Dünyada 125 milyon insanýn yakalandýðý genetik bir cilt rahatsýzlýðý olan sedef hastalýðý için umut vaat edecek yeni bir ürünün yakýn zamanda piyasada olacaðý açýklandý.
Halk arasýnda kurdeþen diye de bilinen ve her 4 kiþiden birinin hayatýnda bir kez yaþadýðý kronik ürtikerin tedavisi alerjik astýmdan çýktý. Avrupa Dermatoloji Kongresinde, hedef odaklý tedaviler kapsamýnda ileri teknoloji ile üretilen "Omalizumab" etken maddeli yeni ilacýn ilk 12 haftada hastalarýn yarýya yakýný tamamen iyileþtirdiði açýklandý. Ýlaç Türkiye ile birlikte 25 ülkede ruhsat alarak geri ödeme kapsamýna alýndý.
Yeni ilacýn astým tedavisinin yan etkisinden yola çýkarak bulunduðunu belirten Gülhane Askeri Týp Akademisi (GATA) Öðretim Üyesi (GATA) uzman dermatolog Doç. Dr. Erol Koç, deriye enjeksiyonla yapýlan yeni ilacýn 2-5 yýldýr devam eden kronik ürtiker hastalarýna çare olacaðýný söyledi. Kongrede ayrýca 'dermansýz dert' diye bilinen sedef hastalýðýnýn yüzde 90 oranýnda tedavi eden yeni ilaçlarýn sunumu yapýldý.
ÜRTÝKERÝN TEDAVÝSÝ GERÝ ÖDEME KAPSAMINDA
Avrupa'nýn ve Türkiye'nin önde gelen dermatologlarýnýn katýldýðý Hollanda'nýn Amstramda þehrinde gerçekleþtirilen Avrupa Dermatoloji Kongresi'nde (EADV) sedef ve ürtikere yönelik 2 yeni tedavi yöntemi damgasýný vurdu.
Novartis tarafýndan sunulan ve ürtiker tedavisinde hastalarýn yüzde 50'sine yakýnýnda tam tedavi saðlayan 'omalizumab' etken maddeli ilaç Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafýndan geri ödeme kapsamýna alýndý. Kongre'ye Türkiye'den katýlan GATA Öðretim Üyesi uzman dermatolog Doç. Dr. Koç, halk arasýnda kurdeþen olarak bilinen ciltte aþýrý kaþýntý ve kýzarýklýkla kendini gösteren ürtiker hastalýðýnýn çoðunlukla strese baðlý tetiklendiðini ama yüzde 70-80 oranýnda sebebinin bilinmediðini söyledi. Toplumda her 4-5 insandan birinin ürtikeri hayatýnda en az bir kez de olsa yaþadýðýna dikkat çeken Doç. Dr. Koç, "Kaþýntý ve kýzarýklýk nedeniyle hastalar sosyal hayattan izole oluyor. Gece kaþýntýlarý uykusuzluða ve iþ, okul hayatýnda performans düþüklüðüne neden oluyor. Hayat standartlarý düþüyor. Hastalarýn üçte 1'inde bir yýl, beþte birinde 5 yýl kadar sürüyor" dedi.
ÜRTÝKERE DNA TEKNOLOJÝLÝ ÝLAÇ TEDAVÝSÝ
Ürtikerin tedavisi için bugüne kadar genel alerji ilaçlarý grubuna olan antialerjik (antihistaminik) ilaçlarýn kullanýldýðýný ancak bu ürünün de hastalarýn sadece bir kýsmýnda etkili olmasý nedeniyle yeni tedavi yöntemlerinin araþtýrýldýðýný belirten Doç. Koç, "Alerjik astým hastalarýnda kullandýðýmýz bir ilacýn ürtikere de olumlu cevap vermesi üzerine ilaç sanayi bu yönde araþtýrma yapmaya baþladý. Sadece ürtikere neden olan hücrelere yönelik hedef odaklý ilaç geliþtirildi. DNA teknolojiyle üretilen bu ilaçlar ile ilk 3 hafta hastalarýn yüze 65'inde ürtikeri kontrol altýna alýndý 12'inci haftada ise yüzde 50'ye yakýnýnda hastalýk tamamen yok edildi" diye konuþtu.
SEDEFE YÜZDE 90 ÇARE BULUNDU
Kongreye katýlan Gazi Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer ise dünyada 125 milyon insanýn yakalandýðý genetik bir cilt rahatsýzlýðý olan sedef hastalýðý için umut vaat edecek yeni bir ürünün yakýn zamanda piyasada olacaðýný açýkladý. Sedefin ciltteki izlerini yüzde 90 oranýnda ortadan kaldýracak "Sekukinumab" etken maddeli ilacýn klinik araþtýrmalarýnýn sonuçlandýðýný belirten Prof. Gürer, "Yeni ilaçla sedefli hastalarýmýzýn sosyal izolasyondan kurtularak daha iyi bir yaþama ulaþacaðýný bekliyoruz" þeklinde konuþtu.