Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı  (Okunma Sayısı 2347 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
_dark_
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1406



Üyelik Bilgileri
« : 08 Ağustos 2011, 17:46:42 »

1. Büyüme Hormonu Eksikliği
Somatotrofik hormon (STH) adı da verilen büyüme hormonu (GH) adenohipofizin somatotrop hücrelerinde üretilir. İsminden de anlaşılacağı gibi büyüme hormonu organizmanın büyümesi ile ilgilidir. Kemik oluşumu üzerinde de etkisi vardır. Büyüme hormonu eksikliği izole olabileceği gibi diğer hipofiz hormonlarının eksikliği ile birlikte de görülebilir. Büyüme hormonu eksikliği 1/4000 olarak gösterilmektedir. Erkek çocuklarda daha sıktır (erkek/kız oranı 4/1). Belirgin boy kısalığı olan çocukların %3-14’ünde büyüme hormonu eksikliği vardır.

Yaşına cinsiyetine ve vücut kütlesine göre beklenen seviyelerin altında büyüme hormonu salgısı tespit edilen kişilerde büyüme hormonu eksikliğinden söz edilir. Büyüme hormonu salınımı çocukluk ve ergenlik döneminde erişkin yaşlara göre çok daha fazladır. Hastalar genellikle süt çocukluğu döneminin sonunda farkedilen büyüme duraklaması ile hekime başvururlar.
Büyüme hormonu eksikliği çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilir
A) Hipotalamus İle İlgili (GH-RH Eksikliği) nedenler
• İdiopatik (en sık)
• Ailevi
• Enfeksiyon
• Histiositoz (kanda bağ dokusundaki makrofajların (Histiosit) artması)
• Tümörler (en sık kraniofaringioma)
• Psikososyal yoksunluk
• Diğer
B) Hipofiz ile İlgili nedenler
• Genetik nedenler
• Tümörler
• Travma radyasyon enfeksiyon
C) Büyüme Hormonuna Duyarsızlık
• Reseptör anormalliği (Laron tipi cücelik)
D) Protein Enerji Malnütrisyonu
• Biyolojik inaktif büyüme hormonu
E) Biyolojik İnaktif Büyüme Hormonu

Büyüme hormonu eksikliğinin tedavisinde Rekombinant DNA yöntemi ile hazırlanan biyosentetik insan Büyüme Hormonu kullanılmaktadır. Büyüme hormonu hergün ve cilt altı olarak uygulanmaktadır. Büyüme Hormonu tedavisinin etkinliği tedaviye başlamanın yaşı tedavi öncesi büyüme hızı ve farmakolojik uyarıya yanıt derecesi ile ilişkilidir.

2. Büyüme Hormonu Fazla Salgılandığı Hastalıklar Sonuçları ve Tedavisi

Genellikle hipofiz tümörü büyümesi ya da hipofizde genel olarak hasar meydana getiren tablolar gibi patolojiler hipofizden salgılanan birçok hormonun eksikliğine ya da aşırı yapımına yol açacaktır; bunun sonucunda hastalarda birden fazla hipofizle ilişkili sendrom görülebilir.

Aşırı hormon (örn. kortizol ve büyüme hormonu (BH)) yapımı görülen çeşitli hipofiz hastalıklarının ortak fiziksel etkileri; hipertansiyon gelişme riskinde artış diabetes mellitus osteoporoz bitkinlik ve cinsel fonksiyon bozukluğudur. Ayrıca pek çok hipofiz hastalığında baş ağrısı ve şekil bozukluğu yaratan fiziksel değişiklikler olabilir. BH az salgılanması durumunda ise çocuklarda büyüme geriliği meydana gelebilir. Genel olarak bu tablolar hastanın yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltabilir üretkenliğini ve normal günlük aktiviteleri yerine getirebilmesini bozar ve yaşam süresini kısaltabilir.

Hipofiz bezinden aşırı hormon salgılandığı hastalıklara konsantre olup yakından bakacak olursak;

Hipofiz Patolojisinden Kaynaklanan Hastalıklar: Anormal Salgı Artışıyla Bağlantılı Sendromlar*

Hastalık
Akromegali/jigantizm
Cushing hastalığı
Hiperprolaktinemi

Yükselen Hormon Düzeyi
Büyüme hormonu (BH)

Adrenokortikotropik hormon (ACTH)

Prolaktin (PRL)

