
Doktorlar, 15 Ocak'tan itibaren reçeteleri elektronik ortamda yazacak. Kaðýt reçeteler ile artýk eczanelerden ilaç alýnamayacak.
Ankara- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Temmuz'da uygulamaya konulan e-reçete sistemiyle reçete sahteciliðinin önüne geçmeyi hedefliyor. Doktorlar, eczaneler ve hastalar için birçok kolaylýðý barýndýran e-reçete uygulamasýnýn 1 Ocak'tan itibaren tüm hastane, doktor ve eczacýlar uçun zorunlu olmasý öngörülmüþ ancak bazý teknik nedenlerden dolayý uygulamaya geçilmesi 15 Ocak tarihine ertelenmiþti. Buna göre, bugünden itibaren bütün doktorlar reçeteleri elektronik ortamda yazacak ve kaðýt reçeteler eczaneler tarafýndan karþýlanmayacak.
SGK, tüm doktorlara ve hastanelere 2 kez çaðrý yaparak, doktorlarýn tamamýnýn sistemden þifre almalarýný istedi. 31 Aralýk 2012 tarihi itibarýyla Türkiye'de aktif olarak çalýþan yaklaþýk 110 bin doktorun 107 bin 300'ü e-reçete þifresi aldý.
E-reçete sisteminin uygulanmaya baþlandýðý 1 Temmuz 2012 tarihinden 31 Aralýk 2012 tarihine kadar yazýlan reçetelerin yüzde 65'ü elektronik ortamda oluþturuldu.
SGK'dan uyarý
SGK, hastanelere ve doktorlara e-reçete uygulamasýyla ilgili olarak yaptýðý son duyuruda, 15 Ocak 2013 tarihi itibarýyla e-reçete uygulamasýnýn zorunlu olacaðýna dikkati çekti. Duyuruya göre, reçete tarihi 15 Ocak 2013 ve sonrasý olan e-reçeteler, eczaneler tarafýndan manuel giriþ yapýlarak karþýlanamayacak. Üzerinde e-reçete numarasý bulunan manuel reçeteler ise yalnýzca e-reçete olarak karþýlanacak.
15 Ocak 2013 tarihi itibarayla SGK kurumsal hekim þifresi'ni almamýþ (aile hekimliði hariç Saðlýk Bakanlýðý 1. Basamak Saðlýk Tesislerinde, KÝT-Belediye- Bakanlýk 1. Basamak Saðlýk Tesislerinde, Özel 1. Basamak Saðlýk Tesislerinde, Ýþyeri Hekimliklerinde, Kurum Hekimliklerinde, Üniversite 1. Basamak Saðlýk Tesislerinde, Türk Silahlý Kuvvetleri 1. 2. ve 3. basamak tesislerinde görev yapan hekimler hariç) hekimlerin manuel reçeteleri (istisnai durumlar hariç) eczanelerden karþýlanmayacak.
SGK, kurumsal hekim þifresi ile ilgili sorunlar hekimin görev yaptýðý saðlýk hizmet sunucusuna en yakýn Saðlýk Sosyal Güvenlik Merkezine iletilecek.
15 Ocak 2013 tarihi itibarýyla (istisnai durumlar hariç) manuel reçeteler karþýlanmayacak.
Saðlýk Bakanlýðýnýn e-reçete konusunda yapmýþ olduðu duyuru ve genelgelerde de belirtildiði þekilde e-reçetenin manuel çýktýsýnýn hekim tarafýndan hastaya verilmesine, Saðlýk Bakanlýðý'nýn konu hakkýnda yapacaðý düzenlemeler çerçevesinde devam edilecektir. Ancak düzenlenen manuel çýktýlar hastada kalacak olup, kurum tarafýndan talep edilmeyecek.
Kaðýt reçete yazýlabilecek istisnai durumlar
Doktorlarýn kaðýt reçete yazabileceði istisnai durumlar þöyle:
''-Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, iþyeri hekimliklerinde, verem savaþ dispanserlerinde, ana-çocuk saðlýðý ve aile planlamasý merkezlerinde, saðlýk merkezi ve toplum saðlýðý merkezlerinde, 112 acil saðlýk hizmeti birimlerinde, üniversitelerin medikososyal birimlerinde, Türk Silahlý Kuvvetleri'nin birinci, ikinci ve üçüncü saðlýk hizmet sunucularýnda düzenlenen reçeteler,
-Majistral ilaç içeren reçeteler,
-Kiþiye özel yurt dýþýndan getirtilen ilaçlarý içeren reçeteler,
-Yabancý ülkelerle yapýlan sosyal güvenlik sözleþmeleri kapsamýnda SGK tarafýndan saðlýk hizmeti verilen kiþilere düzenlenen reçeteler,
-MEDULA hastane sisteminden provizyon alýnamamasýna raðmen saðlýk hizmeti sunulmasý durumunda düzenlenen reçeteler,
-Acil hal kapsamýnda düzenlenen reçeteler,
-Aile hekimlerinin gezici saðlýk hizmeti kapsamýnda düzenledikleri reçeteler,
-Evde bakým hizmeti kapsamýnda düzenlenen reçeteler,
-MEDULA sisteminin veya hastaneye ait sistemin çalýþmamasý nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen, üzerinde 'sistemlerin çalýþmamasý nedeniyle e-reçete düzenlenememiþtir' ibaresi kaþe ya da el yazýsý þeklinde bulunan ve bu ibarenin reçeteyi düzenleyen hekim tarafýndan onaylandýðý reçeteler.''
Duyuruda, vatandaþlarýn 15 Ocak tarihinden itibaren sorun yaþamamasý için saðlýk hizmeti sunucularý, eczacýlar ve hekimler tarafýndan gerekli tüm önlemlerin alýnmasýnýn büyük önem arz ettiði de kaydedildi.
''Sistem sorunsuz bir þekilde çalýþýyor''
Öte yandan, Türk Eczacýlarý Birliði (TEB) Genel Sekreteri Harun Kýzýlay, zorunlu olan e-reçete sisteminin sorunsuz çalýþtýðýný, olumsuz geri bildirim almadýklarýný bildirdi.
Kýzýlay, yaptýðý açýklamada, e-reçete sisteminin iþleyiþini bütün il ve ilçelerde yakýndan takip ettiklerini söyledi.
Ýzmir'de bazý hekimlerin sisteme giriþte çalýþtýklarý kurumdan kaynaklanan sorun yaþadýklarý duyumu ulaþtýðýný ancak bunu doðrulatamadýklarýný ifade eden Kýzýlay, ''Sistem sorunsuz çalýþýyor, olumsuz bir geri bildirim almadýk'' dedi.
Kýzýlay, þunlarý kaydetti:
''Türk Eczacýlarý Birliði olarak e-reçete sistemini destekliyoruz ancak bazý eksikliklerin giderilmesini de bekliyoruz. Geçmiþte karþýlaþtýðýmýz aksaklýklar bizi bu konuda ihtiyatlý olmaya itiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula sisteminin düzenli çalýþmasýný saðlamalý ve piyasada bulunmayan ilaçlar güncel olarak sistemden ayýklanmalýdýr. Bu çalýþmaya destek olmaya hazýrýz.''
''Hekimler þifreyle giriyor''
Hekimlerin büyük çoðunluðunun sisteme þifreyle girdiðini ancak bunun hukuki boþluklarý olduðunu vurgulayan Kýzýlay, ''En kýsa zamanda hekimlerin sisteme þifre yerine e-imzayla girmesine yönelik çalýþmalar tamamlanmalýdýr'' dedi.