Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Gırtlak Kanseri  (Okunma Sayısı 3199 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 13 Temmuz 2010, 19:53:04 »

Ses kısıklıklarının en önemli  sebebi gırtlak kanserleridir. Gırtlak kanserlerinin görülme sıklığı her 100.000 kişide 3 ila 8 kişidir. Tütün içilmesi ile yakın ilişkisi vardır. Hastaların % 95'i sigara içicisidir. Erkeklerde 8 kat daha fazla görülür. Günümüzde erken yakalanması halinde ışın tedavisi yada ameliyatla tamamen tedavi edilebilmesi olanaklıdır. İlerlemiş olgularda bile tedavi şansı son yıllarda yükselmiştir.

Gırtlak kanseri tanısı konulmuş bir hastanın önemli endişelerinden birisi de sesini kaybetme korkusudur. Günümüzdeki cerrahi tedavi anlayış zorunlu olmadıkça organın işlevini korumak üzerinde geliştirilmiştir. Yani zorunlu olmadıkça gırtlağın tamamen çıkartılması gerekmemektedir. Özellikle erken dönemde yakalanan hastalarda sesin hemen daima korunması amaçlanır. Çok ilerlemiş hastalarda gırtlağın tamamen çıkartılması gerekse bile günümüzde uygulanan ses protezi takılması ile konuşma tatminkar bir şekilde sağlanabilmektedir. Ses protezleri yıllarca önce ameliyat olmuş hastalara da uygulanabilmektedir.

Gırtlak Kanseri

Belirtiler:

- Ses kısıklığı,

- Yutma zorluğu ve acı,

- Boynunuzda şişme.

Ses kısıklığı birçok gırtlak rahatsızlıklarının belirtisi olabilir ama gırtlak kanserinin tek belirtisi budur. Gırtlak kanserlerinin çoğu ses tellerinde veya hançere (larnyx) de olur. Yutkunmada acı veya boyun şişmesi başka tür kanserlerin belirtisidir.

Sigara, püro veya pipo içenler içmeyenlere göre çok fazla risk taşırlar. Aynı şekilde alkol alanlarda da risk oranı yüksektir, içki ve sigara birlikte kullanılıyorsa risk daha da büyür.

Gırtlak kanserleri 60 yaş civarında en sık görülür. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. Sadece ses kısıklığından şikayet ediyorsanız, başkaca belirtiler yoksa ve kısıklık 2 haftada geçmezse doktora başvurun. Ayrıca boynunuzda şişme ve yutma zorluğu da birkaç hafta sürerse, doktorunuza başvurmalısınız.

Teşhis

Doktorunuz boğazınızın genel muayenesini yaptıktan sonra larengoskopi denen bir muayene de yapacaktır. Larengoskopinin iki tipi vardır: Direk ve indirek.

İndirek larengoskopide gırtlağa bir ayna yardımıyla bakılır. Bu basit işlem muayenehanede bile yapılabilir. Önce ağzınızı açmanız ve nefes almanız istenir. Hava yolunu açmak için diliniz hafifçe dışarı çekilir. Özellikle kusma refleksiniz çok güçlüyse boğazınızı ve yumuşak damağınızı uyuşturmak için bir lokal anesaaaik sıkabilir. Daha sonra doktorunuz boğazınızın arkasına doğru bir ayna sokacaktır. Siz “aaa ve eee” derken gırtlağınız yükselecek ve içi aynada görülecektir.

Tümör ya da başka bir anormallik varsa aynada kolayca görülecektir. Ses tellerini görmek için küçük, esneyebilir fiberoptik aletler de kullanılabilir. Daha ayrıntılı bir yöntem olan direk larengoskopiyle ses tellerinin olduğu bölge çok daha iyi görülür. Bir uzmanın yapması gerektiginden, genellikle hastanede yapılır. Direk larengoskopi sırasında gırtlağınıza ağızdan bir alet sokulur ve incelemesi için ses tellerinden örnek alınır.

Gırtlak kanserlerinin çoğunda erken teşhisle tedavi olasılığı yüksektir. Kesinlikle ihmal edilmemelidir. Çünkü boğazın başka yerlerine ve hatta vücudun başka organlarına yayılabilir.

Tedavi

Röntgen ışını tedavisi veya kanserli kısmın ameliyatıyla tedavi edilebilir. Genelde, tümör larenks in alınmasına gerek kalmadan çıkarılabilir. Fakat çok ilerlemiş durumlarda laryngectomy (larenks in çıkarılması) gerekebilir.

Eğer gırtlağın bir bölümü çıkarılır ve siz de ses tellerinizi kaybederseniz ameliyatla suni bir gırtlak (proaaa) yerleştirilebilir veya konuşma eğiticisi bir kişi size yeni bir konuşma yöntemi öğretebilir.


