Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı?  (Okunma Sayısı 1770 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 28 Mart 2013, 10:28:14 »

Tüp bebek tedavisinde, yumurtayı büyütme hormonları kullanılıyor. Bilinçli şekilde yararlanılması gereken bu ilaçların, kansere yol açtığına dair bir veri bulunmuyor.
Tüp bebek sürecinde kullanılan ilaclar kanser riskini artırırmı?

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir’in tüp bebek tedavisine ilişkin verdiği bilgiler...

Erkeğin yumurtasından biyopsi yoluyla elde edilen spermlerle oluşan gebeliklerde bir sorun olur mu?
Bazen erkeklerin menisinde sperm hücresi bulunmamaktadır. Bu hastaların testisinde mikroskop altında yapılan ameliyatla sperm hücresi bulunup yumurtaya enjekte edilir ve bunların normal menideki spermler gibi görev yapmalarıyla gebelik elde edilir.

Blastosist ve tek embriyon transferi, redüksiyona (embriyon azaltma işlemi) alternatif midir?
Uygun hastalarda 2 embriyon transferi veya hastayla görüşerek tek blastosist transferiyle sağlıklı bir gebelik dönemi ve doğum önerilmektedir. Bu şekilde çoğul gebelik riskleri azaltılmış olup, redüksiyon işleminden kaçınılır.

Düşük riski ne boyutta?
Çoğul gebelik durumunda neler yapılabilir?
Aileyle konuşularak hastaya redüksiyon anlatılıp, alacakları karar doğrultusunda işlem yapılabilir. Bu işlem 8-12 hafta arasında, transvajinal veya transabdominal ultrason eşliğinde gerçekleştirilir. Embriyon redüksiyonundan sonra total gebeliği kaybetme riski yüzde 5 olarak belirtilmiştir.

Embriyon azaltma işleminin başlıca riskleri nelerdir?
Bu işlemden sonra kanama, enfeksiyon veya hastanın ağrısının başlaması üzerine, 100 hastadan 5’in de düşük yapma riski vardır. İlaç kullanılıp işlemin steril şartlarda yapılmasıyla bu risk azaltılmaya çalışılsa da, sonuç kaçınılmaz olabilir.

Embriyon azaltma işlemi gebeliği etkiler mi?
Embriyonlar bazen kendiliğinden azalabilir. Yapılan müdahalelerle 2 hafta içinde düşük riski atlatılır ve gebelik genellikle sorunsuz devam eder. Redüksiyon yapılan gebelik ise hasta için hiç bir problem yaratmamaktadır.

Doktora gitmekte gecikmeyin
Çiftlerde tıbbi bir sorun olmadığı halde gebelik elde edilemiyorsa nasıl bir yol izlemek gerekir?
Herhangi bir sorun tespit edilmediği takdir de bu hastalar nedeni tam açıklanamayan infertil hastalar olarak değerlendirilir. Bu hastalara yaşları uygun olduğu takdirde aşılama tedavisi yapılır. Eğer aşılama tedavilerinden yarar görülmez ise diğer yardımcı üreme tekniklerinden (mikroenjeksiyon) yararlanılır.

İleri yaşlardaki hastalar ne kadar beklemelidir?
Çiftler, 1 sene korunmasız, düzenli cinsel ilişkiye rağmen kadın gebe kala mıyorsa; infertil olarak kabul edilir. Ancak 37 yaşından büyük hasta larda 1 yılı beklemek çok doğru olmayabilir. Bu açıdan ileri yaş hastalarının, evliliğin ilk 6 ayında gebe kalamadıkları taktirde mutlaka bir infertilite uzmanı na başvurmaları gerekmektedir.

Tüp bebek kaç kez denenebilir?
Hastada sperm, yumurta ve rahim olduğu sürece, tüp bebeğin tıbbi olarak denenmesinde sakınca yoktur. Ancak hastanın gebelik şansı 5’inci denemeden sonra azalır.