Primer Semptomlar/Etkiler
Çocuklarda anormal iskelet büyümesi ve deformitelere yol açabilir; erişkinde yüz hatlarında kabalaşma eller ayaklar ve dilde büyümeye yol açabilir; bağlantılı patolojiler şunlardır: periferik nöropati (ekstremitelerde sinir hasarı) karpal tünel sendromu artropati (eklem hastalığı) osteoartrit kaslarda güçsüzlük anormal glukoz toleransı (diabetes mellitus) hipertansiyon kalpte fonksiyon bozukluğu (örn. sol ventrikül hipertrofisi) cinsel fonksiyon bozukluğu (impotans normal menstrual fonksiyon değişikliği ya da kaybı)
Semptomlar şunlardır: obezite yüzde yuvarlaklaşma deri atrofisi yara iyileşmemesi kaslarda güçsüzlük osteoporoz hipertansiyondiabetes mellitus depresyon ve başka psikolojik bozukluklar hipogonadizm libido kaybı erkekte fertilite azalması kadında tüylenmeşiddetli bitkinlik meme ucundan süt gelmesi baş ağrısı menstruasyon değişiklikleri/kaybı infertilite osteoporoz puberte gecikmesilibido azalması ağrılı cinsel birleşme/vajinada kuruluk görme alanı bozuklukları kilo alma duygudurumu değişiklikleri erkek tipi hipogonadizm

Etiyoloji hipofizle ilişkiliyse çoğu hipofiz tümörünün büyümesinden kaynaklanır. Bu hastalıkların Türkiye’de görülme sıklığı ile ilgili bilimsel data henüz bulunmamaktadır.

Yukarıda belirtildiği gibi hipofizin denetlediği salgı bezlerinde yapılan hormonların düzeylerinin anormal oluşundan kaynaklanan tablolar her zaman hiopfizdeki patolojiden kaynaklanmaz. Bu tablolar salgı bezlerinin kendilerindeki patolojiden (primer hastalık olarak adlandırılır)hipofizdeki patolojiden (sekonder hastalık) ya da hipotalamustaki patolojiden (tersiyer hastalık) kaynaklanabilir.

Ayrıca akromegalide doğru tanı konmasının güçlüğü nedeniyle hastada sıkıntı ve depresyon olabilir. Bazı vakalarda hasta tablonun anlaşılmasına kadar çok sayıda doktora gidebilir ya da yıllar geçebilir; doktorlar hastanın yakınmalarını “hayali” olarak niteleyebilir ya da latta yatan nedenleri değil hipofiz hastalığının semptomlarını tedavi edebilir. Bazılarında hormon testleri yanlış yapılabilir ve sonuçta yanlış tanı konabilir. Akromegali ve başka hipofiz hastalıklarında görülen bitkinlik şekil bozukluğu ve cinsel fonksiyon bozukluğu gibi fiziksel kısıtlamalar ve ayrıca üretkenlik kaybıyla bağlantılı finansal yük artışı nedeniyle depresyon meydana gelebilir.

Doğru tanı konan hastalarda doğru tanı konması her zaman kolay iyileşme anlamına gelmez. Hipofiz hastalıklarında tedavi ameliyatradyoterapi farmakolojik tedavi olarak hormon replasmanı ya da antagonist tedavisi ve/veya destekleyici tedavi içerebilir. Bir hipofiz tablosundan kaynaklanan güçsüzlük ve kilo sorunları olan hastalarda genel tedavinin parçası olarak fizik tedavi uygulanması gerekebilir.

Tedavinin komplikasyonları ve radyoterapi ve/veya medikal tedavinin yan etkilerinin de tedavi edilmesi gerekebilir. Ek bir komplikasyon olmasa bile hipofiz hastalığı olan çoğu hastanın yaşamları boyu izlenmesi ve tedavi edilmesi gerekecektir.
 
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2011, 13:40:51 Gönderen : SagittariuS » Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı
« Posted on: 28 Nisan 2024, 01:18:06 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı oyunlari, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı programi, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı oyunu indir, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı program yükle, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı download, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı istenmeyen tüyler, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı resimleri, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı haber, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı yükle, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı lazer epilasyon, Büyüme Hormonu Eksikliği - Fazlalığı msn eklentisi, sarki sözleri
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Büyüme Ağrısı Yeni
Pediyatri - Çocuk Hastalıkları
AnqeL_qiRL 1 2417 Son Mesaj 29 Temmuz 2010, 11:08:02
Gönderen : melek_03
Östrojen Hormonu Cildi Genç Kılıyor Yeni
Cilt Hastalıkları
kezban62 0 1691 Son Mesaj 07 Mayıs 2010, 15:22:24
Gönderen : kezban62
Kilo Fazlalığı Cinsel Yaşamı Nasıl Etkiliyor? Yeni
Cinsel Yaşam
_dark_ 0 1942 Son Mesaj 18 Ağustos 2011, 16:13:34
Gönderen : _dark_
Büyüme Kartları Nedir? Yeni
Çocuk Gelişimi
kezban62 0 2075 Son Mesaj 22 Mayıs 2013, 21:42:40
Gönderen : kezban62
Türkiye'de Büyüme Düştü Yatırım Durdu Yeni
Güncel Haberler
-minel- 0 1426 Son Mesaj 01 Nisan 2015, 08:50:49
Gönderen : -minel-