kezban62
|
|
« : 07 Kasım 2011, 13:47:59 » |
|
Malzemeler
5 adet beyaz soğan 2-2,5 su bardağı su
İçi için:
250 gr. kıyma Yarım su bardağından biraz fazla pirinç 1 demet maydonoz yarım çaybardağı sıvı yağ yada 1 yemek kaşığı margarin tuz karabiber
Yapılışı:
Soğanları yıkayıp, baş kısımlarını fotoğraftaki gibi kesin ve üzerindeki kabuğu soyun. Orta boy bir tencereye suyu ekleyip içine bir miktar tuz atın ve kaynatın. Su kaynadıktan sonra soğanları tencereye atarak yumuşayana kadar yani 10-15 dk. haşlayın. (Haşlama suyun kenara ayırın) Soğanlar haşlanıp soğuduktan sonra içinde 2-3 katman kalacak şekilde cücüğünü çıkartın. Bir soğanın cücüğünü ayırarak maydonoz ile birlikte ince ince kıyın. Pirinci kevirde 2-3 su yıkayın ve iyice süzün. Tüm malzemeyi karıştırın. Tüm harcı soğanların içine doldurarak geniş bir tencereye dizin. Ayırdığınız haşlama suyunu tencereye ekleyerek kısık ateşte 45-50 dk. pişirin.
Kıymalı Soğan Dolması Tarifi - Kıymalı Soğan Dolması Nasıl Yapılır - Kıymalı Soğan Dolması Malzemeleri
Kıymalı Soğan Dolması
Malzemeler
Soğan 6 büyük boy Su 2 1/4 su bardağı Tuz 1 1/2 tatlı kaşığı Pirinç 1/3 su bardağı Maydanoz 1 demet Dereotu 1/4 demet Kıyma orta yağlı yarım kilo Kara biber 1/2 tatlı kaşı Margarin 1 yemek kaşığı Yumurta 1 adet Limon suyu 3 yemek kaşığı
Hazırlanışı
Soğanları baş kısımlarını kes, soy, yıka. Diğer yanda tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koy, kaynat. Soğanları kaynayan suya at hafif yumuşayıncaya değin, yaklaşık 15 dakika haşla. Soğanların içlerini orta kısımlarından parmakla iterek parçalamadan, kenar kalınlığı 2-3 kat kalacak şekilde boşalt. Pirinci yıka, süz. Soğanların birinden çıkan için, yarısını ince ince kıy. Maydanoz ve dereotunu ayıkla, ince ince doğra. Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, kara biber, 1/4 su bardağı su ve yağı iyice karıştır. Soğanları hazırlanan içle doldur ve tencereye yerleştir. Haşlama suyunu kaynat ve dolmaların üzerine yavaşça gezdir. Pirinç taneleri uzayıp yumuşayıncaya değin, yaklaşık 50 dakika pişir. Yumurtayı ayrı bır kapta limon suyu ile iyice çırp. Dolmaları suyun içinden alıp servis tabağına yerleştir. Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan bir kaç kaşık koyup, ılıt. Bu karışımı tencereye azar azar eklerken, dolmanın suyunu sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat, dolmaların üzerine Dereotu serpip. Servis yapın.
|