kezban62
Moderatör

Cinsiyet: 
Mesaj Sayýsý: 11426
|
 |
« : 25 Nisan 2011, 12:58:56 » |
|
Ciðer Sarma, Damat Paçasý, Edirne Mutfaðý, Tarhana Çorbasý Edirne mutfaðý genellikle Osmanlý saray mutfaðýnýn lezzetlerini yansýtan bir mutfak kültürüne sahiptir. Günümüze kadar gelen etli yemekler, hamur uþleri ve tatlýlar, özellikle iftar sofralarýnda hala tercih ediliyor. Hem iftarda hem de sahurda çorba vazgeçilmez.
Yörenin tarha çorbasý oldukça meþhur. Ana yemekler olarak da, etli yemeklerde damat paçasý, ciðer sarma, Çerkez tavuðu tercih ediliyor. Halen günümüzde de yapýlagelen yaprak ciðer kavurmasýný mutlaka denemelisiniz. Her ne kadar birçok ilde lokantalarda yapýlmaya çalýþýlsa da, yerinde yemek daha bir baþka. Sonra, kuskus kapamasý, yufkalý pilav, Rumeli lokmasý, salma, kýymalý saray pidesi, etli Rumeli lokmasý, kandili mantýsý; hamur yemekleri olan piruhi, bulgurlu kol böreði, kaçamak, etli kandil mantýsý, hindi dolma, bulgurlu ve eksimikli kol böreði, kesme, tarhana bulamacý sýklýkla yapýlýyor. Yemek sonrasýnda tatlý olarak da dilber dudaðý, sargý burma, pelte peþim, zerde, niþasta helvasý, Selanik tatlýsý, keçi patisi, peynir tatlýsý, höþmerim, kaþýk helvasý yenilmektedir. Özellikle sahur vakitlerinde, kol böreði ile birlikte hem tatlý niyetine, hem de midenin rahat etmesi için, çeþitli kurutulmuþ meyvelerden yapýlan hoþaflar tercih ediliyor.
Edirne’den Yemek Tarifleri
Ciðer Tava Malzemeler : Dana ciðeri, buðday unu, yað,tuz, kurutulmuþ kýrmýzý biber.
Hazýrlanýþý: Sinirleri alýnan taze dana karaciðeri keskin bir býçakla ince ince yaprak þeklinde kýyýlýp, yýkanýp tuzlandýktan sonra kýyýlan ciðerler una bulanýp bol ve kýzgýn yaðda kýzartýlýr.Tavadan alýnan kýzarmýþ ciðerler servise sunulur.Ciðer tavanýn yanýnda mutlaka yazýn güneþte kurutulup kýrmýzý hale gelen biberler kýzgýn yaðda kýzartýlýp verilir.
Ciðer Sarmasý Malzemeler: 1 takým kuzu ciðeri 2 bardak pirinç 6 adet taze soðan 1 adet kuru soðan 1 demet taze nane 1 çorba kaþýðý karabiber 1 kaþýk salça 3 bardak su yeterince tuz, yað
Hazýrlanýþý: Ciðerler bir tencerede kavrulur. Sonra soðan ve salça ilave edilip birlikte kavrulur. Ayný tencereye 2 bardak pirinç ilave edilip ciðerlerle kavrulur. Daha sonra 3 bardak su, tuz, karabiber ve nane ilave edilerek kýsýk ateþte 10 dakika piþirilir. Daha sonra kuzu ciðerinin sarmasýna bohçalar halinde sarýlýp bir tepsiye dizilir. Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmalarýn üstüne yumurta sarýsý sürülüp piþirilir.
Elbasan tava Malzemeler: 3 çorba kaþýðý margarin 750 gr. kemiksiz kuzu eti 2 orta boy soðan 6 su bardaðý su, tuz 6 su bardaðý süzme yoðurt 1/2 su bardaðý un 3 yumurta sarýsý
Hazýrlanýþý: Margarin bir tavada eritilir, yað kýzýnca etler ilave edilip bir kez alt üst edilip iki tarafý altýn sarýsý rengini alýncaya kadar 3′er dakika piþirilir. Ýri doðranmýþ soðanlar, su tuz ilave edilerek kýsýk ateþte 1, 1.5 saat piþirilir. Baþka bir kapta yoðurt unla karýþtýrýlýr içine 2.5 bardak süzülmüþ et suyu konarak aðýr ateþte 10 dakika piþirilir. Yumurta sarýlarý çýrpýlýp karýþýma eklenir. Sos sýcak olarak etlerin üzerine dökülür ve önceden ýsýtýlmýþ fýrýnda 5-10 dakika üzeri kýzarýncaya kadar piþirilir. Sýcak servis yapýlýr.
