaç dakika sonra domatesleri kevgirle alın. Biberi dış kabuğu kolayca soyulacak kıvama gelene kadar kaynatmaya devam edin.

Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Tencerede eritilmiş tereyağına domatesleri ekleyip orta ateşte eritinceye kadar karıştırın. Pişen domatesi tel süzgeçten geçirip çorbayı pişireceğiniz kaba koyun.

Biberi doğrayıp tencereye alın. Üstüne et suyunu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın.

Un ve sütü pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpın. Ezerek tel süzgeçten geçirin ve azar azar kaynayan çorbaya ilave edin. Tuzunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika karıştırarak kaynatın.

Çorbayı ateşten alın. Tavada az miktar tereyağı ile dere otunu sote edip üstüne dökün.

Nohut Ezmesi
Kaynak: Fatih Devri Yemekleri - Topkapı Sarayı 1471
Prof. Süheyl Ünver

Malzemeler (4 porsiyon için)
Nohut (1 su bardağı) 200 gr.
Zeytinyağı (¼ su bardağı) 45 gr.
Çam fıstığı (1,5 çorba kaşığı) 25 gr.
Kuş üzümü (2 çorba kaşığı) 25 gr.
Tarçın (1 çay kaşığı) 10 gr.
Limon suyu (1 adet)
Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr.

Nohudu akşamdan ılık tuzlu suda ıslatın. Kuş üzümünü 1 saat suda bekletin. Nohudu haşlayıp süzün ve ezerek püre haline getirin. Diğer malzemeyi püre nohuda katıp karıştırın, istediğiniz şekli verip servise çıkartın.

Vişne Yalancı Dolması
Kaynak : Melce üt tabbahin 1844
Mehmet Kamil

Malzemeler (4 porsiyon için)
Pirinç (1 su bardağı) 200 gr.
Taze asma yaprağı 400 gr.
Kuru soğan (8 adet) 500 gr.
Vişne 100 gr.
Zeytinyağı (3/4 su bardağı) 150 gr.
Vişne suyu veya nar ekşisi 100 gr.
Yeşil-çakal-türbe eriği 100 gr.
Kara biber (1çay kaşığı) 15 gr.
Tarçın (1 çay kaşığı ) 15 gr.
Kuru nane (1 çay kaşığı) 5 gr.

İçinin hazırlanması;

Soğanı ince doğrayın. Pirinci yıkayıp süzün. Tavada kızdırılmış zeytinyağında soğanı pembeleştirin. Pirinci ekleyin, rengi dönünce vişne suyu veya nar ekşisini katın. Tıkırdayıncaya kadar 5 dakika ateşte tutun. Tavayı ateşten alıp karabiber, tarçın, nane ve tuz ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın.

Asma yapraklarını haşlayıp süzün. Her bir yaprağa hazırladığınız iç ve iki adet vişne koyup sarın.

Tencere altına taze asma yaprağı döşeyin. Üstüne dolmaları sıralayın. Aralarına taze erik serpiştirin. Üstüne ters çevrilmiş porselen tabağı ağırlık olarak kapatın. Ağır ateşte 30 dakika pişirip soğuk olarak servise çıkarın.

Lor Peyniri Köftesi
Kaynak : Mahmut Nedim Bin Tosun Aşçıbaşı -1888

Malzemeler (4 porsiyon için)
Lor peyniri 600 gr.
Yumurta 3 adet
Un ( 1 su bardağı) 100 gr.
Zeytinyağı (1 çay bardağı) 100 gr.
Domates ( küp doğranmış 1 adet) 100 gr.
Tane karabiber (1 çay kaşığı) 10 gr.
Biberiye ( 1 çay kaşığı) 5 gr.
Kırmızı pul biber ( 1 çay kaşığı) 10 gr.
Maydanoz ¼ demet

Peyniri ufalayın. Çalkalanmış 1 yumurtayı ve 50 gr. unu zeytinyağı hariç diğer malzemeler ile harmanlayıp parmak şeklinde köfteler yapın.

2 adet yumurtayı çırpın. Köfteleri önce unun geri kalanına, sonra yumurtaya bulayarak zeytinyağında kızartın.

Maydanoz döşenmiş tabakta servis yapın.

