Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi  (Okunma Sayısı 3959 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
Azeri_Güzeli
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 572



Üyelik Bilgileri
« : 10 Mayıs 2010, 21:54:22 »

Yara izleri (skar), kişinin dış görünümdeki estetiğini bozmaları, istenmeyen anıları hatırlatmış olmaları ve çoğu kezde kaşıntı-kabarma gibi şikayetlerin sebebleri olurlar. Bu nedenle de hem tedavi amaçlı olarak hem de estetiği sağlayabilmek için, tedavileri plastik cerrahi açısından her zaman önemli bir yer tutmaktadır.

Kazalara, yanıklara, geçirilmiş cerrahi işlemlere ya da kişinin kendi vücudunda yaptığı travmalara bağlı olarak oluşabilen izlerin tedavisinde her geçen gün gelişen teknolojik uygulamaların hedefi izi en belirsiz hale getirmektir.

İz tedavisi, izin oluş şekli, oluş zamanı, yaralıyıcı alettin türü, yaralanma sonrası uygulanan tedavi, kişinin vucudunun yaraya verdiği reaksiyon gibi bir çok etkene bağlıdır. İz tedavisindeki protokollerde bu etkenlere bağlı olarak değişmektedir.
Plastik cerrahi sanatının hedefi, izi en az belirsiz hale getirmektir. Bu konuda çeşitli araştırmalar devam ederken, biz plastik cerrahlar yaptığımız operasyonlarda izleri saklamayı ve olabilecek en estetik sonucu yakalamayı hedefleriz. Ancak, acil cerrahi olaylardan, kazalardan, bıçak, cam, falçata, jilet gibi tedavi edilmemiş kesici alet yaralanmaları sonrasındaki bazı yaraların iyileşme izleri gerçekten kabul edilebilir gibi değildir. Tedavide bu izleri daha belirsiz hale getirmeye çalışırız.

Tedavilerin zamanlamasıda yaranın durumuna ve hastaya göre planlanmaktadır. Bazı yaralarda tedaviye hemen başlanabilirken, bazılarında yara olgunlaşması olan ortalama 6 ay beklenebilir. Bunun kararını sizi muayene eden hekim vermelidir.

Yara nasıl en az izle tedavi edilir?
Öncelikle yaranın ilk müdahalesi doğru olarak yapılmalıdır. Kesi alanı cerrahi kesilerdeki gibi temizlenmeli, yara kenarları düz hale getirilmeli ve yara katlarına uygun olarak en uygun sütür materyali ile kapatılmalıdır.
Tedavi sonrası uygun bakım ve kontrollerin doktorunuzun belirttiği programla yapılması ikinci esastır. Özellikle kol,bacak gibi yarada gerginlik oluşabilecek bölgelerde iz oluşumu daha fazladır. Bu bölgelerde tedaviden sonra gerginlik azaltıcı pozisyonlar yaranın daha az izle sonuçlanmasını sağlar. Yara izini önlemede önemli diğer bir faktörde,güneşten korunmaktır. Ortalama 18 ay yara yeri güneşten korunmalıdır. Uygun güneş koruma faktörlerinin doğru olarak kullanılması iz tedavisinde olumlu sonuca ulaşmamızı sağlayacaktır.

İz tedavisine ne zaman başlanmalıdır?
Bazı izlerde tedaviye hemen başlanabilirken, bazı tedaviye yaranın olgunlaşması beklenerek başlanabilir. Buna muayne sonucuna göre karar verilir.
Bu sebeble mümkün olduğu en kısa zamanda yara bu konuda tecrübeli bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Yarada zaman içinde değişiklik olurmu?
Kişinin yaraya verdiği reaksiyon ve tedaviye göre ilk zamanlar kızarık ve hafif kabarık olabilen yara,zaman içinde rengi soluklaşır ve kabarıklığı azalır.
Ancak bazı kişilerde yaralarda kabarma, pembe renkte koyulaşma, yaranın sınırlarının dışına taşması olur ki buna hipertrofik skar, daha ilerisinede keloid denir.

