Cevizli Köy Ekmeği
Malzemeler
1 cup çavdar unu
1 cup tam buğday unu
2 cup beyaz un
1 cup ceviz (ayıklanarak iri kıyılmış)
2 tsp instant maya
2 tsp tuz
1 tbsp sıvıyağ
2 cup su
Yapılışı
Ekmek makinesine malzemelerimizi su+tuz+sıvı yağ+un+maya sırasıyla koyarak temel ekmek programında (makinesi Sinbo olanlar için 1. program-3 saatlik) çalıştıralım... Ek malzeme sinyali geldiğinde ceviz içini ilave edelim ve pişmeye bırakalım... Ekmeğimiz pişince makineden çıkarıp kabıyla beraber 10-15 dakika kadar soğumasını bekleyip kalıptan öyle çıkaralım ve ızgara teli üzerinde soğutup dilimleyelim
Tam Buğday Unlu Ekmek
Malzemeler
2 cup tam buğday unu
2 cup normal beyaz un
300 ml su
1,5 tsp instant maya
2 tsp tuz
2 tbsp zeytinyağı
Yapılışı
Ekmek makinesinin kabına sırasıyla suyu, tuzu ve yağı koyalım… Daha sonra bunların üzerini örtecek biçimde tam buğday ununu ve normal unu (2’şer cup) koyalım…Son olarak en üste instant mayamızı ekleyerek makinemizin 1. programında start tuşuna basalım…3 saatin sonunda ekmeğimizi afiyetle yiyelim
KÖY EKMEĞİ
Malzemeler:
1,5 cup ılık su (300-350 ml)
2 tbsp sıvıyağ
2 tsp tuz
4 silme cup un (1 cup kepekli un + 1 cup çavdar unu + 1/2 cup yulaf unu+ 1,5 cup normal un)
1,5 tsp instant maya
KETEN TOHUMLU KEPEKLİ EKMEK
Malzemeler:
1,5 cup ılık su (300-350 ml)
2 tbsp sıvıyağ
2 tsp tuz
2 silme cup beyaz un
2 silme cup kepekli un
1,5 tsp instant maya
3/4 çay bardağı keten tohumu
Yapılışları:
(Yapılış süreçleri benzer olduğu için iki tarifi birleştirerek anlatacağım)
Makinenin karıştırma kabına önce yukarıda yazılan miktarda suyu, tuzu ve sıvıyağı ilave edelim...Daha sonra malzemeler bölümünde türleri ve miktarları belirtilen unları, bu sıvı katının üzerini tamamen örtecek biçimde dökelim, en üste ortaya ise toz mayayı ekleyerek karıştırma kabını ekmek makinemize yerleştirelim ve start tuşuna basalım (Ayarlarına dokunmazsanız ekmek otomatik olarak 1. program, medium kabuk ve 2 loaf'da pişecektir).
DEREOTLU HELLİM PEYNİRLİ EKMEK
Malzemeler:
4 bardak beyaz un
1½ tatlı kaşığı instant kuru maya
2 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
150 gram Hellim peyniri rendelenmiş
¼ bardak kıyılmış dereotu
1½ bardak su
Makinede Yapılışı:
1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak aaagahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak hazneye ilk olarak rendelenmiş peyniri hemen ardından suyu ve zeytinyağını koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Unun üstüne haznenin bir köşesine tuzu koyun. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Beyaz ekmek orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6. Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalinden hemen sonra dereotunu ekleyin.
7. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.