Reştiyye
Edirne Sarayı 1539
Kaynak : Bir Ziyafet Defteri
Semih Tezcan

Malzemeler (6 porsiyon)
Un (4 su bardağı) 500 gr.
Tulum peyniri 120 gr.
Tereyağı (4 çorba kaşığı) 150 gr.
Ceviz içi 120 gr.
Yumurta 6 adet
Zeytinyağı (1 çorba kaşığı) 20 gr.
Kırmızı pul biber
Maydanoz ½ demet
Tuz (2 çay kaşığı) 20 gr.
İçme suyu (6 su bardağı) 1,2 kg.

Un, yumurta ve tuzu yoğurun ve hamur haline getirin. Üzerini nemli bez ile örterek 20 dakika dinlenmeye bırakın.

Hamuru açın ve erişte şeklinde kesin.

Tencereye su, zeytinyağı ve tuz koyup kaynatın. Erişteleri içine atın ve 1-2 dakika daha kaynatıp süzün.

Tavada tereyağını eritin. İçine pul biber, ufalanmış ceviz içini ve doğranmış maydanozu ekleyin, 1-2 dakika çevirin.

Bu karışımı eriştenin üzerine dökün ve karıştırın, ardından tabaklara servis yapın.

Tabakaların üstüne tulum peynirini ufalayın, salamanderde peyniri eritin ve servise çıkarın.

Beyza Bi-ciheti Börek-i Makiyan-i Hassa (Tavuklu Börek)
Fatih Sultan Mehmet in Topkapı Sarayı, Hassa Mutfağı
1469 yılı kaydı

Malzemeler (6-8 porsiyon)

Hamur için:
Buğday unu (4,5 su bardağı)
Ilık içme suyu (1,5 su bardağı)
Tereyağı (5 çorba kaşığı) 75 gr.
Yumurta 1 adet
Şeker (1 tatlı kaşığı)
Mahlep (1 tatlı kaşığı) 20 gr.
Tuz (1 tatlı kaşığı) 25 gr.

Harcı için:
Piliç 1kg.
Kuru soğan 1 kg.
Haşlanmış yumurta 2 adet
Tereyağı (3 çorba kaşığı) 45 gr.
Karabiber taze çekilmiş (1 tatlı kaşığı) 25 gr.
Tuz 15 gr.

Üstüne :
Yumurta 1 adet.

Pilici, soğanla birlikte hafif tuzlu suda kemiklerinden ayrılıp iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın.

Hamur için; tereyağını eritin,unun ortasına havuz açın. Erimiş tereyağını, 2 yumurtayı, şeker, mahlep ve tuz ekleyerek yoğurun. Hamura yavaş yavaş ılık su ekleyerek, pürüzsüz hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru 4�e ayırıp unlayın ve üstüne nemli bez örtüp 30 dakika dinlendirin.

Pişen piliç ve soğanları biraz soğuduktan sonra çıkartıp, etlerini ayırıp didikleyin. Soğanların suyunu süzün.

Tavada 3 kaşık tereyağını eritin. Soğanları yağda suyu biraz azalıncaya kadar 1-2 dakika çevirin. Piliç etlerini ekleyin ve iyice kavurun. Tuz ve karabiberi katın. Biraz soğuyunca haşlanmış yumurtaları ilave edip harcı karıştırın.

Hamuru yufka gibi açın. Tepsiyi yağlayın. 1. kata yufkayı serin, üzerini yağlayın ve 2. kata hamuru koyun. Bunun üstüne piliç harcını yayın,kalan 2 yufkayı da aralarına yağ sürerek harcın üzerine serin.

Yumurtayı çırpın. Biraz sulandırın ve fırça ile böreğin üzerine sürün.

Böreği önce 15-20 dakika 200 derecede, sonra 180 derecede 30-40 dakika pişirin. Dinlendirdikten sonra servis yapın.

Keşkek
Selçuklu Türkleri Mutfağı 13. yüzyıl

Malzemeler (10 porsiyon)
Aşurelik buğday 500 gr.
Kuru fasulye (1 su bardağı) 175 gr.
Kuzu gerdanı 750 gr.
Kuru soğan (4 adet orta boy)
Tereyağı (tuzsuz) 175 gr.
Zeytinyağı (1 kahve fincanı) 50 gr.
Buğday unu ( 1 çay bardağı) 50 gr.
Kırmızı pul biber (1/2 çorba kaşığı) 20 gr.
Tuz (1/2 çorba kaşığı) 15 gr.
Maydanoz 1/4 demet

Buğday ve fasulyeyi bir gün önce ayıklayıp içme suyunda ıslatın.

