Uzmanlar, aþýrý kahve ile alýnan kafein miktarýnýn günde 5-10 fincandan sonra saðlýðý tehdit eden bir hale geldiðini bu durumlarda kafeinizm sendromunun ortaya çýktýðýný vurguladý.

Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygý) ve panik ataðý tetikleyebileceðine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aþýrý tüketimden kaçýnmalarý gerektiði uyarýsýnda bulunuyor.
Prof. Dr. Tayfun Uzbay, aþýrý kahve tüketimi ile ortaya çýkan kafeinizm sendromunun sinirlilik, düzensiz kalp atýþlarý ve iþtah kaybýna neden olduðunu söyledi.
Prof.Dr. Uzbay, günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketimi ile kafeinizm sendromunun ortaya çýktýðýný belirterek þunlarý söyledi:“Duyarlý bireylerde kulaklarda aþýrý çýnlama, orta derece delirium (akut beyin yetmezliði) ve aþýrý eksitasyon gibi belirtilerle karakterize duyusal bozukluklara neden olabilir. Bu belirtiler anksiyete (kaygý) belirtilerine benzer ve ortaya çýkan sendrom ‘kafeinizm’ olarak tanýmlanýr. Kafeinizm Sendromu genellikle günlük 1000 mg’ýn üzerindeki dozlarda sýklýkla rastlanan bir durumdur. Bu dozda kafein miktarý, yüzde kýzarma, sinirlilik, düzensiz kalp atýþlarý, iþtah kaybýna sebep olabilir. Bu belirtiler oluþtuðunda kafein tüketimini kesmek gerekir.”
Kafein yoksunluðu baþ aðrýsý yapýyor
Kafein yoksunluðuna yönelik en sýk karþýlaþýlan sorunun baþ aðrýsý olduðunu belirten Prof. Dr. Uzbay, “Buna ilave olarak uyuþukluk, enerji azlýðý ve yorgunluk, iþ motivasyonunda bozulma, özgüven ve kendini iyi hissetme duygusunda azalmanýn yaný sýra sinirlilik, çabuk öfkelenme, bulantý, soðuk ve sýcak basmalarý, kaslarda aðrý ve sertlik hissi gibi istenmeyen birçok etki kullanýþ sýklýðý, kullanýlan doz ve kiþinin bireysel özelliklerine baðlý olarak çýkar.” dedi.
Uzbay, günde 600 mg doz gibi yüksek doz kafeinin 6-14 gün arasýnda kullanýlmasýnýn “kafeine fiziksel baðýmlýlýk geliþimi için yeterli bir süre” olduðunu belirterek “Baðýmlýlýk geliþen kiþilerde yoksunluk semptomlarý 12-24 saat içinde ortaya çýkmaya baþlar ve 20-48 saatte en þiddetli seviyesine ulaþýr.” dedi.
Aþýrý tüketime dikkat edilmeli
Kafeinin anksiyete (kaygý) ve panik atak öyküsü olanlarda anksiyeteyi ve panik ataklarý tetikleyebildiðini de belirten Uzbay, “Bununla beraber aþýrý düzeyde tüketilmedikçe normal dozlarda alýnan kafeinin anksiyete ve panik atak üzerine önemli bir yan etkisi yoktur” dedi.
Gebelik döneminde kahve tüketimine dikkat
Uzbay, gebelik döneminde sürekli olarak kahve tüketilmesinin düþük riski yaratabileceðine dikkat çekerek “Günlük kafein tüketimi 300 mg’ý aþtýðýnda fötal geliþimi etkiliyor ve düþük riski oluþabiliyor. Emziren annelerde kafein süte geçerek bebek için tehdit oluþturabiliyor. Sonuç olarak gebelik ve emzirme dönemlerinde kafein tüketiminden ve kafein içeren içecek ve yiyeceklerden durmakta yarar var.” önerisinde bulundu.