Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Artvin Yemekleri  (Okunma Sayısı 3396 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 25 Nisan 2011, 12:44:10 »

Ağartı, Artvin Mutfağı, Hasuta, Kaygana, Keşkek, Kuymak

Yöresel yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin olan Artvin mutfağında Ağartı denilen süt ve süt mamüllerinden yapılan yemekler arasında “ kuymak ” mahalli yemek olarak yaylacılar tarafından yapılır. Yörede yetişen sebze ve kır otlarından değişik türlerde yemekler de yapılmaktadır.

Hamur işlerinde; hinkel , cergebas , bişi , katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler yer almaktadır. Hinlek ve cergebas denilen hamur yiyecekler çevreye özgüdür.

Topluca yapılan “ harfana”larda ve ziyaretlerde taze etlerle ve ağaç şişlerle hazırlanılan kebaplar yörede önem arz etmektedir. Ayrıca köylerde kışlık kavurma yapıp saklanır.

Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk arasında “ gendirme ” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel yemeklerdir.

Çorbalardan “ püşürük ” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir. Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır. Ayrıca sahil kesiminde yer alan halkın mahalli yemekleri arasında, hamsi balığından hazırlanan; hamsili pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura yer almaktadır.

Başlıca tatlılar, hasuta , kaysefe , zurbiyet , ballı lokumdur.

Artvin’den Yemek Tarifleri

Kuru fasulyeli kesme çorba

Malzemeler:
1/2 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı erişte
5 su bardağı su
1 adet küçük soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz, karabiber

Hazırlanışı: akşamdan ıslatılmış kuru fasulyeler 5 bardak su ilave edilerek haşlanır. Fasulyeler iyice yumuşayınca erişteler eklenir. Tuz ve karabiber ilave edilir ve erişteler pişene kadar kaynatılır. Diğer tarafta küçük küçük doğranmış soğanlar yağda kavrulur. Salça eklenir ve birkaç dakika daha çevrilir, fasulyeli karışıma katılır. Bir iki taşım daha kaynatılır ve sıcak servis edilir.

Herisa

Malzemeler:
2 su bardağı buğday
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su

Hazırlanışı: Geceden ıslatılmış bulguru tuz atarak aynı suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Gerekirse su ilave edilir. Piştikten sonra biraz ezerek soğutulur. Diğer tarafta şerbeti kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Şerbet buğdayın üzerine dökülerek servis edilir. Dilenirse üzeri ceviz ile süslenir.
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Artvin Yemekleri
« Posted on: 19 Nisan 2024, 02:20:21 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Artvin Yemekleri oyunlari, Artvin Yemekleri programi, Artvin Yemekleri oyunu indir, Artvin Yemekleri program yükle, Artvin Yemekleri download, Artvin Yemekleri istenmeyen tüyler, Artvin Yemekleri resimleri, Artvin Yemekleri haber, Artvin Yemekleri yükle, Artvin Yemekleri lazer epilasyon, Artvin Yemekleri msn eklentisi, sarki sözleri
!aysun!
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 613



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2011, 14:10:53 »

teşekkürler
Logged

Karaelmas
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2201



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 06 Temmuz 2013, 09:01:42 »

Teşekkürler.
Logged
tu
Acemi Üye
**


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 39

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : 17 Ağustos 2013, 09:08:13 »

çok lezzetli gözüküyor. teşekkürler
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Artvin Kan Alma Birimi Yeni
Sağlık Kuruluşları
Honey_Face 0 1764 Son Mesaj 01 Haziran 2013, 15:23:50
Gönderen : Honey_Face