Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Kampçılık  (Okunma Sayısı 1966 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
-LoSS AnGeL-
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 729



Üyelik Bilgileri
« : 08 Mayıs 2010, 09:49:54 »

Kampçılık

Kampcılık, Doğa sporlarının ayrılmaz bir parcasıdır.İnsanda heyecan,coşku ve bazı anlarda ise bağımlılık yapar. Vahşi doğanın koynunda yapacağınız bir kamp aktivitesi esnasında öğrenecekleriniz kent yaşamınızı da oldukca kolaylaştıracaktır.Kampta gecirdiğiniz bazan hoş, bazan bunaltıcı anlar esnasında edineceğiniz yeni beceriler ile, hayatınızı renklendirecek ve daha yaşanır hale getireceksiniz.. Vahşi tabiatın ortasında guven içinde kalabileceğiniz, geçici bir yuvayı, kısa sureliğine de olsa yaşanır hale getirme gayretleriniz size o ana kadar hiç tanımadıgınız tadları keşfetme fırsatı da verecek.

Kendi ellerinizle pişirdiğiniz yemekler,sıcak bir uyku tulumu,sessiz bir gece,yıldızlar ve siz..

Kampcılıkta en temel unsur doğaya saygıdır..Bir yandan konforunuzu dusunurken diğer yandan da ortamın doğallıgına zarar vermemeyi öncelikleriniz arasına alacaksınız.Bizlere böylesine mutluluk veren doğal guzelliklere saygı gostermek, birinci görevimiz olmalıdır. Bu da ancak eğitimle pekişmiş, bilinçli yapılan bir kampcılıkla mümkün olabilir.. Bu sayfamız içinde sizlere aktaracağımız notlarda nelere dikkat edilmesi gerektiği,kamp yeri seçimi ve kampta yaşam gibi kısa pratik bilgilere ulaşacaksınız..

Doğaya en az zarar verecek şekilde kamp yapmanın kuralları

1. Yuruyusleriniz esnasında daha once kullanılmış, mevcut patikalardan faydalanın.Kestirme ve yeni yollar yaratmayın.
2. Mümkün olduğunca ve her zaman daha önce kamp yapılmış alanları kullanın.
3. Tuvalet ihtiyaclarınızı su kaynakları,patikalar ve kamp yerlerinden uzakta giderin..
4. Ateş yakmak yerine bir ocak kullanın.Ateş yakmanız gerekiyorsa da daha önce yakılmış yerleri kullanın.Ateşinizin söndüğünden emin olmadan da kamp yerinden ayrılmayın..
5. Temizlik ihtiyaclarınızı su kaynaklarını ve kamp alanını kirletmeyecek şekilde ve cevreye zarar vermeyecek maddeler kullanarak yapın.
6. Çiçekler,çimenler ve diğer bitki örtüsünü,kayalar ve çevre dokusunu bozacak,zarar verecek eylemlerden uzak durun.
7. Vahşi yaşama hiçbir şekilde müdahale etmeyin.Çevredeki hayvanları kendi haline bırakın kesinlikle beslemeyin.
8. Sadece kendi çöplerinizi değil, tüm ekibin hatta sizden önce bırakılanları da bir çöp torbasında toplayıp şehre kadar taşıyın..

Kamp yeri seçimi

1. Mevcut ve daha onceden kullanılarak tahrip olmuş yerler
2. Kar ile kaplı alanlar
3. Kayalık yamaçlar
4. Kumlu,topraklı veya çakıllı yatık zeminler
5. ormanlık alanlarda ölü yapraklarla kaplanmış zeminler doğaya en az zarar ile kamp yapılabilecek alanlardır..
6. Dere yatakları,çığ ve taş düşme riski olan alanlar,vahşi hayvanların geçiş yolları, kamp kurmak için tehlikelidir

Bunlara dikkat edin!

1. Çayırlıklar ve çimenler zarar gormeye açık eko sistemlerdir.Otluk bir zeminde bir hafta kalacak olan bir cadır kapladığı alandaki tüm bitki örtüsünün bir sezon boyunca yok olmasına sebep olur.Uzun süreli kamplarda çadır yerinizi sıkca değiştirin..
2. Fundalıklar ve ufak çalıların, gelişip serpilmek ve tohumlama yapıp birkaç santimetre daha uzamak için çok fazla zamanları yoktur unutmayın..
3. Su kenarlarında yaşayan bitkiler diğerlerinden daha hassastır.Çok sayıda insanın her gecen gün, artarak, kırlara ve vahşi doğaya yönelmesi sonucunda su kirliliği de artarak büyümekte olan bir sorundur. Kampınızı su kaynaklarından en az 100 metre mesafeye kurun.
4. Kamp yerinizi secmeden önce yaratacağınız zararı konforunuzdan önce düşünün.Kampta, çevreye daha az zarar verecek daha hafif ayakkabılar giyin.
5. Oturmak için mevcut taş ve kütükleri kullanın, yenilerini getirmeyin.
6. Doğru eğime sahip doğru yerlere yerleşin.Bir yamacı düzleyip çadır kurmaya kalkmayın veya cadır etrafına kanal kazmayın.
7. Rahatınız için kamp yeri seçiminde rüzgar önemli bir etkendir.Cadırı kurarken rüzgar yönünü dikkate alın.Dağ rüzgarlarının öğleden sonra yamaç yukarı,gece ise dağdan aşağı doğru eseceğini unutmayın..Cadırınızı hava bozdugu anda rüzgarı içine almayacak şekilde kurun.