Gerdanı çelik tencerede içme suyu ile orta ateşte 30 dakika haşlayın, ardından eti başka bir kaba alın.

Buğdayı süzün ve pişirme kabına koyun. Etin haşlama suyunu buğdayın 5-6 parmak üstüne çıkacak şekilde ekleyin ve 2 saat orta ısıda pişirin.

Gerdanın kemiklerini çıkarıp etini ayırın.

4 adet soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartın. Biberin yarısını da ekleyin. Ocaktan alırken tereyağını ekleyin ve eriyince 2 saat pişmiş keşkeğin üzerine ilave edin.

Aynı karışıma ayıklanmış eti ve fasulyeyi katıp tahta kaşıkla 2-3 dakika karıştırın. Tuzu ekleyin ve 20 dakika ağır ateşte pişirin.

Servis öncesi kabukları soyulmuş ve halka kesilmiş soğanı önce tuzlayın. 5 dakika beklettikten sonra sulanınca una bulayın ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartın.

Keşkeği tabağa koyun. Üstüne 3-4 adet kızarmış soğanı ekleyin. Az miktar tereyağında pul biberin geri kalanını ve kıyılmış maydanozu sote edin ve yemeğe serpin.

Tiritli paça
Fatih Devri Yemekleri
Topkapı Sarayı 1469
Kaynak : Prof. Süheyl Ünver

Malzemeler (5 porsiyon için)
Kuzu paçası 10 adet
Çavdar ekmeği (10 adet dilim)
Sarımsak (1 baş+2 diş)
Sirke (1 kahve fincanı) 40 gr.
Limon suyu (2 kahve fincanı) 40 gr.
Bitkisel yağ (2 kahve fincanı) 45 gr.
Un (1 kahve fincanı) 30 gr.
Kuru soğan ( orta boy 1 adet) 65 gr.
Havuç (orta boy 1 adet) 100 gr.
Defne yaprağı 1 adet
Tereyağı (1,5 çorba kaşığı) 85 gr.
Eski kaşar peyniri (100 gr.)
Kırmızı pul biber, kara biber, tuz (1 er çay kaşığı) 10 ar gram
Maydanoz ¼ demet

Paçaları yıkayın, çelik tencereye koyun ve üzerini örtecek kadar içme suyu ile kapayın. 5 dakika kaynatın, süzgeçten geçirin ve ayrı bir kaba alıp suyunu dökün.

Başka bir çelik tencereye sirke, limon suyunun yarısını, havuç, soğan, sarımsak ve süzgeçten geçmiş paçaları yerleştirin. Üstünü 4 parmak geçene kadar içme suyu ekleyin ve 2 saat yavaş ateşte kaynatın.

Pişmiş paçaların etlerini kemiklerinden ayırarak dağıtmadan kapta sıralayın ve üzerlerini kapatacak kadar kaynamış paça suyu ekleyin.

Başka çelik tencereye bitkisel yağı dökün ve orta ısıda ateşte 2 dakika karıştırın. Aynı kaba paça suyunun geri kalanını, limon suyunun diğer yarısını ve tuzu ilave ederek koyulaşıncaya kadar çırpma teliyle karıştırın.

Dilimlenmiş çavdar ekmeklerini kızartın. Tabağa, 2 çavdar dilimi üstüne 2  şer adet paça yerleştirin ve koyulaşmış paça suyu karışımı ile üzerlerini örtün.

Ekmekli paçanın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin ve peynir eriyinceye kadar salamanderde tutun.

Bu arada teflon tavada tereyağını eritin. İnce doğranmış 2 diş sarımsak, pul biber, karabiber ve iyice doğranmış maydanozu ekleyerek 2 dakika karıştırın.

Salamanderde ısıtılmış paçaların üstüne yağlı karışımı dolaştırıp servis yapın.

