Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum  (Okunma Sayısı 1861 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 25 Haziran 2011, 12:18:04 »

yenidoğanın ilk nefesi - yenidoğanda kardiovasküler sistemdeki değişiklikler - yenidoğan ateşi - verniks kazeoza nedir - yenidoğan bebekte lanugo tüyleri
İlk olarak, bebeğin ciğerlerine giden kan oksijenle karışarak kalbin sol tarafına gönderilir ve buradan da tüm organlara pompalanır. Rahim içerisindeyken, gelen kanın yüzde 90'ı bebeğin ciğerlerine ulaşmadan geçiyordu çünkü kanın oksijenle karışmasına gerek yoktu, ayrıca kalbin sağ tarafı ve akciğer damarları, sol tarafa oranla daha büyük baskı altındaydı. Bu da kalbe dönen kanın ya direkt olarak sağ taraftan sola doğru, iki üst odacık (atrium) arasındaki bir delikten geçmesini veya kalbin sağ karıncığından (ventrikül), pulmoner atardamara geçmesini sağlar. Ciğerlerdeki aşırı basınçtan dolayı kanın büyük çoğunluğu, tüm vücuda yayılabilmesi için kanı bebeğin aort damarına yollayan duktus arteriosus adlı bir kanala akmak zorunda kalmaktadır.

Bebeğiniz ilk nefesini aldığında ciğerleri havayla dolar, pulmoner kan damarlarındaki basınç azalır, duktus arteriosus kapanır bu da sağ karıncıktaki kanın akciğere girerek oksijen almasını sağlar. Artan kan akışı akciğerlerden sonra kalbin sol tarafına geçer ve vücuda pompalanmaya hazır hale gelir. Aynı zamanda göbek kordonundaki damarlar daraldıkça kanın kalbin sağ tarafına akışı azalır. Kalbin sol tarafındaki basınç artınca ve sağ tarafındaki basınç azalmca, kanın, bir kapak gibi kapanan foramen ovaleden geçmesi artık mümkün olmaz. Bebek artık bir yetişkinle aynı kan dolaşımına sahiptir.

Tüm bu kardiyovasküler değişimler tamamlandıktan sonra bebeğin karaciğerine daha fazla kan gitmeye başlar. Böylelikle karaciğer, bebeğin rahim içerisinde geçirdiği son sekiz hafta boyunca, doğumdan sonra beslenmeye başlayana kadar kendisine enerji sağlamak için depoladığı besin ve glikojeni metabolize etmeye başlar.

Doğumdan sonra bebeklerin çoğunun ateşi 1 ila 1.5°G düşüktür. Miadı gelen bebekler depoladıkları kahverengi yağları, titrediklerinde bile ısı üretmek için kullanabilirler.

Bebeğinize ilk baktığınız an çok değişik duygular yaşayabilirsiniz ve bunların olumlu duygular değildir. Yeni doğan bebeklerin hepsinin gözleri mavidir ve asıl rengi altı ay veya daha uzun süre belli olmayabilir. Göz kapakları şişkin gözükebilir, bu doğumdaki daha uzun süre belli olmayabilir. Göz kapakları şişkin gözükebilir, bu doğumdaki baskının sonuçlarından biridir. Doğumdan sonraki aylarda bebeğiniz şaşı veya gözü kayıyor olabilir ama endişe etmenizi gerektiren bir durum yoktur. Doğumdan sonra bebeğiniz bakışlarını odaklamakta zorlanır ama onu ileride tutarsanız sizi net bir şekilde görebilir ve yüzünüzün detaylanı öğrenebilir.

Bebeğin başı genellikle sivri veya koni şeklindedir; özellikle de uzun süren bir vajinal doğum olmuşsa. Kafatası kemikleri birbiri üzerine kayarak başın kanalından geçerken oluşan baskıyı kaldırmasına ve yavaş bir şekilde ilerlemesine izin verir. Birkaç hafta içerisinde bebeğinizin başı eski şeklini alır. Eğer doğumda forseps veya vakum kullanılmışsa, bu baskı bebeğin yüzünün iki tarafında şişmeye, kafa derisinde veya yüzünde zedelenmeye neden olabilir. Bebeğin başının tepesinde (bıngıldak), kemiklerin birleşmediği yerde dikdörtgen bir nokta hissedebilirsiniz. Bu boşluk bebek yaklaşık 18 aylık olana kadar kapanmayacaktır.

Bazı bebekler, anne karnındaki sulu ortamda derilerini koruyan ve verniks kazeoza denilen kalın bir maddeyle kaplı olarak doğar. Bazılarında bu tabaka yalnızca birkaç yerde bulunabilir hatta hiç görülmeyebilir. Bazı ebeler bebek doğar doğmaz bu tabakayı temizlerken bazıları ilerleyen günlerde kendiliğinden kuruması için bırakır. Yeni doğan bebeklerin çoğunda doğumun sert geçmesinden ve kan dolaşımının kollarda ve bacaklarda tam olarak sağlanması zaman aldığından dolayı cilt mürekkep rengi olabilir. Kollarda ve bacaklarda cildin kuru ve pul pul olması yaygındır.