Bu tedaviler sonucu dış gebelik olur mu?
Rahim içine transfer edilen embriyonlar, bazen nedeni tam açıklanamasa da tüplerin içine, karın içi veya rahim ağzına doğru yerleşebilirler. Bu durumlarda tubal gebelik (tüpte gebelik), abdominal gebelik (karında gebelik), servikal gebelik (rahim ağzın da gebelik) türlerinden söz edilir. Bu gebelikler dış gebelik olarak adlandırılır ve 100 hastadan 2’sin de görülebilir.

Tedavide kullanılan ilaçlar kanser riskini artırırmı?
Tüp bebek tedavisinde yaklaşık 25-30 yıldır yumurtayı büyütme hormonları kullanılmaktadır. Bu güne kadar dünya çapında yapılan araştırmalar, bu ilaçların kansere yol açtığını kanıtlayan sonuçlar vermemiştir.

İlaçlarınızı bilinçli kullanın!
İlaçların yan etkisi var mıdır?
Kullanılan hap, burun spreyi, cilt altı vajinal jel ve kas içi ilaçlar konusunda doktorun direktifleri uygulandığında; tedavinin tespit edilmiş hiç bir zararı yoktur. Ancak bilinçsiz kullanım büyük sakıncalar yaratabilir.

Bu tedaviler sonucu yumurtalık rezervi tükenir mi?
Bu kaygı boşunadır. Bu tedaviler, eriyecek olan yumurtaları elde etmeye yöneliktir.

40 yaşından sonra gebelik şansı azalıyor
Kadınların üremesini etkileyen faktörler nelerdir?
En önemli faktör yaştır. Kadının yaşı arttıkça doğurganlık özelliği azalır. 44 yaşından sonra gebelik şansı oldukça azdır. Daha önce geçirilen ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla yumurtalık ve tüpleri etkileyen enfeksiyonlarda gebelik şansını olumsuz etkiler.

Miyomlar, kısırlık nedenimidir?
Miyomlar rahim iç tabakasına yani embriyonun gelişeceği yere baskı yapıyorsa gebelik şansını etkiler. Rahim duvarından dışarı doğru büyümüş miyomlar ise çok büyük değillerse gebelik şansını etkilemezler.

Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler tedaviye ne zaman yönelmeliler?
Kadının yaşı 35’in altındaysa ve öyküde gebelik oluşumunu etkileyebilecek bir sorun yoksa inceleme ve tedaviye 1 yıl içinde başlanabilir. Eğer yaş 35’in üzerindeyse ve geçmişte gebelik oluşumunu etkiyebilecek bir problem varsa; incelemeye ve tedaviye 6 ay sonra başlanmalıdır.

Tüp bebek tedavisi kaç yaşına kadar uygulanabilir? İleri yaşlardaki kadınlar ne kadar beklemelidir?
Tüp bebek 45 yaşına kadar uygulana bilir. Ancak 40 yaşından sonra şansın azaldığını bilmek gerekmektedir.
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı?
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:09:50 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? oyunlari, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? programi, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? oyunu indir, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? program yükle, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? download, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? istenmeyen tüyler, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? resimleri, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? haber, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? yükle, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? lazer epilasyon, Tüp Bebek Sürecinde Kullanılan Ilaclar Kanser Riskini Artırırmı? msn eklentisi, sarki sözleri
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Çocukları Tedavi Etmeyip Zehirleyen Ilaçlar! Yeni
Çocuk Sağlığı
AnqeL_qiRL 1 2805 Son Mesaj 06 Mayıs 2010, 23:42:05
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Bitkisel Ilaçlar Kelliğe Çözüm Değil Yeni
Cilt Hastalıkları
kezban62 0 2262 Son Mesaj 07 Mayıs 2010, 15:59:53
Gönderen : kezban62
Çocuklarımıza Içirdiğimiz Bazı Ilaçlar Ve Tehlikeleri Yeni
Çocuk Gelişimi
kezban62 1 2791 Son Mesaj 03 Temmuz 2013, 08:27:19
Gönderen : Karaelmas
Boşanma Sürecinde Baba Olmak Yeni
Evlilik Ve Aile
kezban62 0 1833 Son Mesaj 07 Temmuz 2011, 20:07:21
Gönderen : kezban62
Kanser Riskini Arttırıyor Mangal Yeni
Genel Sağlık
imge34 0 1928 Son Mesaj 19 Ocak 2013, 20:54:19
Gönderen : imge34