Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon  (Okunma Sayısı 1607 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
kezban62
Moderatör
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 11424



Üyelik Bilgileri WWW
« : 07 Mayıs 2010, 16:04:13 »

Sedef hastalığı, etkisi depresyon

Görüntüsü nedeniyle halk arasında ''sedef'' adı verilen psoriazis hastalığına yakalanan kişilerde, toplumun gösterdiği ''bilinçsiz'' tepki nedeniyle sosyal hayattan uzaklaşma, evden çıkmama ve işe gitmek istememe gibi davranış bozukluklarının görüldüğü, bu durumun depresyona yol açtığı bildirildi...





Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, konuya ilişkin sedef renkli kepeklerle karakterize bir hastalık olan psoriazisin, görünümü nedeniyle insanları rahatsız ettiğini vurguladı.

Hastalığın kesinlikle bulaşıcı olmadığını dile getiren Öztürkcan, şöyle devam etti:

''Sedef hastaları, bu döküntüler ve toplumun da bulaşıcı olduğunu düşünmesi nedeniyle toplum içerisinde hep kendilerini geri çekme, sosyalleşmeden kaçınma durumundalar. Halbuki bu hastalık temasla, el sıkışmayla bulaşan bir hastalık değil. Sedef hastalarının görünümle ilgili hissettikleri sıkıntının boyutu, hastalığın şiddetiyle de gittikçe artmakta. Sonuçta sadece sosyal ortamdan kaçmaya değil, önemli psikolojik sorunlar yaratacak boyuta gelebiliyor. Bu hastalarımızda biz depresyonu çok daha fazla görebiliyoruz, intihar eğilimi de oldukça yüksek olabiliyor. Sosyal hayattan kaçarken, tedavi nedeniyle işten de uzak durmak zorunda kalıyorlar.''

Öztürkcan, hastalık nedeniyle yaşam kalitesi bozulan hastaların evden çıkmama, işe gitmeme, sosyal aktivitelerden kaçınma gibi davranış biçimleri geliştirdiklerini anlatarak, etkin tedavi ile bu hastaların topluma kazandırılabileceğini kaydetti.

Toplumun ve hasta ailelerinin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğuna değinen Öztürkcan, buna ilişkin çeşitli toplantılar düzenlediklerini sözlerine ekledi.

''PSORİAZİS OLDUĞU İÇİN İŞTEN ATILAN HASTA BİLE VAR''

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilser İlter de her bebeğin yüzde 2 oranında bu hastalığı geliştirme riskiyle doğduğunu aktararak, hastalığın çok geniş bir yaş grubunu içerdiğini, en geç vakanın 108 yaşında bir kişide görüldüğünü söyledi.

Anne ve babası bu hastalığa sahip bir çocuğun sedef hastalığına yakalanma oranının yüzde 41 olduğunu belirten Prof. Dr. İlter, ''Bu, klinik olarak yaşamı çok ciddi etkileyen bir hastalık. Çünkü görsel olarak çok önemli ve vücudun görülen yerlerinde tutunabiliyor'' dedi.

Prof. Dr. İlter, özellikle saçlı deri, diz, dirsek ve kalça bölgesinde tutunan hastalığın bazı türlerinin el ve ayakta görüldüğünü, tüm vücudu kaplayan çeşitlerine de rastlanabildiğini dile getirerek, ''Maalesef başladığında bu hastalığı tamamen yok etmek mümkün değil. Ancak dönem dönem kontrol altına alınabiliyor. Ama hastalık yapan faktör, sürekli devam ediyor ve hayat boyu alevlenme riski bulunuyor'' diye konuştu.

Hastaların en yakındığı konunun, bulaşıcı olduğu düşüncesiyle kendilerine gösterilen tavır olduğunu ifade eden İlter, ''Psoriazis olduğu için işten atılan hasta bile var. Hastalık, el bölgesinde olduğunda, sıklıkla el sıkmaktan kaçınıyorlar, kendilerine güvenlerini yitiriyorlar. Psoriazis hastasının elini sıkmaktan kaçındığınızda, her an kendinizin de hayatınızın bir döneminde bu hastalığa yakalanabileceğinizi hatırlamanız lazım'' dedi.

''ÜMİTSİZLİĞE KAPILMADAN HEKİME BAŞVURUN''

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Alper de erken tanı ve tedavinin, tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da büyük önem taşıdığını belirtti.

Hastalık ölümcül olmasa bile, görünür olduğu için hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini dile getiren Alper, şunları kaydetti:

''Halk arasında 'bunun çaresi yok' deniyor. Ama aslında tedaviyle lezyonlar tamamen silinebiliyor. Ve tedaviler sanıldığı kadar maliyeti yüksek değil. Tek sıkıntımız nüksü (tekrarı) önleyecek bir tedavinin olmaması. Onun için de lezyonları geçen hastalarımıza tedbirleri açıklıyoruz. Tanıyı alınca ümitsizliğe kapılmadan hekime başvurmak lazım. Evet, kronik, zor bir hastalık, ömür boyu sürüyor. Ama aynı zamanda yapılabilecek de çok şeyi olan bir hastalık.''
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon
« Posted on: 26 Nisan 2024, 23:25:24 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon oyunlari, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon programi, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon oyunu indir, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon program yükle, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon download, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon istenmeyen tüyler, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon resimleri, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon haber, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon yükle, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon lazer epilasyon, Sedef Hastalığı, Etkisi Depresyon msn eklentisi, sarki sözleri
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Sedef Hastalığı (psoriasis) Yeni
İntaniye - Enfeksiyon Hastalıkları
kezban62 0 2342 Son Mesaj 24 Kasım 2010, 14:08:49
Gönderen : kezban62
Depresyon - Sıkıntılı Ruh Hali Yeni
Genel Sağlık
kezban62 0 2147 Son Mesaj 09 Mart 2011, 17:12:38
Gönderen : kezban62
Ağız Tadının Kaçması´ Depresyon Işareti Yeni
Ağız ve Diş Sağlığı
Milena 0 1738 Son Mesaj 10 Ocak 2013, 23:17:12
Gönderen : Milena
Post Partum Depresyon Yeni
Ruh Sağlığı
Milena 0 1398 Son Mesaj 25 Mayıs 2013, 16:31:22
Gönderen : Milena
Sedef Hastalığı Için Umut Işığı Yeni
Genel Sağlık
imge34 0 1565 Son Mesaj 16 Ekim 2014, 15:37:35
Gönderen : imge34