Baharat Çeşitleri, Barfi, Biryani, Hindistan Mutfağı, Hint Mutfağı, Hint Yemekleri, Jalebi, Kaşmir Mutfağı, Mango, Pilav, Tandoori, Tikka
Bölgeleri arasında mutfak ve yeme alışkanlıkları arasında farklılık olsa da Hint mutfağı kendi içinde bir bütündür. Bölgenin coğrafi ve iklim yapısını incelediğimizde bunun yemek kültürüne çok yansıdığını görürüz. Güçlü mason yağmurları ve sıcak iklimin sunduğu tatları bulacaksınız Hint mutfağında. Baharatlarıyla meşhur olan Hindistan mutfağı dünyanın en büyülü baharat ve yemekleriyle tanınıyor.
Kültürü, ırk yapısı ve coğrafyası gibi çeşitlilikler Hint yemeklerinde farklılık ve lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Hindistan mutfağı deyince ilk aklımıza gelenler tabii ki baharatları. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar özel ve çeşitli baharat yok. Bölgesel yemek alışkanlıkları arasında farklılıklar bulunsa da büyüleyici Hindistan mutfağı, kendi içinde bir bütün oluşturuyor.
Baharat cenneti Hindistan’ın geleneksel lezzetleri aloo banda, tavuk tikka, tumbo karides tikka, somon tandoori, tavuk, dana ve kuzu masala, Hint pilav çeşitlerinden kashmiri pilav, mantarlı biryani, geleneksel ekmek çeşitleri, barfi, mango kulfi, jalebi gibi tatlılar deneyebileceğiniz lezzetlerden sadece bir kaçı.
Baharat zengini yemekler
Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var. Doğu’nun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi çekiyor. Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil çok sık kullanılan baharlar. Körinin bilinen kesin bir reçetesi yok. Tüm dünyada olduğu gibi Hindistan’da da çok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formülleri var. Körinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor. Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçiyor. Önemli olan yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatı kullanmak. Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor. Bunun dışında Hint yemeklerinde kullanılan diğer temel malzemeler ghee ve curd gibi süt ürünleri.
Hindistan mutfağını bir bütün olarak değil bölgelere göre incelemek daha doğru. Kuzeybatı bölgesinin mutfağı zengin yemek seçenekleriyle dikkat çekiyor. Bunların arasında en çok bilinen Biryani, pilav ve kuzu etinden yapılıyor. Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasında. Kuzeyin diğer olmazsa olmazları, yoğurt ve sarımsak. Yoğurtla birçok baharlı içecek de hazırlanıyor. Doğu Hindistan yani Bengal bölgesi, hardal gibi sert aromalı baharlarıyla biliniyor. Bengalliler kırmızı et yerine deniz ürünlerini tercih ediyor. Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistanceviziyle tanınıyor.
TARİFLER
Mango ve Yeşil Zeytin Achar
Malzemesi
* 1 adet yeşil mango,
* 1 bardak yeşil zeytin
* 1 yemek kaşığı kuru chili
* 1 yemek kaşığı pul biber
* 1 yemek kaşığı rezene
* 2 yemek kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı turmeric, (bir çeşit Hint safranı zeytinyağı)
Yapılışı
Mangolar kabuğu soyulmadan ve zeytinler küçük parçalar halinde kesilir. Zeytinyağı hariç diğer malzemelerle hava almayan bir kaba yerleştirilir. Güneşli veya sıcak bir yerde bir hafta bekletilir. Günde iki kez kap çalkalanır. Bir hafta sonra kaptan çıkarılır. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır sonra soğumaya bırakılır. Hazırlanan karışımın üzerine zeytinyağı dökülür. Hint yemeklerinin yanında aperatif olarak sunulur.
PİLİÇ TİKKA
Malzemeler (4 kişilik)
* 1 bütün piliç
* 1/2 kg. yoğurt
* 2 çorba kaşığı un
* 2 yumurta sarısı
* 1 tatlı kaşığı köri
* 1 fiske tuz
* 1 fiske kırmızı biber
* 1 fiske karabiber
* 2 çorba kaşığı krema
* 2 çorba kaşığı rafine yağ
* 1/2 limonun suyu
Yapılışı
Pilici, but ve göğüs olarak parçalara bölün. Yıkayıp, kanını aldıktan sonra iyice kurulayın. Bir kabın içinde havuz gibi açtığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, köri, tuz, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın. Piliç parçalarını bu karışıma buladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletin. Servis yapacağınız zaman sosa bulanmış piliç parçalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın.