Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar  (Okunma Sayısı 1378 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 06 Mayıs 2010, 17:34:21 »

Grip ve üst solunum enfeksiyonuyla ilgili soru cevaplar

Özellikle kışın her beş kişiden biri gribe yakalanıyor. Soğuk hava, etrafta dolaşan virüsler, stres, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gribi tetikliyor. İnsanı bitkin bırakan bu hastalığa yakalanmamak için yeterli uyku, düzenli egzersiz ve doğru beslenme şart..


Havaların soğuması, gecegündüz arasındaki sıcaklık farklılıkları, kapalı alanlarda geçirilen zamanın çoğalması grip vakalarını da artırdı. Neredeyse çevremizdeki her beş kişiden biri ya gribe ya da üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanıyor. Yaşam koşullarımızdaki değişikler de, kış hastalığı olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonlarını, dört mevsime yayıyor... İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mesut Başak, grip ve üst solunum enfeksiyonuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

İŞ GÜCÜ KAYBINA NEDEN OLUR
* Yine her beş kişiden biri grip. Gittikçe de bu oran yükseliyor. Neden?
Grip, virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık daha çok sonbahar ve kış aylarında görülür. Bazen şiddetli salgınlara yol açabilir. Grip; tüm dünyada ve ülkemizde iş gücü kaybına, önemli sağlık giderlerine ve hatta çok sayıda ölümlere yol açabilen ciddi bir hastalık ve gittikçe de yaygınlaşıyor. Çok hızlı yayılıyor, başka hastalıkları tetikleyebiliyor. Ülkemizde sağlıkta korunma pek geçerli olmadığı için de, oluşabilecek sağlık problemlerini etkiliyor.

* Gribin salgına dönüşmesinin nedenini nasıl açıklarsınız?
Gribin, en çok okul çağındaki çocuklarda yaygın olarak görülmesi, salgın özelliğini önemli bir boyuta taşıyor. Bu salgınlar her yıl genellikle iki dalga halinde ortaya çıkıyor: İlkokul çocukları ile bunların evlerinde temas ettikleri kişilerde ve kapalı, yarı kapalı yerlerde çalışanlarda... Her birey, günümüz yaşam şartlarından dolayı, bu gruplardan birinde yer alıyor.

* Kimler gripten en çok etkileniyor veya virüse yenik düşüyor?
Genelde; kronik akciğer, kalp ve böbrek yetmezliği, şeker, kronik karaciğer hastalığı ve kanser hastalığına yakalananlar virüse yenik düşüyorlar. Türkiye'de böbrek yetmezliği oranının bu denli yüksek olması, üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyor. Çünkü ayakta geçirilen grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, zaman içinde vücudumuzda tahribata yol açıyor. Ayrıca yaşlılar, bebekler, yatalaklar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve gebeliğinin yedinci ayına girmiş kadınlar da gripten daha çok etkileniyorlar.

DOKTORA BAŞVURUN
* Grip olan kişi ne yapmalı?
Grip belirtileri kendini gösterince, mutlaka hemen hekime başvurulmalı ve hekim gözetimi altında tedavi uygulanmalıdır. Ama burada çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yanlış veya bilinçsiz uygulanan tedaviler vücut direncini etkilediği gibi başka hastalıkları da tetikleyebiliyor.

* Grip genelde ne kadar sürer?
Tedaviyle birlikte iki-üç gün sonra gribin neden olduğu şikâyetler hızla geriler. Ama ateş beş güne kadar sürebilir. Birkaç gün, hatta bazen haftalarca halsizlik, yorgunluk ve terleme devam edebilir. Ağır hastalarda ise bu tablo daha kötüye giderek, kanlı bronşit ve zatüree meydana gelebilir.

* Gripten nasıl korunabiliriz?
Öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemlidir. 'Grip tedavi edilirse bir haftada, edilmezse yedi günde geçer' sözünden de anlaşılacağı üzere, bu hastalık kendi kendine de düzelebiliyor. Dolayısıyla grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmuyor. Dolayısıyla bu tehlikeye karşı öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan çoğu insan için beş-yedi gün yatak istirahatı ve bol sıvı alımı bile yeterli oluyor. Bunu da düzenli uyku, egzersiz ve beslenme ile sağlayabiliriz. Beta-glukan gibi bağışıklık sistemini destekleyen doğal destekleyicileri kullanmak ve grip aşısı olmak önemli tedbirler arasında yer alıyor. Kapalı alanlarda temas ettiğimiz kişilere dikkat ederek temizliğe de önem vermeliyiz.