Mutancana  Tencere Yemeği
Edirne Sarayı 1539
Kaynak : Bir Ziyafet Defteri
Semih Tezcan

Malzemeler (4 porsiyon için)
Kuzu eti 1,6 gr.
Kızıl üzüm (1 avuç) 75gr.
Arpacık soğanı 100 gr.
Soyulmuş iç badem (1/2 avuç) 50 gr.
İncir (4 adet) 50 gr.
Tereyağı (2,5 çorba kaşığı) 100 gr.
Bal (2 çorba kaşığı) 40 gr.
Tuz (2 çay kaşığı) 10 gr.
Su (2 su bardağı)
Sumak (2 çay kaşığı) 5 gr.
Un (1 çorba kaşığı) 15 gr.

Tencerede eritilen tereyağına eti ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurun. Soğanı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Bir kaşık un serpin ve 1-2 dakika tekrar kavurmaya devam edin. Ilıtılmış suyu ekleyin ve ağır ateşte 45 dakika pişirin.

Üzümü, balı ve tuzu ilave edin ve 5 dakika daha pişirin.

Yemeğin üstüne, sıcak suda haşlanmış bademi ve jülyen doğranmış incirleri tavada sote yaparak yerleştirin ve servis yapın.

Kavun Dolması
Kaynak : Melce üt tabbahin 1844
Mehmet Kamil
A Manual of Turkish Cookery Book 1862
Turabi Efendi

Malzemeler (4 porsiyon)
½ oranında kuzu ve dana kıyması 400 gr.
Kokulu dolmalık küçük kavun 2 adet
Pirinç (1 kahve fincanı) 40 gr.
Kuru soğan (orta boy 1 adet) 65 gr.
Margarin (1 çorba kaşığı) 40 gr.
Tereyağı (1 çorba kaşığı) 40 gr.
Soyulmuş iç badem (2 çorba kaşığı) 50 gr.
Soyulmuş iç şam fıstığı (2 çorba kaşığı) 50 gr.
Kuş üzümü (2 çorba kaşığı) 25 gr.
Biberiye (1 çay kaşığı) 10 gr.
Maydanoz ve dere otu ¼ er demet
İçme suyu (1 kahve fincanı) 60 gr.
Maydanoz 1 dal
Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr.

Pirinci tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Maydanoz ve dere otunu yıkayıp doğrayın. Soğanı yemeklik şeklinde doğrayın. Kuş üzümünü ayıklayın ve yıkayın. İç badem ve şam fıstığının kabuklarını sıcak suda 10 dakika tutarak soyun.

Tavada margarini eritin ve soğanı pembeleştirin. Ardından tüm malzemeyi ekleyerek 5 dakika kavurun.

Kavunları ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra içinin bir kısmını oyarak bir kenara ayırın.

Kavunun içine hazırladığınız karışımı doldurun ve orta ısıdaki fırında 15 dakika pişirin.

Ayrı bir kapta, daha önce ayrılan kavun içini, suyu, 1 dal kıyılmış maydanozu tereyağında 5 dakika sote ederek kavun asidesini hazırlayın.

Pişen kavun dolmasını servis tabağına alın. Kestiğiniz kavunun kapak kısmını kürdan ile kavunun üstüne oturtun. Tabaktaki dolmaların çevresini kavun asidesiyle süsleyip servis yapın.

Uskumru Papas Yahnisi
Kaynak : Melce üt tabbahin 1844
Mehmet Kamil

Malzemeler (1 porsiyon için)
Uskumru 1 adet
Zeytinyağı (1 kahve fincanı) 45 gr.
Kuru soğan (2 adet) 130 gr.
Balık suyu (1/2 su bardağı)
Üzüm sirkesi (2 kahve fincanı) 80 gr.
Limon suyu (1/2 adet) 30 gr.
Tarçın (1 çay kaşığı) 15 gr.
Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr.

Uskumrunun solungaçlarını çıkartın. İçini temizleyip tuzladıktan sonra 2 saat bekletin.

Soğanı ince ve yuvarlak doğrayın. Bir kısmını pişirme kabına döşeyin ve üzerine çiğ uskumruyu dizin. Soğanın geri kalanını balığın üstüne dizin. Zeytinyağı, sirke, balık suyu ve tuzu ekleyin. 200 derecelik fırında 15 dakika pişirin.

Fırından çıkan balığın üzerine limon sıkın ve tarçın ekleyip servis yapın.

