Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Edirne Yemekleri  (Okunma Sayısı 6759 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 25 Nisan 2011, 12:58:56 »

Ciğer Sarma, Damat Paçası, Edirne Mutfağı, Tarhana Çorbası
Edirne mutfağı genellikle Osmanlı saray mutfağının lezzetlerini yansıtan bir mutfak kültürüne sahiptir. Günümüze kadar gelen etli yemekler, hamur uşleri ve tatlılar, özellikle iftar sofralarında hala tercih ediliyor. Hem iftarda hem de sahurda çorba vazgeçilmez.

Yörenin tarha çorbası oldukça meşhur. Ana yemekler olarak da, etli yemeklerde damat paçası, ciğer sarma, Çerkez tavuğu tercih ediliyor. Halen günümüzde de yapılagelen yaprak ciğer kavurmasını mutlaka denemelisiniz. Her ne kadar birçok ilde lokantalarda yapılmaya çalışılsa da, yerinde yemek daha bir başka. Sonra, kuskus kapaması, yufkalı pilav, Rumeli lokması, salma, kıymalı saray pidesi, etli Rumeli lokması, kandili mantısı; hamur yemekleri olan piruhi, bulgurlu kol böreği, kaçamak, etli kandil mantısı, hindi dolma, bulgurlu ve eksimikli kol böreği, kesme, tarhana bulamacı sıklıkla yapılıyor. Yemek sonrasında tatlı olarak da dilber dudağı, sargı burma, pelte peşim, zerde, nişasta helvası, Selanik tatlısı, keçi patisi, peynir tatlısı, höşmerim, kaşık helvası yenilmektedir. Özellikle sahur vakitlerinde, kol böreği ile birlikte hem tatlı niyetine, hem de midenin rahat etmesi için, çeşitli kurutulmuş meyvelerden yapılan hoşaflar tercih ediliyor.

Edirne’den Yemek Tarifleri

Ciğer Tava
Malzemeler :
Dana ciğeri,
buğday unu,
yağ,tuz,
kurutulmuş kırmızı biber.

Hazırlanışı: Sinirleri alınan taze dana karaciğeri keskin bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra kıyılan ciğerler una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılır.Tavadan alınan kızarmış ciğerler servise sunulur.Ciğer tavanın yanında mutlaka yazın güneşte kurutulup kırmızı hale gelen biberler kızgın yağda kızartılıp verilir.

Ciğer Sarması
Malzemeler:
1 takım kuzu ciğeri
2 bardak pirinç
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı karabiber
1 kaşık salça
3 bardak su
yeterince tuz, yağ

Hazırlanışı: Ciğerler bir tencerede kavrulur. Sonra soğan ve salça ilave edilip birlikte kavrulur. Aynı tencereye 2 bardak pirinç ilave edilip ciğerlerle kavrulur. Daha sonra 3 bardak su, tuz, karabiber ve nane ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir. Daha sonra kuzu ciğerinin sarmasına bohçalar halinde sarılıp bir tepsiye dizilir. Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmaların üstüne yumurta sarısı sürülüp pişirilir.

Elbasan tava
Malzemeler:
3 çorba kaşığı margarin
750 gr. kemiksiz kuzu eti
2 orta boy soğan
6 su bardağı su, tuz
6 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı un
3 yumurta sarısı

Hazırlanışı: Margarin bir tavada eritilir, yağ kızınca etler ilave edilip bir kez alt üst edilip iki tarafı altın sarısı rengini alıncaya kadar 3′er dakika pişirilir. İri doğranmış soğanlar, su tuz ilave edilerek kısık ateşte 1, 1.5 saat pişirilir. Başka bir kapta yoğurt unla karıştırılır içine 2.5 bardak süzülmüş et suyu konarak ağır ateşte 10 dakika pişirilir. Yumurta sarıları çırpılıp karışıma eklenir. Sos sıcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 5-10 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Etli marul sarması
Malzemeler: 4 kişilik
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 marul
100 gr baldo pirinci
1 domates
1 soğan
250 gr kıyma
2 çorba kaşığı zeytin yağı
Tuz, karabiber, kimyon

Hazırlanışı: Marul yapraklarını tek tek ayırıp yıkayın. Kaynar suda 1 dakika kadar haşlayıp buzlu suyun içine atın. 5 dakika bekletip süzün. Soğan ve domatesi temizleyip rendeleyin. Maydanozu ve dereotunu temizleyip kıyın.Geniş bir kapta kıyma, domates, soğan, pirinç, maydanoz, tuz ve baharatı karıştırın. Marul yapraklarının ortasına kıymalı karışımdan yerleştirin. Yaprak sarması gibi sarın. Sarmaları tencereye dizin. Üzerlerine zeytin yağını gezdirerek dökün. 1 su bardağı kadar su ilave edin. Porselen bir tabakla sarmaların üzerini kapatın. Tencerenin de kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika pişirin. Servis tabağına alıp dilerseniz yoğurt ile birlikte servis yapın.

Katmerli pazı böreği
Gerekli Malzemeler: 6 kişilik
Yarım kilo pazı
3 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
3 yumurta akı
2 soğan
1 çay bardağı susam
1 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
Tuz

Hazırlanışı : Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta akı, yoğurt ve tuzu ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Küçük bezeler haline getirip 10 dakika dinlendirin. Pazıyı yıkayıp süzün ve doğrayın. Soğanları kıyın. Tavada 2 kaşık sıvıyağı ısıtıp soğanı pembeleştirin. Pazıyı ekleyin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Susamı havanda hafifçe dövün. Kalan sıvıyağı susamla karıştırın. Hamur bezelerine fırça ile susamlı sıvıyağ sürerek açın. Hamuru dörde katlayıp tekrar açın. Kare şeklinde kesip ortalarına iç malzemeyi yerleştirin. Muska şeklinde katlayıp kenarlarını hafifçe bastırın. Fırın tepsisini yağlayın. Hamurları tepsiye dizip üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Nohutlu ekmek
Malzemeler: 10 kişilik
6 su bardağı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
45 gr nohut
1.5 çorba kaşığı tuz
Su

Hazırlanışı: Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun. Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 1 saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.

Gaziler helvası
Malzemeler: 6 kişilik
250 gr un
200 gr badem
100 gr tozşeker
100 gr tereyağı
2 su bardağı süt

Hazırlanışı : Bademleri ılık suda bekletip kabuklarını soyun. Bir kaç bademi süslemek için ayırın. Sütü bir tencereye alıp ısıtın. Şekeri ekleyip karıştırın ve tencereyi ocağın üzerinden alın. Tereyağını geniş bir tavada eritin. Un ve bademleri ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun. Şekerli sütü azar azar ilave edip karıştırmaya devam edin. Helva pişince ocaktan alıp tencerenin kapağını kapatın ve yarım saat dinlendirin. Helvayı streç folyo ile kaplanmış derin ve küçük kalıpların içine paylaştırın. Ters çevirerek servis tabaklarına aktarın Üzerine pudra şeker serpiştirin. Kavrulmuş badem, taze nane yaprakları ve dondurma ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Edirne Yemekleri
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:50:56 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Edirne Yemekleri oyunlari, Edirne Yemekleri programi, Edirne Yemekleri oyunu indir, Edirne Yemekleri program yükle, Edirne Yemekleri download, Edirne Yemekleri istenmeyen tüyler, Edirne Yemekleri resimleri, Edirne Yemekleri haber, Edirne Yemekleri yükle, Edirne Yemekleri lazer epilasyon, Edirne Yemekleri msn eklentisi, sarki sözleri
Karaelmas
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 2201



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 06 Temmuz 2013, 08:59:57 »

Teşekkürler.
Logged
Szanoz
Yeni Üye
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : 04 Şubat 2016, 18:47:30 »

Edirne ciger sanirim ciger tava oluyor gercekten ustalik isteyen farkli guzel bir lezzet paylasim icin de tesekkurler
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Russel Crowe: Ne Haber Edirne! Yeni
Televizyon / Radyo / Magazin
imge34 0 1998 Son Mesaj 29 Temmuz 2013, 17:57:20
Gönderen : imge34