Yara vücudun her yerinde aynı şekilde mi iyileşir?
Gerginliğin fazla olduğu bölgeler olan kollar, bacaklar gibi alanlarada yara kenarlarının genişlemesi sık görülebilir. Göğüs ön yüzü, omuz, kulak kepçesi gibi vücudun bazı yerleri ise hipertrofik skar ve keloid oluşumuna çok müsait alanlardır. Bu bölgelerin tedavilerinde daha özenli davranmak gerekir.

Hangi bölgelerde yara izi daha az olur?
Genital bölge,üst göz kapağı gibi bölgelerde skar dediğimiz yara izi daha az oluşur.

Acil yaralanmalarda tedavinin basamakları nelerdir?
1- Öncelikle doğru yapılan, mümkünse plastik cerrahi uzmanının tedavi ettiği akut dediğimiz acil tedavi.
2- Yeterli sürede uygun pansuman ve istirahat.
3- İyileşme dönemi süresince belirtildiği süre içinde solaryum, güneş, kimyasal ve mekanik travmalardan koruma.
4- Dengeli beslenme ve sigara kullanmama.
5- İyileşmenin tamamlandığı sürede doktorunuzun önerisine göre uygun ilaçla masaj tedavisinin başlanması.
6- Masajla yeterli iyileşmenin sağlanmadığı durumlarda, silikon bantlara ve yara içine streoid enjeksiyonlarına geçilebilir..
7- Son adım olarak, uygun lazer tedavileri ile yara en az izle tedavi edilir.

Daha önceden meydana gelmiş koldaki jilet, bıçak, cam izi tedavisi nasıldır?
Benim hastalarıma uyguladığım tedavi protokolünde; iz yaygın olarak tüm kolda varsa, seri eksizyon dediğimiz basamaklar halinde yada uygunsa tek basamakta izleri çıkartarak cerrahi bir iz haline getirmektir. Bunun üzerine gerekli tedaviler uygulanarak meydana gelen cerrahi izide en belirsiz hale getirmek için, uygun hastalarda lazer tedavisi ile işlemi tamamlamaya çalışıyorum.
Bazı hastalarda cerrahi bir işlem yapmadan direk lazer tedavisine alabiliyorum.
Bazı hastalardada, bir işlem yapılmadan tıbbi kalıcı makyaj yaptırabiliyorum.

Yanık izi tedavisinde neler vardır?
Yanığın oluştuğu ilk dönemdeki tedavi yanığın iyileşmesi açısından önemlidir.Ancak derin yanıklarda ne yazık ki iz oluşumu engellenemez.Diğer yara izi tedavileri uygun yanıklarda yapılabilirken,geniş yanıklar için,doku genişleticilerle sağlam doku arttırılıp,skarlı dediğimiz yanık alanına kaydırılarak yanık izi yok edilmeye çalışılabilir.

Lazerle izler hemen silinebilir mi?
Lazer,iz tedavisinde son gelinen noktadır.Hastaların beklentileri gerçekci olduğu sürece uygun izlerde uygun lazer tedavileriyle çok iyi sonuçlar alınır.Tek seans lazer tedavisi yetmeyebilir,seans sayısı ve seanslar arasındaki seans aralıkları yara tipinize göre hekiminizce belirlenir.

Yara izi car(skar şeklinde okunur) nedir?
Skar normal yara iyileşme olayının bir sonucu olarak oluşur. Bir yaralanma ile oluşan kesi veya bir ameliyat yarası ne kadar dikkatli ve usulüne uygun şekilde onarılsa bile kalıcı bir iz daima oluşur. Ancak bu izin kabul edilebilir, gizlenebilir ve belli belirsiz olması önemlidir. Plastik cerrahi sanatı ancak bunu sağlayabilir. İzsiz ameliyat yoktur. Estetik dikiş adında bir dikiş tekniği yoktur. Lazerle dikiş konulamaz.

Yara iyileşmesi sonucu oluşacak skarın kalitesi kişiden kişiye ve vücut bölgelerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle skarın ne şekilde sonuçlanacağını önceden kestirmek mümkün değildir. Başlangıçta gergin ve düzensiz şekilde olabilir zamanla daha düzgün bir hal alır. Yine başlangıçta kızarık ve kabarık şekilde olan skarlar 12-18 ay içinde daha yumuşak ve soluk renkli hale dönüşürler.