Etli marul sarmasý Malzemeler: 4 kiþilik 1 demet dereotu 1 demet maydanoz 1 marul 100 gr baldo pirinci 1 domates 1 soðan 250 gr kýyma 2 çorba kaþýðý zeytin yaðý Tuz, karabiber, kimyon
Hazýrlanýþý: Marul yapraklarýný tek tek ayýrýp yýkayýn. Kaynar suda 1 dakika kadar haþlayýp buzlu suyun içine atýn. 5 dakika bekletip süzün. Soðan ve domatesi temizleyip rendeleyin. Maydanozu ve dereotunu temizleyip kýyýn.Geniþ bir kapta kýyma, domates, soðan, pirinç, maydanoz, tuz ve baharatý karýþtýrýn. Marul yapraklarýnýn ortasýna kýymalý karýþýmdan yerleþtirin. Yaprak sarmasý gibi sarýn. Sarmalarý tencereye dizin. Üzerlerine zeytin yaðýný gezdirerek dökün. 1 su bardaðý kadar su ilave edin. Porselen bir tabakla sarmalarýn üzerini kapatýn. Tencerenin de kapaðýný kapatýp kýsýk ateþte 30 dakika piþirin. Servis tabaðýna alýp dilerseniz yoðurt ile birlikte servis yapýn.
Katmerli pazý böreði Gerekli Malzemeler: 6 kiþilik Yarým kilo pazý 3 su bardaðý un 2 çorba kaþýðý yoðurt 3 yumurta aký 2 soðan 1 çay bardaðý susam 1 su bardaðý sývýyað 1 yumurta sarýsý Tuz
Hazýrlanýþý : Unu hamur yoðurma kabýna alýn. Ortasýný havuz gibi açýp yumurta aký, yoðurt ve tuzu ekleyin. Yumuþak bir hamur elde edinceye kadar yoðurun. Küçük bezeler haline getirip 10 dakika dinlendirin. Pazýyý yýkayýp süzün ve doðrayýn. Soðanlarý kýyýn. Tavada 2 kaþýk sývýyaðý ýsýtýp soðaný pembeleþtirin. Pazýyý ekleyin, suyunu salýp çekinceye kadar kavurun. Susamý havanda hafifçe dövün. Kalan sývýyaðý susamla karýþtýrýn. Hamur bezelerine fýrça ile susamlý sývýyað sürerek açýn. Hamuru dörde katlayýp tekrar açýn. Kare þeklinde kesip ortalarýna iç malzemeyi yerleþtirin. Muska þeklinde katlayýp kenarlarýný hafifçe bastýrýn. Fýrýn tepsisini yaðlayýn. Hamurlarý tepsiye dizip üzerlerine çýrpýlmýþ yumurta sarýsý sürün. Önceden ýsýtýlmýþ 175 dereceye ayarlý fýrýnda 35-40 dakika piþirin. Sýcak olarak servis yapýn.
Nohutlu ekmek Malzemeler: 10 kiþilik 6 su bardaðý un 1 çorba kaþýðý sývýyað 45 gr nohut 1.5 çorba kaþýðý tuz Su
Hazýrlanýþý: Nohudu yýkayýp havanda dövün. Bir kaba alýp sýcak suyla ýslatýn ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoðurup yumuþak kývamlý bir hamur hazýrlayýn. Nohudu ekleyip karýþtýrýn ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrý bir yerde boza kývamýnda bir hamur hazýrlayýp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karýþtýrýn. Üzerini nemli bir bezle örtüp sýcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoðrulmasý gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuþaklýðýnda olana kadar yoðurun. Hamuru yaðlanmýþ tepsiye yayýn. Üzerini nemli bezle örtüp ýlýk bir ortamda 1 saat bekletin. Önceden ýsýtýlmýþ 180 dereceye ayarlý fýrýnda 35-40 dakika piþirin. Sýcak veya ýlýk olarak servis yapýn.
Gaziler helvasý Malzemeler: 6 kiþilik 250 gr un 200 gr badem 100 gr tozþeker 100 gr tereyaðý 2 su bardaðý süt
Hazýrlanýþý : Bademleri ýlýk suda bekletip kabuklarýný soyun. Bir kaç bademi süslemek için ayýrýn. Sütü bir tencereye alýp ýsýtýn. Þekeri ekleyip karýþtýrýn ve tencereyi ocaðýn üzerinden alýn. Tereyaðýný geniþ bir tavada eritin. Un ve bademleri ekleyip sürekli karýþtýrarak pembeleþinceye kadar kavurun. Þekerli sütü azar azar ilave edip karýþtýrmaya devam edin. Helva piþince ocaktan alýp tencerenin kapaðýný kapatýn ve yarým saat dinlendirin. Helvayý streç folyo ile kaplanmýþ derin ve küçük kalýplarýn içine paylaþtýrýn. Ters çevirerek servis tabaklarýna aktarýn Üzerine pudra þeker serpiþtirin. Kavrulmuþ badem, taze nane yapraklarý ve dondurma ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
|