Sayfa: [1]   Aşşağı İn :)
Gönderen Konu: Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez  (Okunma Sayısı 1455 Defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi Konuyu İncelemekte.
imge34
Kraliçe
*


Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1658

Avatar Yok


Üyelik Bilgileri
« : 16 Ekim 2014, 16:04:23 »

Dikkatinizi bir türlü toparlayamıyor ve depresif tavırlar sergiliyorsanız, akşamları erken yatmanıza rağmen sabahları yorgun uyanıyorsanız bu sorunlarınızın nedeni 'Kronik Yorgunluk Sendrom' u olabilir.

Genellikle yoğun çalışma temposuna sahip olanlar, üst düzey yöneticiler ve mükemmeliyetçi kişilerde görülen Kronik Yorgunluk Sendromu sadece hafif yorgunluk ve isteksizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkabileceği gibi, iş hayatındaki verimde ciddi oranda düşüş ve sosyal hayattan kopma gibi sorunlara yol açabilecek kadar şiddetli seyredebiliyor. Hatta kişiyi günlük aktivitelerini bile yapamayacak düzeyde bakıma muhtaç hale bile getirebiliyor. Sanılanın aksine sendrom ‘dinlenmekle’ geçmiyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden Klinik Psikolog Elçin Orhan, bu sendromdan kurtulmanın en etkili yollarının ise düzenli egzersiz yapmak, stresle baş etme yöntemlerini bilmek ve ağır iş yükünü hafifletmek olduğuna dikkat çekiyor.
Genellikle kadınları hedef alıyor

Günümüzün yaygın hastalığı olan Kronik Yorgunluk Sendromu, 6 aydan uzun süren, boğaz, kas ile eklem ağrısı, bulantı ve konsantrasyonda bozulma gibi eşlik eden tablolarla kendini gösteren, sürekli ve tekrarlayıcı seyretmesinin yanı sıra birçok sistemi tutan bir hastalık. Tabloya genellikle depresyon, fibromiyalji veya anksiyete de eşlik ediyor. Oluşum nedeni bilinmeyen bu sendromun organik mi yoksa psikiyatrik bir hastalık mı olduğu hala tartışılıyor. Klinik Psikolog Elçin Orhan, bu sendromun 30-50 yaş grubunda, özellikle de kadınlarda görüldüğüne işaret ederek, “Öyle ki bu sendroma yakalanan hastaların yüzde 70 gibi büyük bir oranını kadınlar oluşturuyor“ diyor.
Fiziksel duygusal ve zihinsel belirtiler ile ortaya çıkıyor

Kronik Yorgunluk Sendromu, fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtileri içeriyor. En az 6 ay süren sürekli ve tekrarlayıcı yorgunluk haline aşağıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa dikkat edin, sizde Kronik Yorgunluk Sendromu olabilir.
- Konsantrasyonda bozulma ve unutkanlık
- Kas ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Çoğul eklem ağrısı
- Dinlendirmeyen uyku ve uyku bozuklukları
- Egzersiz sonrası bitkinlik
- Enerji kaybı
- Bulantı
- Kendine, işine ve yaşama karşı negatif tutumlar, huzursuzluk
- Depresif duygulanım.
Medikal psikolojik ve sosyal yönden destek şart

Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu’nun kesin tedavisinin olmadığını belirtiyor. “Tedavi ister ilaçla isterse ilaç dışı olsun, hastanın semptomlarını rahatlatmaya ve fonksiyon kaybını gidermeye yönelik oluyor” diyen Elçin Orhan sözlerine şöyle devam ediyor: “İmmunolojik tedavi, antidepresanlar, uyku tedavisi, davranışçı tedavi yaklaşımları ve diğer farmakolojik tedavilere başvuruluyor. Örneğin antidepresan tedavisi ağrıyı azaltma ve uyku sorunlarına karşı etkili olabiliyor. Kognitif Davranışçı Terapi programı da, olumsuz duyguları değiştirme, stres faktörlerini tanıma ve bununla nasıl baş edileceği konusunda fikir sahibi olma konusunda fayda sağlıyor.”
En etkili yöntemlerden biri kademeli egzersiz tedavisi

Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu’na karşı en etkili yöntemlerden birinin, kademeli egzersiz tedavisi olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalar, kademeli egzersiz yapmanın Kronik Yorgunluk Sendromlu hastaların günlük aktivitesini arttırdığını, yorgunluk semptomlarını azaltıp, egzersiz kapasitesini geliştirdiğini ortaya koymuş. Bu nedenle haftanın en az 3 günü, günde en fazla 30 dakika yürüyüş yapın. Bu süreye yorgunluk ve diğer semptomlarınıza göre yürüyüş sürenizi 1-2 dakika artırarak ulaşın. Örneğin 10 dakika yürüyüşle başlayıp, süreyi her gün 1-2 dakika uzatın.
Enerjinizi yeniden kazanmanın püf noktaları

Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu ile baş etmek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
- İş ve özel hayatınızda yeni stratejiler belirleyin. İş yerinde sosyal destek amaçlı gruplar kurun. Takım çalışması yapın, eğitim içerikli uygulamalara katılın.
- Stres kaynaklarınızı tanıyın, bu kaynakları yönetin ve sizi yönetmesine fırsat vermeyin.
- Aktivite günlüğü oluşturun. Günlükler çok az veya çok çalıştığınız zamanları anlamanıza, bu sayede de dengeli ve gerçekçi hedefler belirleyip uygulamanıza yardımcı olacaktır. Hedefleri kolaydan başlayarak arttırın. Dinlenmeye ayırdığınız zamanınızı giderek azaltıp, hedeflerinizi küçük parçalar haline getirerek güne, daha sonra haftalara yayabilirsiniz.
- Çalışma ortamlarınızı yeniden düzenleyin. Yani aşırı iş yükünden kaçının, çalışanlar arasında destek ve sosyal ilişkilerinizi arttırın, sorumluluk ile bürokratik işlerinizi azaltın.
- Uyku düzeninize dikkat edin. Gün içinde uyumayın.
- Gevşemeyi öğrenerek, kas gevşetici egzersizler yapın.
- Bol vitaminli, mineralli besinler tüketin.
Logged
Kadın Temsilcisi
KadıncaForum
*****

Offline

Mesajlar: 27222

View Profile
Re: Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez
« Posted on: 28 Nisan 2024, 02:54:37 »

 
      uyari
Merhaba Ziyaretçi, Öncelikle Sitemize Hosgeldin. Ben KadıncaForum Botu Olarak Siteden Yararlanabilmeniz İçin, Üye Olmanızı Öneririm. Unutmayınız! Bu Site Sadece, Biz Kadınlara Özeldir.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez oyunlari, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez programi, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez oyunu indir, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez program yükle, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez download, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez istenmeyen tüyler, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez resimleri, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez haber, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez yükle, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez lazer epilasyon, Kronik Yorgunluk Sendromu ' Dinlenmekle ' Geçmez msn eklentisi, sarki sözleri
Sayfa: [1]   Yukarı Çık :)
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntü Son Mesaj
Kronik Sinüzit Ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi Yeni
Kulak - Burun - Boğaz
kezban62 1 3110 Son Mesaj 14 Eylül 2010, 15:40:22
Gönderen : kubra06
Yorgunluk Giderici Diyet Yeni
Diyet
kezban62 0 1421 Son Mesaj 09 Temmuz 2011, 13:23:50
Gönderen : kezban62
Safiye Sultan 3 - Sözüm Ki Tek Sana Geçmez Celladımsın Ey Zaman - Ann Chamberlin Yeni
Kitaplar Hakkında Bilgi ve Özetler
kezban62 0 1659 Son Mesaj 27 Temmuz 2011, 10:36:17
Gönderen : kezban62
Akuterapist Kronik Hastalık Tedavileri Merkezi Yeni
Sağlık Kuruluşları
Honey_Face 0 1905 Son Mesaj 17 Mayıs 2013, 13:05:11
Gönderen : Honey_Face
Yorgunluk Nasıl Önlenir? Yeni
Serbest Kürsü
Mavi_Kiyamet 0 1643 Son Mesaj 10 Eylül 2013, 18:59:44
Gönderen : Mavi_Kiyamet