Bir skarın iyileşme dönemi sonunda kabul edilebilir ve eniyi durumda olması için skarlı bölgeye masaj uygulanabilir. Masaj cildin alttaki dokulara düzensiz şekilde yapışmasını önler. Uygun şekilde yapılan masajın yaranın olgunlaşmasını hızlandırdığı yani kızarıklık ve düzensizliği azalttığı kabul edilmektedir. Masaj skarı hafifçe okşamak tarzında değil alttaki dokulara doğru itecek şekilde bastırılarak, günde birkaç kez 5 dakika süre yapılmalıdır. Banyodan sonra yapılması sağlık verilir.

Masaja ne zaman başlanacağına ameliyatı yapan doktor karar verir. Çünkü yara dikişler alınmış olsa bile masaj için henüz elverişli durumda olmayabilir.

Skar ve güneş ışığı ilişkisi önemli bir konudur. Skarlı alanlar normal cilde göre güneş ışığına daha hassas durumdadır. Ameliyat olan kişilerin skar olan bölgelerini kuvvetli ve direk gelen güneş ışığından (plajda öğle saatlerinde güneşlenme gibi) 12-18 ay süre ile kaçınmaları tavsiye edilmektedir. Gündüz şartlarında yüksek değerli güneş koruyucu kremler (SPF,Sun Protection Factor) ve geniş kenarlı şapkalarla yüz güneşten korunabilir. Güneş koruyucu krem açıkta olan el sırtı için de kullanılmalıdır.

Yara iyileşmesinin erken dönemlerinde, güneşlenme yada ultraviole salonlarında bronzlaşma skarlı alanlara zararlı etki yapar. Böyle bir durumda skarlı alanlar alacalı bir görünüm kazanır. Ayrıca sıcak skarlı alanlarda kaşıntıya neden olur Bu nedenle güneşte yanmaktan ve brozlaşmaktan kaçınmak erken dönemde gereklidir.

Skarların yok edilmesi mümkün değildir. Önerilen çeşitli krem, ve bazı cihazların kullanımı, skarın dış görünümünde belli ölçüde düzelme sağlayabilir ancak hiçbir zaman yok edilemez. Örneğin yanık izlerini, dövme lekelerini ve doğum sonrası oluşan çatlakları yok eden bir yöntem yoktur.

Hangi nedenle oluşursa oluşsun meydana gelmiş skarların Scar Revision denilen cerrahi tedavisi, plastik cerrahinin zor konularından biridir. Hiçbir skar tamamen yok edilemez. Plastik Cerrahide skarların görüntüsü masaj ve ameliyatla daha kabul edilebilir, daha az belirgin hale getirilebilir yada örneğin saçlı deri gibi doğal anatomik bölgelerde gizlenebilir. Skarların oluşumunda yaranın boyutları ve derinliği, yaranın olduğu anatomik bölgenin kanlanması, kişinin deri kalınlığı ve rengi, skarın yönü gibi pekçok faktörün etkisi vardır. Başlangıçta görünümü iyi olmayan skarlar zamanla daha kabul edilir bir hale gelir. Oluşacak yara izininin kişi tarafından ne derece kabul edileceği de kişiden kişiye fark gösterebilir.

Skar revizyonu ameliyatı kararını vermeden önce ilk ameliyattan veya yaralanmadan sonra 6-12 beklenmesi tavsiye edilmektedir.

Skar revizyonu plastik cerrahinin konusudur. Seçilen hekim ile tüm ayrıntılar, olabilecek olumlu ve olumsuz sonuçlar enine boyuna konuşulmalıdır. Kişi beklentilerini çok iyi belirlemelidir.

Her ameliyatın riski olduğu gibi bu ameliyatın da riski vardır. Normal koşullarda çok büyük ve geniş olmayan skarlar lokal anestezi ile ameliyat edilebilir. Ancak enfeksiyon, kanama, ve nüks olasılığı vardır.

Keloid
Keloid abartılı yara iyileşmesi olayı olarak tanımlanabilir. Skar genellikle kalın, düzensiz ve yara kenarlarının dışına taşmış şekilde olur ve kaşıntılıdır. Çevre dokulara göre kırmızımsı yada daha koyu renkli olabilir. Keloid vücüdun herhangibir yerinde oluşabilir. Ancak çoğunlukla gövde ön yüzü omuzlar sırt ve kulak memesinde gelişir. Daha çok esmer insanlarda ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe ortaya çıkma şansı azalır.

Bir anormal yara iyileşmesi tipi olan Keloid steroid türü ilaçların yara içine enjeksiyonu ile tedavi edilir. Bu işlem skar dokusunun kırmızımsı rengini, kaşıntısını azaltır. Bazı olgularda küçülmesine neden olabilir. Bu tedavi yanıt vermezse skar dokusu ameliyatla çıkartılır yara tabaka tabaka dikilir. Bu lokal anestezi ile yapılabilen bir işlemdir. Kişi kısa amanda 1-2 gün içinde işine dönebilir. Geniş skarlarda deri nakli ile kapatma gerekli olabilir.

Hangi yöntem kullanılırsa kullanısın keloidlerde nüks etme eğilimi vardır. Bazen eskisinden daha büyük boyutlarda ortaya çıkabilir. Bu nedenle hem ameliyat ve hemde aynı anda steroid enjeksiyonları, şua tedavisi kombinasyonu uygulanabilir. Ameliyat sonrası özel basınçlı sargı yada giysi kullanılması gerekli olabilir. Bu işlem 1 yıl kadar sürebilir.

Keloid tedavisinde uygulanan işlemlerin 2-3 yılda bir tekrarlanması gerekebilir.

Hipertrofik skar (Hypertrophic scar)
Keloide göre daha az abartılı bir yara iyileşmesi şeklidir. Çok defa keloidle karıştırılır. Hipertrofik skar yara sınırlarının dışına taşmaması özelliği ile keliodden ayrılır. Diğer özellikler birbirine benzer. Tedavi yaklaşımı keoid ile aynıdır.

Kontraktür (Contracture)

Yanık ve doku kaybına neden olan yaraların iyileşmesi o bölgenin ileri derecede büzüşmesi ile sonuçlanabilir. Buna �ontraction�denir. Ortaya çıkan kontraktür alttaki dokuları da etkilediğinden eklem bölgelerinde hareket kısıtlılığı olur.

Yanık veya diğer nedenlerle oluşan kontraktürler ancak ameliyatla düzeltilebilir. Kontraktüre neden olan doku tamamen çıkarıldıkdan sonra yara deri nakli veya Z-Plasty, W-Plasty gibi flep denilen doku kaydırma yöntemleri ile kapatılır. Gereğinde doku genişletme (Tissue expansion) yöntemlerinden yararlanılır. Estetik ameliyat sonrası fizik tedavi gerekebilir.

Yüzdeki yara izleri
Yüzdeki ameliyat veya yaralanma izleri hipertrofik skar tarzında olmasa bile görülebilir halde olduğu için kozmetik bir sorun olabilir. Tedavi aynıdır. Skar ameliyat ile ya normal yüz çizgilerine uydurulur yada gizlenebilir. Ancak hiçbir zaman yok edilemez. Ameliyat dışında önerilen yöntemler belki daha az belirgin olmasına yardımcı olabilir. Yara izlerini ameliyat ve ameliyat dışı yöntemlerle tamamen yok eden bir tedavi yoktur. Amaç sadece daha kabul edilebilir bir görünüm sağlamak olmalıdır.

Yüzdeki yara izlerinin bazıları mekanik aşındırma ermabrasion denilen yöntemle daha kabul edilebilir bir hale getirilebilir ancak bu yöntem de skarı tamamen yok edemez. Son zamanlarda mikrodermabrasion adı verilen yöntem kullanılmağa başlanmıştır. Ancak sonuç çok farklı değildir. Skarlarda ameliyat dışı önerilen tedavi yöntemleri birkaç seans gerektiren zaman alıcı yöntemlerdir.

Skar revizyonu ameliyatından sonra doktorun tavsiyelerine kesin olarak uyulmalı özellikle güneş ışığından kaçınılmalıdır. Ameliyatla elde edilecek düzelmenin derecesinin yaranın boyutlarına, anatomik yerleşimine, kişinin cilt yapısının kalitesine, rengine sigara kullanıp kullanmamasına, ameliyat sonrası bakıma bağlı olduğu ve başlangıçtaki görüntünün hoş olmayacağı, düzelmenin 6-12 ay sürebileceği hatırdan çıkarılmamalıdır.

Çoğu kişinin geçmişte ki psikolojik sorunları sonucun da oluşturdukları jilet, faça ve kesik izleri, insanların ilerleyen hayatlarında birçok soruna neden olabiliyor. Bu sorunlardan en önemlisi kuşkusuz toplumdan gelen tepkilerdir. Bu kişiler toplum içine çıktıkları vakit, vücutlarında ki izlerden dolayı kötü önyargılara maruz kalırlar.
Yara, Faça Jilet İzi Giderme

Yara, Faça Jilet İzi Giderme

Bazı kişilerde de gerçekten kaza sonucu yaraları görmek mümkündür. Ancak bu kişilerin jilet ve yara izleri diğerlerine nazaran daha az dikkat çekicidir. Her ne şekilde olursa olsun yara, faça ve jilet izleri kişilerin estetik görüntülerini bozmaları itibarı ile de çok büyük sorunlardır.

Yara ve jilet izlerinin tedavisinde gelişen teknoloji dahi tam anlamıyla yeterli olamamaktadır. Nitekim yapılan ameliyatların %100 başarı sağlaması ve kişilerin eski ciltlerine kavuşması mümkün değildir. Yani yaraların izlerinin tamamen iyileşmesi ve hiçbir iz kalmaması şu anki tıp imkanları ile mümkün değildir. Ancak ameliyatlarda yapılan müdahaleler ile bu izlerin kalıcılığını minimal düzeye çekmek mümkündür.

Tabi bu minimal düzey kişiden kişiye, yaradan yaraya göre değişmektedir. Nitekim yara izi çok derin olan bir kişinin ameliyat sonrası vücudunda kalan iz diğerlerine göre daha fazla olmaktadır. Bu önemli bir husustur. Ayrıca yaranın oluşma zamanı da iyileşme sürecine iyiden iyiye etki de bulunur. Zira 5 yıllık bir jilet izi ile 5 aylık bir jilet izi aynı oranda iyileşmez. Yara izi 5 aylık olan kişi deri hücreleri tam olarak işlevselliğini yitirmediği için daha kısa sürede iyileşir.

Yara, faça ve jilet izlerinin tedavisinde başka ameliyatlarda uygulanan lazer yöntemi uygulanamamaktadır. Nitekim bu iş sadece cerrahi yöntemlerle ve dikişlerle düzeltilmektedir. Bu yanı kişilerin ümitlerini birazcık kırmış olabilir.

Ancak unutulmamalıdır ki cerrahi operasyonların neredeyse tamamı çok zor ve riskli ameliyatlardır. Kişilerin bunu bilerek olabildiğince fazla yaralanmalardan sakınmaların da fayda vardır.
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2011, 01:08:29 Gönderen : SagittariuS » Logged

...
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi
« Posted on: 28 Mart 2024, 13:16:44 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi oyunlari, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi programi, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi oyunu indir, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi program yükle, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi download, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi istenmeyen tüyler, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi resimleri, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi haber, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi yükle, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi lazer epilasyon, Yara Izleri ( Ameliyat Yanık Jilet Bıçak Cam Izi) Tedavisi msn eklentisi, sarki sözleri
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : 10 Eylül 2010, 11:36:37 »

Teşekkürler.
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Bıçak Yeni
A - B - C
melek_03 3 3130 Son Mesaj 29 Nisan 2013, 16:51:16
Gönderen : revamerve
Yara Yeni
V - Y - Z
AnqeL_qiRL 0 1922 Son Mesaj 07 Mayıs 2010, 16:25:54
Gönderen : AnqeL_qiRL
Yara Izi - Skar - Faça - Jilet Izi Yeni
Vücut Estetiği
Milena 1 2651 Son Mesaj 28 Mart 2011, 22:03:23
Gönderen : Mavi_Kiyamet
Yara Izleri - Jorge Franco Yeni
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
kezban62 0 1846 Son Mesaj 05 Ekim 2012, 20:01:26
Gönderen : kezban62
Ucu Yanık Harfler - Elif Konur Yeni
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
sanane_61 0 1274 Son Mesaj 26 Şubat 2015, 16:10:19
Gönderen : sanane_61