Rahim Ağzı Kanserinin Nedenleri Ve Belirtileri Nelerdir
(1/1)
Milena:
Rahim ağzı kanseri, serviks adı verilen rahim boyundaki hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkar. Serviks, vajinaya açılan rahmin en alt kısmıdır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edilmesi durumda iyileştirilebilir. Rahim ağzı kanserinin teşhisi için Pap smir testi yapılır.

Rahim ağzı kanserinin nedeni HPV adı verilen papillom virüsüdür. HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Tüm HPV virüs türleri rahim ağzı kanserine neden olmaz. Bazı HPV türleri genital siğillere yol açar.

HPV virüsünü yıllar boyu farkında olmadan vücudunuzda barındırabilirsiniz. Kanda hiçbir belirti göstermeden saklanan virüs yıllar sonra rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla Pap smir testi yaptırmak önemlidir. Smir, serviks hücrelerini kansere dönüşmeden önce saptayabilir. Bu hücrelerin değişmesi durdurulabilirse rahim ağzı kanserine yol açması engellenir.firma ekle

Anormal serviks hücreler her zaman belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaz; fakat bu hücreleri kanserli hücrelere dönüştüğünde bazı belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bunlar;

1- Vajinada görülen anormal kanamalar ve adet düzensizliği,

2- Cinsel ilişki sırasında kanama,

3- Cinsel ilişki sırasında ağrı

Rahim ağzı kanserini engellemenin en iyi yolu düzenli Pap smir test yaptırmaktır. Pap smir anormal serviks hücrelerini kansere dönüşmeden önce tespit eder. Ayrıca Gardasilin adı verilen aşı rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlar. Bu aşı 6 ay içerisinde üç defa tekrarlanır.
Navigasyon
Mesajlar