Mahmudiye   Ballı Tavuk
Edirne Sarayı 1539
Kaynak : Bir Ziyafet Defteri
Semih Tezcan

Malzemeler (6 porsiyon için)
Tavuk 1,5 kg.
Soğan (1 adet orta boy) 65 gr.
Bal (1 çorba kaşığı) 40 gr.
Kuru kayısı 150 gr.
Soyulmuş iç badem 100 gr.
Rezaki üzümü (1 avuç) 75 gr.
Margarin (2 çorba kaşığı) 80 gr.
Limon suyu 1 adet
Tarçın (2 çay kaşığı) 30 gr.
Tuz (1 çay kaşığı) 10 gr.
Su ½ lt.
Dere otu 1 sap

Tavuğu alev üstünde alazlayın, içini boşaltın ve sekize bölün.

Kalın altlı tencerede 40 gr. yağı eritin. Tavuk parçalarını ekleyin ve hafifçe iki taraflarını da pembeleştirin. İnce doğranmış soğanı ilave edip birkaç dakika daha pembeleştirmeye devam edin.

Karışıma bal, üzümün yarısı, kayısı, tuz, limon suyu ve suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 30 dakika pişirin.

Tencerenin ateşini kapatın ve tarçın ekleyin.

Küçük tencerede yağın geri kalanını kızdırın, üzümün diğer yarısını ve bademi hafifçe pembeleştirin.

Kalın altlı tenceredeki yemeği servis tabağına koyun. Pembeleşmiş badem ve üzümü ekleyip dere otu ile süsleyin ve sıcak olarak servis yapın.

Sütlü Zerde
Edirne Sarayı 1539
Kaynak : Bir Ziyafet Defteri
Semih Tezcan

Malzemeler (6 porsiyon)
Süt (4 su bardağı) 1 kg.
Şeker (2 su bardağı) 250 gr.
Pirinç (1 çorba kaşığı) 25 gr.
İçme suyu (2,5 su bardağı) 500 gr.
Mısır nişastası (1 su bardağı) 100 gr.
Un (1/2 su bardağı) 50 gr.
Tereyağı (1/2 çorba kaşığı) 25 gr.
2 adet yumurtanın sarısı
Safran (1/2 çay kaşığı) 2 gr.
Çam fıstığı (1 çay kaşığı) 25 gr.
Kuş üzümü (1 çay kaşığı) 30 gr.

Suyu kaynatıp pirinci ekleyin ve 10 dakika pirinci haşlayın.

Süt, şeker ve safranı ekleyip karıştırarak kaynatmaya devam edin.

Nişasta, un ve yumurta sarısına biraz su ekleyerek mayonez yapın. Kaynayan süte ağır ağır karıştırarak mayonezi ekleyin.

Zerde tekrar kaynayınca tereyağını üzerine döküp karıştırın.

Zerdeyi servis tabağına paylaştırın ve üzerini çam fıstığı ve kuş üzümü ile süsleyin.

Zirva  Pekmezli aşure
Kaynaklar : Topkapı Sarayı 1471
Fatih Devri Yemekleri
Prof. Süheyl Ünver

Malzemeler (6 porsiyon)
Nişasta buğday (1 su bardağı) 100 gr.
Kuru kayısı 100 gr.
Kuru incir 100 gr.
Çekirdeksiz kuru üzüm, İzmir üzümü 100 gr.
Hurma 100 gr.
Üzüm pekmezi (1 su bardağı) 150 gr.
Toz şeker (1,5 su bardağı) 250 gr.
İçme suyu (7 su bardağı) 1,5 litre
Çam fıstığı (2,5 çorba kaşığı) 50 gr.

Bir akşam önce kayısı, üzüm ve incir ayıklayıp yıkayın. Hurmanın çekirdeklerini çıkartın , hepsini istenen büyüklükte doğrayarak içme suyunda ıslatın.

Ertesi gün, derin kapta su, nişasta ve şekeri orta ateşte 10 dakika karıştırarak pişirin.

Aynı anda başka tencerede pekmez ve ıslatılmış meyveleri orta ateşte 5 dakika birlikte kaynatın.

Pekmez ve meyveleri pişmekte olan nişastaya ekleyin, karıştırın ve 5 dakika daha pişirin.

Ateşten alın ve servis yapılacak tabaklara paylaştırın.

Soğutulmuş biçimde yenen zirvanın üzeri servis öncesi çam fıstığı ile süslenir. Yaz mevsiminde kaymaklı veya vanilyalı dondurma ile tüketilmesi lezzetini artırır.