Malzeme ve Giysi Seçimi

Doğa sporları giysi ve malzemeleri,özellikleri ve secenekleri oldukca fazla olan bir çeşitliliğe sahiptir.Önemli olan, bu seçenek zenginliği içinde aradığınız bulmak değil,sizi kuru,konforlu ve güvende olmanızı sağlayacak malzemeleri seçmenizdir. Her faaliyete giderken, eksiklerinizi hemen gidermek yerine belli bir deneyim kazanmayı bekleyin. Deneyimleriniz geliştikce tercihleriniz de şekillenecektir.Yılda bir kez veya bir daha hiç kullanmayacağınız bir malzemeyi satın almak,ekonomik sıkıntılar yaratmakla beraber evinizde kullanılmayan malzeme kalabalıklığı da yaratacaktır. İlk faaliyetlerinizde malzemelerinizi ödünc alın,kiralayın veya kendiniz uydurun.Sizden daha tecrübeli arkadaşlarınızın tavsiyelerini dinleyin ve onlardan yardım isteyin.Her faaliyete giderken neler götürdüğünüzü kaydedin.Faaliyet sonrasında ise, neleri kullandığınızı ve güvenlik amaçlı olarak nelerin mutlaka bulunması gerektiğini,hangi malzemelerin de hiç kullanılmadığını belirleyin.Böylece gereksiz ağırlıkları günlerce taşımaktan kurtulmuş olursunuz. Eğer birden fazla gün için doğada kalmaya karar verdiyseniz, Ana kamp malzemeleri, sırtçantası, çadır,uyku tulumu,mat,ayakkabı ve giysiler size mutlaka gerekli olan temel ihtiyaçlarınızdır. Dağlarda karşılaştığınız kötü koşullardan hızlı bir şekilde kaçıp kurtulmak imkanınız olmayabilir.Ne kadar isteseniz de uzun sureler bu zorluklarla mücadele etmeniz ve direnmeniz gerekebilir.Böyle anlarda sizi hayata bağlayan,direnme,mücadele etme ve daha uzun sure yaşama imkanını verecek olan tek şey, o anda sahip olduğunuz ve yanınızda bulundurduğunuz malzemelerinizdir. Malzemelerinizi secerken fiyat etiketlerini değil de, gerekli olan özelliklere sahip olup olmadıklarını dikkate alın.Vahşi doğa koşulları ve dağlardaki sürekli değişken zor hava şartları, konfor anlayışınızı alt limitlere kadar zorlamınızı gerektirecektir.Bunu unutmayın.

Doğru Şekilde Çadır Kurma

1. Eğer çadırınızı ilk defa kullanacaksanız kullanma talimatını iyice okuyunuz ve çadırı doğaya gitmeden önce mutlaka evde yada bahçenizde kurunuz.
2. Çift katlı çadırlar iki ayrı gruba ayrılabilirler: Önce iç tentenin kurulduğu çadırlar ve önce dış tentenin kurulduğu çadırlar. Önce iç tentenin kurulduğu çadırlar daha hızlı kurulabilirler. Ayrıca pollerle desteklenmiş iç tentenin üzerine gergi ipleriyle sabitleştirilmiş bir dış tentenin olması çadırı daha stabil hale getirir. Bu tip çadırların dezavantajı yağışlı havalarda çadırı kurarken ve sökerken iç tentenin ıslanabilmesidir.
3. Kamp yerinizi seçtikten sonra rüzgarın hangi yönden estiğini kontrol edin ve çadırınızı buna göre yerleştirin.
4. Rüzgarlı ve yağışlı havalarda çadırınızı mümkün olduğunca kısa sürede kurmalısınız. Genelde kendi kendine ayakta durabilen dome çadırlarda çadır kurulduktan sonra en uygun yere yerleştirilir.
5. Kurduğunuz çadırınızın sabitlemediğiniz zaman rüzgarda rahatça uçabileceğini unutmayın; hemen en az 4-6 noktasından zarar görmeyeceği ve uçup gitmeyeceği şekilde sabitleyin.
6. Dış tentenin iyi bir şekilde gerilmesi de rüzgarda sallanmasını ve hatta yırtılmasını engelleyecektir. Eğer hava kötüyse ya da kötüleşme şansı varsa çadırınızı mümkün olan her yerinden kazıklarla sabitleyin ve gergi iplerinin hepsini kullanın.
7. Kazıkların hepsinin sağlam bir şekilde yere girdiklerinden emin olun ve eğer çıkabilecek olanlar varsa bunları taşlarla sabitleyin.
8. Kar veya buz üzerinde çadır kurmanız gerektiğinde ise durum farklılaşacaktır. Normalde kullanılan kazıklar bu zeminde işe yaramazlar. Yumuşak karda ufak alüminyum plakalar kara gömülerek ve kazma veya batonlar kullanılarak çadır sabitlenebilir. Sert kar ve buzda ise kazmalar ve bu iş için üretilmiş buz kazıkları kullanılmalıdır.
9. Çadırı toplarken de kurma işleminin tam tersini yapmalısınız. Eğer dış tente ıslaksa iç tenteden farklı bir yere konulmalıdır. Rüzgarlı havalarda genelde çadırı toplamak için fazla zaman olmayacaktır. Bu durumlarda çadırın uçmaması için özel bir dikkat gerekir.
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Kampçılık
« Posted on: 19 Nisan 2024, 17:26:01 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kampçılık oyunlari, Kampçılık programi, Kampçılık oyunu indir, Kampçılık program yükle, Kampçılık download, Kampçılık istenmeyen tüyler, Kampçılık resimleri, Kampçılık haber, Kampçılık yükle, Kampçılık lazer epilasyon, Kampçılık msn eklentisi, sarki sözleri
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer: