AnqeL_qiRL
|
|
« : 06 Mayıs 2010, 17:10:41 » |
|
Mesaj konusu: RAMAZAN'DA BESLENME ÖNERİLERİ ve diyet uzmanları, önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan ayında hafif gıdaların tercih edilmesi, yağlı yemekler ile kızartmalardan uzak durulması ve mutlaka sahura kalkılması gerektiğini bildirdiler
Bahçelievler Medicana Hospital's Diyetisyeni Fatmagül Yılmaz, oruç sayesinde karaciğer, mide ve sindirim sisteminin dinlendiğini, vücudun toksinlerden arındığını vurguladı
“Vücut için sağlık demek olan orucu tam tersi hale getiriyoruz” diyen Yılmaz, sağlıklı ve rahat bir Ramazan geçirmek için şu önerilerde bulundu:
“Mutlaka sahura kalkılmalı ve kahvaltı şeklinde tüketim yapılmalı Oruç zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açılmalı ve ılık bir çorbayla öğüne başlanmalı Yemekler yavaş yenilmeli, mümkünse öğün iftar ile yatma saati arasında bölünmeli Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verilmeli Kızartmalardan uzak durulmalı İftardan sonra mutlaka hafif egzersiz veya yürüyüş yapılmalı Sütlü tatlılar tercih edilmeli ve bol bol su içilmeli”
EN SIK YAPILAN YANLIŞ
International Hospital'dan Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Canan Öcal Kuzum da, yemek kültürünün en yağlı, en ağır besinlerinin daha çok Ramazan ayında sofralarda yer aldığına işaret etti
Kuzum, sahurda ağır yemek yemenin, iftarda mideyi tıka basa doldurmanın bu dönemde en sık yapılan yanlışlardan olduğunu belirterek, aşırı yağlı ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini söyledi
Alınacak sıvı miktarının suyun yanı sıra ayran ve soda ile de karşılanabileceğini kaydeden Kuzum, “Şeker, kalp, tansiyon hastaları ile gebeler, emziren kadınlar, düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda kalanlar ile öğrencilerin oruç tutmaları doğru değildir” diye konuştu
Jinemed Hospital'dan Prof Dr Teksen Çamlıbel ise oruç tutmak isteyen hamilelere özellikle yatmadan önce bol sıvı almaları, gün içinde de sıvı kaybını önleyecek şekilde yaşamalarını önerdi
ProfDr Çamlıbel, “İftar çok ağır olmamalı Yatmadan önce de yenmeli Çünkü hamilenin günlük 2 bin 100-2 bin 200 kalori alması gerekiyor Bu kaloriyi 3 öğünde tamamlaması lazım Bir de kontrollerini atlamaması gerekiyor” dedi
EN AZ 8 BARDAK SU İÇMELİ
Beslenme Uzmanı Aysel Güzey Şıkman, Ramazan ayında oruç tutacakların uykularına ve beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi Şıkman, gebelerin, şeker, kalp ve tansiyon hastalarının oruç tutmamasını öğütledi
Özellikle kan şekeri testinin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Aysel Şıkman, “Oruç tutanlar, aynı saatlerde benzer kıyafetlerle kilolarını ölçmeli ve haftada bir kan şekeri testi yaptırmalı” dedi
Ramazan ayı nedeniyle aktif yaşamdan tamamen çekilmenin yanlış olduğunu da belirten Şıkman, günlük olarak dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Çay ve çorba gibi sıvı gıdalar dışında en az 8 bardak su içilmeli
En az 5 saat uyku uyunmalı Uyku düzensizliği giderilmeli
En az 4 porsiyon taze meyve ve sebze tüketilmeli
İki su bardağı şekersiz, kaymaksız süt veya yoğurt tüketilmeli
En az bir kez kuru baklagil ve tahıl gurubundan ya da karışımından, (nohutlu pilav, piyaz, mercimekli köfte, aşure yeşil mercimek, erişte vb) tüketilmeli
Ramazan pidesinin hakkı verilmeli, ancak kepekli ekmek tüketiminden vazgeçilmemelidir
Yemek ağır ve yağlı ise, tatlı, meyve veya komposto olmalıdır
Tatlı tercihi sırasıyla, meyve, komposto, meyve- sebze tatlıları, aşure, sütlü tatlılar, pekmez, bal, hurma, hamur tatlıları, yağlı ve şerbetli tatlılar şeklinde olmalıdır
Yemeklerde zeytinyağı ile birlikte mısırözü veya ayçicek gibi bitkisel yağ kullanılmalıdır Kızartmaya en az yer verilmelidir Hayvansal yağlar tadımlık kalmalı veya hiç kullanılmamalıdır
Yiyecekler iftardan sahura küçük parçalar halinde tüketilmelidir Örneğin iftara çorba ile başlanmalıdır
Biraz ara verip, tokluk merkezinin uyarılmasına imkan tanınmalıdır Sonra diğer yiyecekler ve en sonunda tatlı ve meyve tüketilerek iftar üç bölümde yapılmalıdır
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN RAMAZAN’DA "DENGELİ BESLENME" UYARISI
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında vatandaşları yediklerine dikkat etmeleri konusunda uyardı
YEMEĞE ÇORBA İLE BAŞLAYIN
Müdürlük, iftar yemeğine çorba ile başlanmasının ideal olduğunu hatırlattı Yemeğe etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği ile devam edilmesi ve tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi önerildi
Özellikle yenilmesi tavsiye edilen besinler arasında, süt, peynir ve yoğurt, et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve, ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana sayıldı
SAHURU İHMAL ETMEYİN
Açıklamada, Ramazan ayında iki öğüne düşen beslenme düzeninde, sahurun ihmal edilmemesinin altı çizilirken, sahura kalkmadan oruç tutulmasının halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon, kan şekerinin düşmesi, verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalmaya neden olduğu vurgulandı
Sahurda, acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemeklerin tüketilmesi önerildi
Sıvı alımına özellikle önem verilmesi ve iftar ile sahur arasında 10 su bardağı su içilmesi tavsiye edilen açıklamada, aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine, taze sıkılmış meyve suyu ve kompostonun tercih edilmesi gerektiği belirtildi
|