Temurhindi Sabuni
Edirne Sarayı 1539
Kaynak : Bir Ziyafet Defteri
Semih Tezcan

Malzemeler (10 porsiyon)
Dövme köy nişastası (2,5 su bardağı) 300 gr.
Şeker (1, ¼ su bardağı) 250 gr.
Antep yağı ( 1,5 çorba kaşığı) 50 gr.
İçme suyu (2,5 su bardağı) 550 gr.
Demirhindi 50 gr.
Medine hurma 250 gr.
Tereyağı (2,5 çorba kaşığı) 100 gr.
Antep fıstığı içi 100 gr.

Demirhindiyi içme suyu ile 2-3 dakika kaynatın, süzün ve soğutun.

Soğuk demirhindi suyuna nişasta ve şekeri ekleyin. Çırpma teli ile karıştırarak 1 saat nişastanın erimesini bekleyin.

Kısık ateşteki teflon tavaya antep yağını koyun ve eritin. Karışımı dökün ve tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak dibinin tutmasını önleyin. Helva, mercimek kıvamına gelene kadar hafif ateşte karıştırmaya devam edin.

Helvayı ateşten almaya yakın tereyağını ve 3-4 parçaya bölünmüş hurmayı ekleyin. 1-2 dakika karıştırıp ateşten alın.

Üzerine antep fıstığı ekleyerek servis yapın.
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2011, 20:53:11 Gönderen : SagittariuS » Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Osmanlı Saray Mutfağı
« Posted on: 29 Nisan 2024, 16:41:50 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Osmanlı Saray Mutfağı oyunlari, Osmanlı Saray Mutfağı programi, Osmanlı Saray Mutfağı oyunu indir, Osmanlı Saray Mutfağı program yükle, Osmanlı Saray Mutfağı download, Osmanlı Saray Mutfağı istenmeyen tüyler, Osmanlı Saray Mutfağı resimleri, Osmanlı Saray Mutfağı haber, Osmanlı Saray Mutfağı yükle, Osmanlı Saray Mutfağı lazer epilasyon, Osmanlı Saray Mutfağı msn eklentisi, sarki sözleri
_dark_
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1406



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2011, 12:01:41 »

Şimdi yediklerimize göre farklı geldi tarifler, ama osmanlı mutfağının eşsiz olduğuna bir gerçek.
Teşekkürler.
Logged
!aysun!
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 613



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 04 Ağustos 2011, 18:14:00 »

Bilgiler için teşekkürler
Logged

paci
Acemi Üye
**


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 5

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 18 Eylül 2011, 20:44:27 »

mmmmmmmmmm..tesekkürler
Logged
BUK3T
Yeni Üye
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2012, 14:12:14 »

teşekkürler
Logged
Scusa
Yeni Üye
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : 26 Ağustos 2012, 12:11:02 »

bilgiler için çok teşekkürler,ufkumuzu açmak lazım Gülümseme
Logged
M£LİK£:))
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 691

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : 10 Eylül 2012, 17:01:41 »

Bilgiler İçin Teşekkürler Badem Çorbası O.O Hiç Duymamıştm
Logged
kako34
Yeni Üye
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 4

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : 10 Aralık 2012, 11:44:52 »

çok güzel görünüyorlar Gülümseme
Logged
oslm
Acemi Üye
**


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 5

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : 22 Mayıs 2013, 17:02:31 »

Teşekkürler
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Cevizli Saray Böreği Yeni
Hamur İşleri
Mavi_Kiyamet 1 2494 Son Mesaj 06 Mayıs 2010, 15:59:54
Gönderen : PnR_Sz
Saray Yeni
R - S - Ş
melek_03 0 1622 Son Mesaj 10 Mayıs 2010, 15:11:06
Gönderen : melek_03
Irmikli Ekmekli Saray Tatlısı Yeni
Tatlılar
kezban62 0 2038 Son Mesaj 06 Haziran 2010, 11:19:41
Gönderen : kezban62
Saray Halı Modelleri 2010 Yeni
Ev Dekorasyonu
kezban62 0 4051 Son Mesaj 18 Eylül 2010, 14:22:02
Gönderen : kezban62
Saray Kompostosu Yeni
Hoşaflar, Kompostolar
kezban62 0 2606 Son Mesaj 19 Ocak 2014, 12:26:13
Gönderen : kezban62