-LoSS AnGeL-
Kraliçe
Cinsiyet:
Mesaj Sayısı: 729
|
|
« : 07 Mayıs 2010, 21:01:51 » |
|
Kenelerle birlikte gündeme gelen böceklere her geçen gün yeni türler eklendiği belirtiliyor. Böceklerin zararları olduğu kadar yararları da ortaya çıkıyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Ecevit, yaptığı açıklamada, dünyada milyonlarca böcek türü olduğunu ve yapılan araştırmalarla böcek türlerine her geçen gün yenilerinin eklendiğini söyledi.
Böceklerin mobilya cilasından biyolojik mücadeleye, beslenmeden tıbba kadar birçok alanda kullanıldığını ifade eden Ecevit, son yıllarda organik tarımın ön plana çıkmasıyla kimyasal ilaçlar yerine biyolojik mücadelenin önem kazandığını, hormon kullanımı yerine de "bombus" arılarından yararlanıldığını kaydetti.
Ayrıca Türkiye'de yaygın olarak ladin ağaçlarına dadanan ve Rusya'dan geldiği bilinen "D. micans" zararlısına karşı da "rhizophagus grandis" böceğinin orman işletme müdürlüklerince çoğaltılarak ladin ormanlarının korunmaya çalışıldığını anlatan Ecevit, biyolojik mücadele örneklerinin çoğaltılabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ecevit, böceklerin aynı zamanda farklı kültürlerde "yiyecek" olarak tüketildiğine de dikkat çekti.
Güney Amerika'da boyları 6-7 santimetreyi bulunan tırtılların son derece sevilen yiyecekler olduğunu belirten Ecevit, söz konusu tırtılların konservelerinin de marketlerde satıldığını kaydetti. Prof. Dr. Ecevit, bazı Arap ülkelerinde ve Afrika'nın birçok yerinde de çekirgelerin tercih edilen yiyecekler olduğunu söyledi.
Mobilya cilası oluyorlar
Böceklerin mobilya cilası yapımında da kullanıldığını kaydeden Ecevit, özellikle Hindistan, Burma, Çin, Seylan ve Filipinler gibi Uzak Doğu ülkelerinde özel olarak bitkiler üzerinde yetiştirilen böceklerin, daha sonra alkolde eritilerek mobilya cilası üretildiğini anlattı.
Böcekten üretilen cila kullanılan mobilyaların son derece pahalı olduğunu söyleyen Ecevit, bu mobilyaların özelliğinin, cilaları nedeniyle silindikçe parlamaları olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Ecevit, ayrıca böceklerin boya yapımında kullanıldığını da bildirdi.
Cinayetlerin aydınlatılması
Böceklerin kullanıldığı bir başka alanın ise Adli Entomoloji olduğunu belirten Ecevit, günler sonra bulunan cesedin üzerinden alınan böcek ve larva örnekleri ile ölüm zamanı ve yara hakkında bilgi edinilebildiğini anlattı.
Cesedin çürümeye başladığında ve çürüme sürecinde yaydığı kokuya göre üzerine gelen böceklerin türlerinin değiştiğini belirten Ecevit, ceset üzerinden alınan böceklerin ve larvaların ölüm zamanı ile ilgili ipuçları verdiğini kaydetti.
Ecevit, Türkiye'de de bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.
Tıpta kullanımı
"Lucilia sericata" denilen ve halk arasında yeşil sinek olarak bilinen sineklerin larvalarının ise yara tedavisinde kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Ecevit, bu sineklerin savaş alanlarında yaralanan askerlerin açık yaralarına yumurtladıktan sonra yara içinde oluşan larvaların bir süre sonra yaraların kapanmasına neden olduğunun gözlendiğini anlattı.
Günümüzde bu konuda bilimsel çalışmalar yapıldığını belirten Ecevit, söz konusu larvaların antibiyotik salgıladığı ve ölü dokuyu yiyerek yarayı temizlediğini, ayrıca "allantoin" denilen bir madde salgılayarak yaranın kapanmasına yardımcı olduğunu belirtti.
Türkiye'nin böcek türleri açısından oldukça zengin bir ülke olduğuna dikkat çeken Ecevit, tarihi eser kaçakçılığı gibi bazı böcek türlerinin de çeşitli çalışmalar için kaçırıldığını savunarak bununla ilgili gerekli önlemlerin vakit geçirilmeden alınması gerektiğini vurguladı.
|