Rahim içerisindeyken bebeğiniz ince, yumuşak lanugo tüyleriyle kaplıdır. Doğumda bazı bebeklerde hiç tüy kalmazken bazılarında başta ve omuzlarda görülebilir. Kalan tüyler bir iki hafta içerisinde dökülür. Ciltte milya veya süt lekeleri denilen küçük beyaz noktalar görülebilir. Bunlar cildi kayganlaştıran yağ bezelerinin tıkanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğumdan kısa zaman sonra kaybolurlar. Bebeğinizin doğumdaki saç rengi bir kaç hafta içerisinde değişebilir.

Bazı bebeklerin tırnakları doğduklarında uzundur ve bebek vücudunu keşfetmeye başlar başlamaz yüzünü çizebilir. Tırnak yataklarına zarar verebileceği için bebeğinizin tırnaklarını makasla kesmekten kaçının. Onun yerine tırnaklarını ağzınızla yavaşça ve hafifçe koparabilirsiniz. Bebeğinizin ellerine pamuklu yumuşak eldivenler giydirmek yüzünü çizmesini engelleyecektir.

Doğum lekeleri cildin altındaki küçük kan damarlarının kümelenmesiyle oluşan lekelerdir. Genellikle tedavi gerektirmezler. Beyaz ciltli bebeklerde, doğduklarında burunda, göz kapaklarında, alında, kafa derisinde ve boyunda saç bitiminde leylek ısırığı adı verilen pembe cilt lekeleri görülebilir. Nevi adı verilen çilek rengindeki doğum lekeleri önce minik kırmızı noktalar olarak görünür, ilk yılın sonlarına doğru boyutları büyüyebilir.

Büyük çoğunluğu beş yaşma kadar kaybolmuş olur. Koyu tenli bebeklerde Mongol lekeleri denilen koyu renkli doğum lekeleri bulunur. Mavi-gri renkte olan bu lekeler bebeklerin belinde veya poposunda bulunur. Tamamen zararsızdır ve genellikle ilk yıllarda kendiliğinden kaybolur. Porto şarabı lekeleri, genellikle bebeğin yüzünde veya boynunda bulunan geniş kırmızı ve morumsu izlerdir. Bu izler kalıcı olduğu için bir dermatologa danışmanızda fayda olacaktır.

Hem erkek hem de kız bebeklerin memeleri doğduklarında şiştir ve hatta memelerden az miktarda süt gelebilir. Bu tamamen doğaldır ve annenin hamilelik hormonlarından kaynaklanmaktadır. Şişkinlik ve akıntı birkaç günde geçer. Bunlar da yine anneden bebeğe geçen ama kısa zamanda temizlenecek olan hamilelik hormonları nedeniyle görülmektedir.

Kızlarda plasenta tarafından üretilen yüksek östrojen seviyesi, bebek rahim içerisindeyken, bebeğin rahim iç yüzeyinin kalınlaşmasına neden olabilir. Bu durumda, kalınlaşan rahim iç yüzey tabakası parçalandığı için doğum sonrasında kızınızın vajinasmda hafif bir kanama (hafif âdet kanaması gibi) görebilirsiniz. Sadece bir iki gün sürer ve endişelenmenize gerek yoktur. Doğumda erkek bebeklerin testisleri hâlâ kasıkta olabilir ama genellikle ilerleyen günlerde sorunsuz bir şekilde aşağı inerler.
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2011, 13:36:25 Gönderen : SagittariuS » Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum
« Posted on: 08 Mayıs 2024, 22:33:23 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum oyunlari, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum programi, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum oyunu indir, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum program yükle, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum download, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum istenmeyen tüyler, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum resimleri, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum haber, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum yükle, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum lazer epilasyon, Doğum Sonrasında Bebeklerde Uyum msn eklentisi, sarki sözleri
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Doğum Lekeleri Nasıl Geçer? Doğum Lekelerine Bitkisel Çözüm Ve Krem Tarifi Yeni
Gebelik, Doğum Ve Çocuk Bakımı
Honey_Face 3 4005 Son Mesaj 28 Mayıs 2011, 22:54:50
Gönderen : !aysun!
Menopoz Sonrasında Kalp Hastalıkları Artıyor Yeni
Kalp ve Damar Hastalıkları
kezban62 0 1776 Son Mesaj 06 Mayıs 2010, 20:21:39
Gönderen : kezban62
Doğum Sonrasında Oluşan Tirioditler Yeni
Gebelik, Doğum Ve Çocuk Bakımı
KuraLsız_Kız 1 2364 Son Mesaj 21 Kasım 2012, 18:13:55
Gönderen : Karaelmas
Evlilikte Ilgi, Anlayış, Uyum Yeni
Evlilik Ve Aile
kezban62 0 1980 Son Mesaj 17 Ağustos 2010, 18:57:01
Gönderen : kezban62
Diş Çekimi Sonrasında Oluşan Kanamalar Yeni
Ağız ve Diş Sağlığı
Milena 0 1637 Son Mesaj 10 Ocak 2013, 23:00:25
Gönderen : Milena