Sigara'nın gırtlak kanserine etkisi

Gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında sigara geliyor. Sigara bağımlılığından kurtulmak, gırtlak kanseri riskini azaltmada önemli rol oynuyor.

Sigara dumanındaki katranda bulunan bazı maddeler kansere yol açan etkiler yaratıyor. Sigara bırakıldığında ise kanser riski giderek azalıyor. Gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 10 kat fazla görüldüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, son yıllarda kadınlarda sigara içimindeki artışla birlikte, Avrupa ve ABD'deki kadınlarda gırtlak kanseri görülme sıklığının da arttığını söyledi.

Alkolle beraber sigara kullanımının hastalık riskini artırdığının altını çizen Prof. Dr. Nesil Keleş; “Tek başına alkol kullanımının risk faktörü olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmiyor. Ayrıca lökoplaziler yani yanaklarda ve dilde bulunan beyaz plakalar, akut ve kronik gırtlak enfeksiyonları, virüslere bağlı enfeksiyonlar; sesin kötü kullanımı, gırtlağı etkileyen ve tahriş eden faktörler riskler arasında sayılabiliyor” dedi.

ERKEN TANI ŞANSI YÜKSEK
Gırtlak kanserleri, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, hastalığın erken tanı şansının yüksek olması.

“Erken belirtiler, gırtlakta tümörün yerleştiği bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin ses teline yerleşen tümörler ses kısıklığına neden olurken, gırtlağın üst bölümüne yerleşen tümörlerde yutma fonksiyonu sırasında ağrı olabiliyor” diyen Prof. Dr. Nesil Keleş, gırtlak kanserinin belirtilerini ve tedavi yöntemlerini şöyle anlattı:

SES KISIKLIĞI VE YUTMA GÜÇLÜĞÜNE DİKKAT!
“Gırtlak kanserinin erken evrede yakalanması sağlayacak belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, ileri evrelerde boyunda şişlik ve öksürük bulunuyor. Yutma güçlüğü bazen hastalar tarafından nefes darlığı, boğazda gıcıklanma, dolgunluk, yabancı cisim, boğazı sürekli temizleme ihtiyacı ve takılma hissi gibi tarif ediliyor.

Gırtlak kanserlerinde tedavi, tümörün yerleşim yeri, evresi ve hastanın durumuna göre farklılık gösteriyor. Kanser erken evrede yakalandığında, hasta soluk fonksiyonu değişmeden, sadece sesinin biraz kısılmasıyla sonuçlanacak bir tedaviyle hayatına devam ediyor. Bu tedavi gırtlağın yarısının alındığı bir cerrahi yaklaşımla yapılıyor ve tedavi planı tümörün gırtlakta yerleştiği yere göre farklı olabiliyor. Bu yüzden tamamen hastalığın bulunduğu yere göre bir tedavi yaklaşımı uygulanıyor.”
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2011, 13:42:07 Gönderen : SagittariuS » Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Gırtlak Kanseri
« Posted on: 04 Mayıs 2024, 15:19:07 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gırtlak Kanseri oyunlari, Gırtlak Kanseri programi, Gırtlak Kanseri oyunu indir, Gırtlak Kanseri program yükle, Gırtlak Kanseri download, Gırtlak Kanseri istenmeyen tüyler, Gırtlak Kanseri resimleri, Gırtlak Kanseri haber, Gırtlak Kanseri yükle, Gırtlak Kanseri lazer epilasyon, Gırtlak Kanseri msn eklentisi, sarki sözleri
!aysun!
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 613



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : 11 Ağustos 2011, 15:58:44 »

Emeğine sağlık
Logged

KadincaForum
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 12 Ağustos 2011, 23:09:21 »

Allah korusun, gerçekten çok kötü hastalık Üzgün bilgiler için sağol
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Gırtlak Kanserleri Yeni
Kulak - Burun - Boğaz
kezban62 0 1912 Son Mesaj 06 Mayıs 2010, 00:06:12
Gönderen : kezban62
Gırtlak Kanserinin Erkeklerde Görülme Ihtimali 10 Kat Fazla Yeni
Genel Sağlık
kezban62 1 2361 Son Mesaj 11 Ağustos 2011, 15:58:22
Gönderen : !aysun!
Gırtlak Kanseri Nasıl Anlaşılır Yeni
Genel Sağlık
kezban62 1 3218 Son Mesaj 21 Ağustos 2010, 23:55:51
Gönderen : Gamzelim
Kalın Bağırsak Kanseri - Kolon Rektum Kanseri Yeni
Genel Sağlık
kezban62 1 3175 Son Mesaj 11 Ağustos 2011, 16:00:00
Gönderen : !aysun!
Gırtlak Iltihabı Ve Gırtlak-nefes Borusunun Ilti Yeni
İntaniye - Enfeksiyon Hastalıkları
kezban62 0 1805 Son Mesaj 24 Kasım 2010, 14:02:12
Gönderen : kezban62