*Korunmak için grip aşısı olun
Gripten korunmak için vücut direncinin korunmasına katkı sağlamak çok önemlidir. Bu katkıyı; balık ve turunçgillerin yanı sıra ekmek ve yulaf gibi mayalı ürünlerden de sağlayabilirsiniz. Ayrıca bunların, konsantre besin destekleyicilerini de kullanmak mümkün.Yine gribe karşı korunmanın en önemli yollarından biri de grip aşısı. Sonbaharda yapılması gereken bu aşı, kişinin grip virüsüne karşı bağışıklık kazanmasını, dolayısıyla da korunmasını sağlıyor.

*Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?

* Vücut direncinin kuvvetli olmasında en önemli etken düzenli uykudur. İhtiyacınız olan günlük sekiz saatlik uykuyu hayatınıza adapte edin.

* Özellikle böyle geçiş dönemlerinde beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekiyor.

* Antioksidan özelliğine sahip ve vücut direncini güçlendiren gıdalar almayı ihmal etmeyin.

* Beta-glukan ve C Vitamini gibi bazı doğal destekleyicilerle takviye sağlayın.

* Günlük yaşamınıza hemen, en az 30 dakikalık bir egzersiz programı ekleyin.

* Bulunduğunuz alanı sık sık havalandırın ve temizliğine dikkat edin.

* Ellerinizi sık sık yıkayın.

* İş ve günlük yaşamınızda stres faktörüne engel olmak için mutlaka gün içerisinde kendinize zaman ayırın. Uyumadan önce birkaç sayfa kitap okuyarak zihninizi gündelik sorun ve sorumluluklardan uzaklaştırın.

Vücut direncinin azalmasına neden olan durumlar

* Duygusal sorunlar
* Stres
* Yorucu yaşam tarzı
* Beslenme bozuklukları
* Ameliyatlar ve tıbbi tedaviler
* Yaşlanma
* Kanser, organ nakli gibi ağır hastalıklar
* Aşırı stres

Bağışıklık sistemi zayıflayınca ortaya çıkan hastalıklar

* Kronik enfeksiyonlar
* Sık sık soğuk algınlığı ve nezleye yakalanmak
* Kronik uçuk ve herpes
* Kanser
* Lenf bezlerinde ağrı ve şişme

Hasta olmamak için bol ekmek yiyin

* Grip bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda etkin hale gelir. Bağışıklık sistemini korumada en önemli nokta; düzenli beslenme ve düzenli uykudur. Hipokrat'ın da söylediği gibi besinler, sağlığımızın korunmasında çok önemli görev görürler.

* Ekmek mayasının hücre duvarında var olan Beta-glukan, grip virüsüne karşı korunmada önemli bir besin desteğidir. Bu nedenle gribe karşı bol bol ekmek yiyin. Ayrıca bağışıklık sistemi üzerinde güçlü ve olumlu etkileriyle bilinen soğanı da bu süreçte beslenme programımıza dahil etmenizde yarar var.

* Kışın özellikle kronik hastalıkları olanların, alerjiklerin gribe karşı korunmaları, düzenli bir yaşam sürmeleri sağlıkları açısından önemlidir.
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar
« Posted on: 08 Mayıs 2024, 08:27:00 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar oyunlari, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar programi, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar oyunu indir, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar program yükle, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar download, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar istenmeyen tüyler, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar resimleri, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar haber, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar yükle, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar lazer epilasyon, Grip Ve Üst Solunum Enfeksiyonuyla Ilgili Soru Cevaplar msn eklentisi, sarki sözleri
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Solunum Ilkyardım Yeni
Genel Sağlık
kezban62 0 1959 Son Mesaj 26 Mart 2011, 11:29:59
Gönderen : kezban62